16.5 C
Athens
04/03/2021
Biztech

Intel Haswell: Το τέταρτο βήµα

Η Intel παρουσίασε πρόσφτα την τέταρτη γενιά της τεχνολογίας Core, σε µια εποχή που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως µετά-PC. Οι σύγχρονοι καταναλωτές θέλουν µικρότερα, λεπτότερα και πιο φορητά notebooks και η νέα γενιά Core είναι η απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις.

Βρισκόµαστε σε µια εποχή που πολλές από τις παραδοσιακές διαδικασίες που πραγµατοποιούσαν οι χρήστες στον υπολογιστή τους έχουν περάσει στο smartphone ή στο tablet. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι το email, η περιήγηση στο Internet και η παρακολούθηση video. Αλλά υπάρχουν µια σειρά από ενέργειες που τα tablets και τα smartphones δεν µπορούν να φέρουν σε πέρας. Και σε αυτό το σηµείο έρχονται να δώσουν την απάντησή τους οι νέοι επεξεργαστές της Intel. Τα σύγχρονα notebooks θα είναι τόσο ελαφρά και λεπτά µε πολύ µεγαλύτερη διάρκεια µπαταρίας προσφέροντας παράλληλα πολύ µεγαλύτερη ισχύ από τους προκατόχους τους, καταναλώνοντας ταυτόχρονα λιγότερη ενέργεια.

Η στρατηγική τικ-τοκ
Η Intel έχει περιγράψει σε πολλές περιπτώσεις τη στρατηγική της µε το ανάλογο των χτύπων του ρολογιού. Ένα τικ συµβαίνει κάθε 2 χρόνια όταν η εταιρεία ξεκινά τη χρήση µιας νέα κατασκευαστικής διαδικασίας, που της δίνει τη δυνατότητα να “στριµώξει” περισσότερα τρανζίστορ στον ίδιο χώρο πυριτίου. Ένα τοκ είναι το σηµείο που η Intel παρουσιάζει µια τελείως νέα µικροαρχιτεκτονική.

Η αρχιτεκτονική µε τη κωδική ονοµασία Sandy Bridge παρουσιάστηκε το 2011 και ήταν ένα τοκ που αφορούσε στην έναρξη χρήσης της αρχιτεκτονικής διαδικασίας των 32 νανόµετρων. Το επόµενο στάδιο ήταν το Ivy Bridge, όπου έγινε η έναρξη χρήσης της κατασκευαστικής διαδικασίας των 22 νανοµέτρων. Το Haswell είναι ένα τοκ, δηλαδή µια τελείως νέα αρχιτεκτονική που κατασκευάζεται και αυτή στα 22 νανόµετρα. Το επόµενο στάδιο θα περάσει την αρχιτεκτονική αυτή στα 14 νανόµετρα και θα φέρει την κωδική ονοµασία Broadwell.

Οι αρχιτεκτονικές αλλαγές του Haswell
Η Intel έχει παρουσιάσει τέσσερις σειρές φορητών και τέσσερις σειρές desktop επεξεργαστών. Όλοι οι επεξεργαστές διαθέτουν έναν ενσωµατωµένο ρυθµιστή τάσης, που µειώνει σηµαντικά την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και ταυτόχρονα µειώνει κατά επτά τα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του motherboard. Αυτό το χαρακτηριστικό σύµφωνα µε την εταιρεία θα δώσει επιπλέον 50% µεγαλύτερη διάρκεια στα laptops.

Η Intel χρησιµοποιεί παραδοσιακά τον όρο TDP (Thermal Design Power) για να προσδιορίσει πόση ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να καταναλώνει στο χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή όταν ο επεξεργαστής λειτουργεί µε τη µέγιστη ισχύ για ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Η εταιρεία τώρα παρουσιάζει µια νέα προδιαγραφή µε την ονοµασία SDP (Scenario Design Power), που καταδεικνύει πόση ενέργεια καταναλώνεται όταν το σύστηµα χρησιµοποιείται για κατανάλωση περιεχοµένου και “ελαφρά” δηµιουργία. Η συγκεκριµένη προδιαγραφή θα χρησιµοποιηθεί από την εταιρεία για τα CPUs που θα αποτελούν τη βάση για tablets αλλά και τα notebooks µε αποσπώµενες οθόνες.

Οι επεξεργαστές Haswell για φορητές συσκευές µε TDP 15 και 28 Watts (SDP 6 Watt ή και λιγότερο) ολοκληρώνουν στο εσωτερικό τους το Platform Controller Hub (PCH) ή πιο γνωστό ως Southbridge. Το Southbridge χειρίζεται όλες τις λειτουργίες input/output όπως είναι το USB και το audio. Η ολοκλήρωση του µέσα στον επεξεργαστή µειώνει το µέγεθος του motherboard επιτρέποντας το σχεδιασµό µικρότερων και ακόµα πιο λεπτών notebooks που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αυτά τα µέρη θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε µια κατάσταση εξαιρετικά χαµηλής ενέργειας που ονοµάζεται SOix. Ένα notebook σε αυτή την κατάσταση θα καταναλώνει σχεδόν µηδενική ενέργεια και θα επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία σε µερικές εκατοντάδες milliseconds.

Η νέα οικογένεια
Η αρχιτεκτονική µπορεί να άλλαξε, αλλά η Intel συνεχίζει την ίδια ονοµατολογία για τους επεξεργαστές της. Έτσι συναντάµε τις γνωστές ονοµασίες Core i3, Core i5 και Core i7. Η Intel παρουσίασε επίσης και νέα chipsets µε την ονοµασία Z87 και Q87 για desktops και φορητές συσκευές. Όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει ήδη την υποστήριξή τους στη νέα αρχιτεκτονική ανακοινώνοντας µοντέλα µε τους νέους επεξεργαστές ενώ ακόµη πιο γρήγορη είναι η υιοθέτηση σε τοπικό επίπεδο, όπου έχουν παρουσιαστεί ήδη τα πρώτα µοντέλα.
 

Σχετικά άρθρα

Τα κόστη του printing και πως να τα μειώσετε

Giorgos Athanassiadis

Η MMD παρουσιάζει νέες Philips Momentum gaming οθόνες

Giorgos Athanassiadis

Νέο IPX-2200 από την Planet

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα