24.5 C
Athens
03/05/2024
Biztech

Το ERP αλλάζει, οι ευκαιρίες διευρύνονται

Οι τάσεις που οδηγούν τις εξελίξεις
H αγορά του ERP µέχρι πρόσφατα δεν χαρακτηριζόταν από τις ραγδαίες εξελίξεις. Η άνοδος, όµως, των µετασχηµατιστικών τάσεων της πληροφορικής, όπως το cloud και το mobility, τα τελευταία χρόνια, έχει απελευθερώσει δυνάµεις οι οποίες µεταλλάσσουν σηµαντικά ολόκληρη την περιοχή του ERP.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς αναλυτές της αγοράς, οι πιο σηµαντικές τάσεις που επηρεάζουν και θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις εξελίξεις στην αγορά του ERP περιλαµβάνουν:

Mobile ERP: To mobility είναι µία ευρύτερη και κυρίαρχη τάση που βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Με αυτό ως δεδοµένο, οι εταιρείες -διοικήσεις και εργαζόµενοι- θα επιθυµούν όλο και περισσότερο πρόσβαση στην πληροφορία σε πραγµατικό χρόνο, ανεξαρτήτως το πού µπορεί να βρίσκονται. Οι µέρες όπου η πρόσβαση σε ένα σύστηµα ERP ήταν εφικτή µόνο µέσω ενός υπολογιστή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί – οι χρήστες χρησιµοποιούν πια smartphones και tablets σε αντίστοιχο βαθµό, αν όχι και περισσότερο, µε τους υπολογιστές και τα laptops. Πλέον, όλοι οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να ενσωµατώνουν στις λύσεις και τα προϊόντα τους τρόπους και εργαλεία που καθιστά την πρόσβαση στο ERP µέσω φορητών συσκευών εύκολη και ασφαλή. Το αποτέλεσµα είναι το επόµενο διάστηµα να αυξηθεί η υιοθέτηση mobile λύσεων ERP και µάλιστα όχι µόνο για αναφορές και dashboards, αλλά και για τη διεξαγωγή βασικών επιχειρηµατικών διαδικασιών.

Η επίδραση του consumerization: Η άλλη µεγάλη τάση της εποχής µας, το consumerization του ΙΤ, αναµένεται πλέον να αρχίσει να αφήνει το αποτύπωµά της και στο back office. Τα παραδοσιακά συστήµατα ERP θα αρχίσουν να αντικαθίστανται σταδιακά µε τεχνολογία που είναι περισσότερο ευέλικτη, διασυνδεδεµένη, social και mobile, όπως ακριβώς έχει αρχίσει να γίνεται ήδη στα front office συστήµατα. Αποτέλεσµα αυτής της µετάβασης θα είναι οι εργαζόµενοι τόσο στις front office όσο και στις back office λειτουργίες θα συνδεθούν πιο στενά µε τους πελάτες. Αν το προηγούµενο διάστηµα χαρακτηρίστηκε από πελατοκεντρικές καινοτοµίες στο front office, το επόµενο διάστηµα θα είναι η σειρά του back office. Με τη δηµιουργία µίας συνεκτικής θεώρησης των πολλαπλών σηµείων επαφής µε τους πελάτες, οι εταιρείες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης πελάτη και να λαµβάνουν καλύτερα ενηµερωµένες αποφάσεις, και κατά συνέπεια να επιτύχουν επικερδή ανάπτυξη.

Two-tier ERP: Κάποτε, οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να χτίσουν ένα σφαιρικό ERP σύστηµα το οποίο θα αναλάµβανε τη φροντίδα κάθε πλευράς των οργανωτικών συστηµάτων. Οι όχι και τόσο σπάνιες αλλά ακριβές αποτυχίες αυτών των προσπαθειών, οδήγησαν σταδιακά σε µία αλλαγή στρατηγικής µε τις εταιρείες να κινούνται όλο και περισσότερο προς µία two-tier προσέγγιση για το ERP. Αυτή η προσέγγιση µπορεί να περιλαµβάνει, για παράδειγµα, την αξιοποίηση του ΕRP ενός κατασκευαστή ως το βασικό σύστηµα, ενώ χρησιµοποιούνται άλλα συστήµατα για tier two. Το δεύτερο tier χρησιµοποιείται συνήθως ως πλατφόρµα για τις καινούργιες ανάγκες, όπως το mobile ERP. Κάποιοι κατασκευαστές “παίζουν” και στα δύο στρατόπεδα, προσφέροντας ένα σύστηµα για tier one και κάποιο άλλο για τα “πιο κάτω διαζώµατα”.

Οι ειδικοί του ERP εκτιµούν ότι µέσα στη χρονιά που διανύουµε η τάση του two-tier ERP θα διευθυνθεί περαιτέρω, καθώς οι µεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει σηµαντικά σε on-premise ERP συστήµατα, στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο ευέλικτα και ευκολότερα στην ανάπτυξη τους συστήµατα, τα οποία µπορούν να αξιοποιηθούν σε νέα τµήµατα ή θυγατρικές. Αυτή η προσέγγιση αξιοποιείται ήδη σε σηµαντικό βαθµό από τους παγκόσµιους systems integrators, όπως η Capgemini, η Accenture και η Deloitte.

Το Cloud ERP κερδίζει έδαφος: Το cloud κερδίζει συνεχώς και σταθερά έδαφος στον επιχειρηµατικό κόσµο εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά πολλοί χρήστες ERP εµφανίζονταν απρόθυµοι να τοποθετήσουν τα “ακριβά κοσµήµατα” της εταιρείας τους στο σύννεφο. Ωστόσο, αυτοί οι δισταγµοί σταδιακά ξεπερνιούνται, καθώς τα οφέλη του cloud γίνονται προφανή και όλο και πιο ελκυστικά.

Οι λύσεις Software-as-a-Service ERP τοποθετούν τις αντίστοιχες πλατφόρµες στο σύννεφο, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες καταρχήν να συνενώσουν και να ενοποιήσουν τις επιχειρηµατικές τους διαδικασίες όσο διάσπαρτες ανά τον κόσµο και να είναι. Το πιο σηµαντικό όµως πλεονέκτηµα είναι το γεγονός ότι αφού πλέον τα δεδοµένα βρίσκονται στο cloud είναι πιο εύκολη η συγχώνευση και ενοποίηση όλων των δικτύων προµηθευτών και των εφοδιαστικών αλυσίδων, κάτι που ενισχύει σηµαντικά την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, ειδικά στις περιπτώσεις µεγάλων έργων.

Ο ανταγωνισµός του cloud: Με την ανάδυση και την άνοδο των ERP λύσεων που βασίζονται στο cloud, οι µεγάλοι κατασκευαστές όπως η Oracle, η SAP και η Microsoft αναγκάστηκαν να προσαρµόσουν τις λύσεις τους ανάλογα προκειµένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδοµένα της αγοράς και τις νέες απαιτήσεις του επιχειρηµατικού κόσµου. Παράλληλα, στο παιχνίδι µπήκαν και καινούργιοι παίκτες, οι οποίοι διεκδικούν µερίδιο στην αγορά, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι λύσεις τους εκπροσωπούν το “πραγµατικό” cloud ή “περισσότερο” cloud σε σχέση µε τα offerings του ανταγωνισµού.

Το αποτέλεσµα είναι να έχει δηµιουργηθεί κάποια “σύγχυση” στην αγορά σχετικά µε το τι είναι και τι δεν είναι “πραγµατική λύση cloud”. Ανεξάρτητα από τη σύγχυση αυτή, οι ειδικοί εκτιµούν ότι το επόµενο διάστηµα πολλοί ακόµα κατασκευαστές θα µπουν στο παιχνίδι του ανταγωνισµού της αγοράς του cloud ERP. Καθώς το ενδιαφέρον για cloud ERP λύσεις θα διευρύνεται και θα εκτείνεται ακόµα και σε εταιρείες που παραδοσιακά δεν ήταν πελάτες cloud λύσεων, είναι φυσικό να εντείνεται και ο ανταγωνισµός στην αγορά. Και αυτό µε τη σειρά του σηµαίνει µεταπωλητές, systems integrators αλλά και τελικοί χρήστες θα πρέπει να αξιολογούν ακόµα πιο προσεκτικά τους κατασκευαστές ανάλογα, κυρίως, µε τις ιδιαιτερότητες και τα standards κάθε κλάδου.

Social ERP – ή µήπως όχι;: Το τελευταίο διάστηµα, η συζήτηση σχετικά µε τα social media και το πόσο σηµαντικό -ή όχι- είναι να προστεθούν στα συστήµατα ERP έχει κορυφωθεί. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αντιδράσει ταχύτατα προκειµένου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και έχουν προσθέσει social media πακέτα στα ERP συστήµατά τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που ακόµα αναρωτιούνται για το κατά πόσο προκύπτουν πραγµατικά οφέλη από την ενοποίηση των social media µε το ERP. Πιθανότατα, διανύουµε µία περίοδο που το concept του social ERP είτε θα αποδείξει την αξία του, ή θα απαξιωθεί και θα µείνει στο περιθώριο.

Cloud ERP: Προκλήσεις και ευκαιρίες
Αναπόφευκτα όλες οι παραπάνω τάσεις δηµιουργούν σηµαντικές ευκαιρίες για το κανάλι των συνεργατών, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση θα ενισχύεται όσο οι ανάγκες θα µεγαλώνουν αλλά και οι προσφερόµενες δυνατότητες θα βελτιώνονται, και όσο θα διευρύνονται και οι απαιτήσεις για αναβαθµίσεις και προσθήκη νέων ικανοτήτων στα υπάρχοντα συστήµατα προκειµένου αυτά να ανταποκρίνονται στα νέα δεδοµένα.
Αν εξαιρέσουµε το αµιγώς τεχνολογικό κοµµάτι και την πρόοδο που συντελείται σε αυτό, η σηµαντικότερη ίσως τάση στην αγορά του ERP, και η οποία επιδρά µε πολλαπλούς τρόπους στο κανάλι των συνεργατών είναι αυτή του ERP στο cloud.

Στην περιοχή των cloud ERP λύσεων, το κανάλι των συνεργατών “απειλείται” µε µικρότερα έσοδα σε σχέση µε αυτά που θα είχε από τις υλοποιήσεις on-premises λύσεων. Σίγουρα, εργασίες που αφορούν τη φυσική φόρτωση, τον έλεγχο και την επιδιόρθωση του λογισµικού σε on-premise servers δεν απαιτούνται πλέον. Το debugging του νέου λογισµικού επίσης δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο κώδικας τρέχει στον server του κατασκευαστή και όχι στον server του πελάτη. Οι ροές εσόδων επίσης διαφοροποιούνται, καθώς η χρέωση στον πελάτη γίνεται πια σε µηνιαία βάση. Παράλληλα, και το µείγµα των εσόδων αλλάζει. Απαιτείται περισσότερη δουλειά σε περιοχές όπως η εκκαθάριση δεδοµένων, το data migration και η ενοποίηση cloud-to-cloud/cloud-to-on-premise, ενώ άλλες εργασίες configuration µπορεί να απαιτούν λιγότερη δουλειά.

Οι cloud λύσεις έρχονται περισσότερο εξοπλισµένες µε ισχυρές πλατφόρµες ανάπτυξης και υλοποίησης. Οι µέρες που απαιτούνταν ατέλειωτες γραµµές κώδικα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα προϊόντα που είναι χτισµένα πάνω σε δυναµικά Platform-as-a-Service (PaaS) περιβάλλοντα επιτρέπουν στους µεταπωλητές και τους πελάτες τους να δηµιουργούν σηµαντικές λειτουργικές, κάθετες και οριζόντιες επεκτάσεις προϊόντων, οι οποίες αυτοµάτως εφαρµόζονται στις νέες εκδοχές του βασικού λογισµικού.

Αυτή η PaaS ικανότητα αποτελεί µία σηµαντική ευκαιρία για τους συνεργάτες εκείνους που επιθυµούν να αντλήσουν έσοδα και από δικαιώµατα – και όχι µόνο από τις υπηρεσίες. Το κλειδί εδώ, για κάθε συνεργάτη, είναι να αναγνωρίσει τις κάθετες / ανά κλάδο ή οριζόντιες προϊοντικές ενισχύσεις και επεκτάσεις τις οποίες σκοπεύει να δηµιουργήσει. Και αντίστοιχα να αναπτύξει την κατάλληλες ή στοχευµένες στρατηγικές πωλήσεων και µάλιστα χωρίς τους γεωγραφικούς περιορισµούς που επιφέρει η παροχή υπηρεσιών. Και αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ίσως στοιχείο. Οι πελάτες πια θα επιθυµούν µεν µία core ERP λύση, αλλά ταυτόχρονα θα επιζητούν έναν υλοποιητή που διαθέτει πραγµατική τεχνογνωσία για τον κλάδο τους και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Από τη στιγµή που η λύση θα βρίσκεται στο cloud, οι systems integrators δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο on site. Το configuration, η εκκαθάριση δεδοµένων κ.λπ. θα γίνεται αποµακρυσµένα. Στην πράξη, ακόµα και η ίδια η πώληση θα µπορεί να γίνεται από µακριά.

Αρθρο του Γιάννη Διακάτου, Εμπορικού Διευθυντή Enterprise Applications Division Entersoft A.E.

Τα εξελισσόµενα πληροφοριακά συστήµατα διασφαλίζουν τη διαχρονικότητα της επένδυσης και της υποστήριξης µιας επιχείρησης

Το Next Generation ERP αφορά στην εξέλιξη των συστηµάτων που στηρίζουν, αυτοµατοποιούν και προωθούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα ERP ώστε να φέρει αυτό τον τίτλο; Με βάση την BSA, ένα NEXT GENARATION ERP πρέπει να διαθέτει:

Διαρκή εξέλιξη: Το επενδυτικό πλάνο 2014-2016 της Entersoft ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ και αφορά στο διπλασιασµό του δυναµικού του R&D, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων & υποσυστηµάτων, όπως, WMS, MRP Ι, υποστήριξη του Android στις mobile εφαρµογές και φυσικά τη διαρκή εξέλιξη των υπαρχόντων εφαρµογών µε νέες λειτουργικότητες και υποσυστήµατα, όπως Segmentation Builder, ABC Analysis, visit plans και άλλα.

Ευελιξία στον τρόπο χρήσης: Το Entersoft Business Suite είναι πιστοποιηµένο από το Microsoft Azure και διαθέτει σηµαντικές εγκαταστάσεις στο Cloud, ως SaaS αλλά και µε υβριδικές εγκαταστάσεις.

Συνεργασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον της Επιχείρησης: Το EBS υποστηρίζει το διαµοιρασµό δεδοµένων και διαδικασιών, παρακολουθεί work flows στο εσωτερικό περιβάλλον και αυτοµατοποιεί όλες τις διεταιρικές διαδικασίες και συναλλαγές (B2C/B2B portals) µε Πελάτες και Προµηθευτές.

Ευέλικτη και προσαρµόσιµη τεχνολογική πλατφόρµα: Η τεχνολογική πλατφόρµα του Entersoft Business Suite διαθέτει υψηλού επίπεδου εργαλεία και προσαρµόζεται πλήρως στις ανάγκες των χρηστών και της επιχείρησης, ενσωµατώνοντας νέες διαδικασίες και λειτουργίες. (User Interface, Business Rules, Work-Flows, Reporting, Scheduling κ.ά.). Όλες οι προσαρµογές είναι πλήρως συµβατές µε τις µελλοντικές εκδόσεις του λογισµικού.

Εργασιοστραφές (Role-Based): Οι διαδικασίες και οι λειτουργίες οργανώνονται µε βάση το ρόλο του κάθε χρήστη. Διαθέτει λειτουργίες όπως: προσαρµογή ανά χρήστη/ρόλο του menu, των αγαπηµένων και Dashboard Home pages.

Προωθεί πληροφορίες: Το λογισµικό οργανώνει τις διαδικασίες και τις πληροφορίες µέσα από διαδραστικά Dashboard Home Pages και ο χρήστης έχει άµεσα εποπτική εικόνα των πληροφοριών που τον αφορούν. Υπενθυµίσεις και ειδοποιήσεις ορίζονται παραµετρικά όταν πληρούνται κάποιες συνθήκες.

Πρόσβαση κάθε στιγµή από παντού: Η Entersoft διαθέτει native mobile apps που αφορούν διαφόρους ρόλους χρηστών, π.χ. MIS 360o, Visit Plan, Παραγγελιοληψία, Δραστηριότητες Πωλήσεων (SFA), Merchandising & Ερωτηµατολόγια, Service, υποστηρίζοντας τις εργασίες των ρόλων που δρουν εκτός της επιχείρησης. Οι εφαρµογές αυτές διατίθενται και για ERP άλλων κατασκευαστών.

Προάγει την Επιχειρηµατική Ευφυΐα (BI): Μια εκτεταµένη βιβλιοθήκη BI reports και KPI’s βοηθά τους χρήστες να παρακολουθούν, αξιολογούν και βελτιώνουν τις επιχειρηµατικές λειτουργίες. Η βιβλιοθήκη, αποτελεί µέρος της τεχνογνωσίας και των βέλτιστων επιχειρηµατικών πρακτικών που συµπεριλαµβάνονται στο λογισµικό. Με τα ενσωµατωµένα tools (designers) οι χρήστες µπορούν εύκολα να σχεδιάσουν νέα reports, OLAPs, Dashboards κ.λπ.

Ενσωµάτωση, Διαχείριση & Αυτοµατοποίηση όλων των Επιχειρηµατικών Διαδικασιών: To λογισµικό διαχειρίζεται και αυτοµατοποιεί τις επιχειρηµατικές διαδικασίες και δεδοµένα end to end, αποτελώντας κεντρική πηγή διαχείρισης και πληροφόρησης για όλες τις διαδικασίες, αποτρέποντας τη δηµιουργία αποκοµµένων νησίδων διαδικασιών και πληροφοριών.

Υποστηρίζει Οµίλους Επιχειρήσεων: To EBS διαχειρίζεται οµίλους επιχειρήσεων, ώστε να µοιράζονται κοινά δεδοµένα και διαδικασίες. Αυτοµατοποιεί τις ενδοοµιλικές συναλλαγές και παρέχει ενοποιηµένη πληροφόρηση. Είναι εναρµονισµένο µε τις πρακτικές και το νοµικό πλαίσιο λειτουργίας για τις χώρες που εξάγεται άλλα και µε τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Το Entersoft Business Suite είναι ένα συνεχώς εξελισσόµενο ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα, µε το 60% των εταιρειών που το χρησιµοποιούν να το συστήνουν ανεπιφύλακτα και το 40% των πελατών να δηλώνουν ότι το λογισµικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες τους*.

Στην Entersoft αξιοποιούµε τις προκλήσεις βασιζόµενοι στη συνεχή εξέλιξη των προϊόντων µας, ώστε να είναι διαρκώς στην αιχµή της τεχνολογίας, καλύπτοντας µε τον καλύτερο τρόπο τις διαρκώς αυξανόµενες ανάγκες των πελατών µας, και στην διαρκή ανάπτυξη του δικτύου των συνεργατών µας, προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα, σχεδιασµένα να  αξιοποιούν την προστιθέµενη αξία που µπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους, µεγιστοποιώντας τα έσοδά τους.
(*) ανεξάρτητη έρευνα ικανοποίησης πελατών Entersoft, 2014

Αρθρο του Αθανάσιου Αλεκιζόγλου, Γενικού Διευθυντή Qualisys Software

Τι αλλάζει στο ERP;

Η αυξανόµενη χρήση των νέων τεχνολογιών ανοικτού κώδικα, των mobile συσκευών, του cloud και του µοντέλου διάθεσης Software as a Service, αναδιαµορφώνουν το µεγαλύτερο ίσως µηχανογραφικό σύστηµα των τελευταίων δεκαετιών κάθε επιχείρησης, το ERP.
Σε αρκετά σηµεία, τα σηµερινά συστήµατα ERP χαρακτηρίζονται ως δύσχρηστα, ακριβά και χρονοβόρα στο “στήσιµό” τους, τη συντήρηση και την παραµετροποίησή τους, σε βαθµό που επιδρούν αρνητικά στη δηµιουργικότητα και ανάπτυξη µιας επιχείρησης.

Ποια είναι η αντίδραση;
Αν αναφέρετε τον όρο ERP σε λογιστές επιχειρήσεων, το πιθανότερο είναι ότι θα λάβετε διάφορες απαντήσεις. Ανάλογα µε την εµπειρία τους στη διαχείριση αντίστοιχων συστηµάτων θα δηλώσουν ότι, είτε πρόκειται για ένα προϊόν µε απρόβλεπτα αυξανόµενες απαιτήσεις ειδικού εξοπλισµού που προσπαθεί να µεταβάλει τµήµατα της επιχείρησής τους, είτε για το κεντρικό τµήµα ενός πολύ µεγάλου έργου, που απαιτεί πολύ χρήµα και χρόνο, αλλά δεν τελειώνει ποτέ και δεν έχει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.

Τι ετοιµάζουν οι κατασκευαστές;
Οι περισσότεροι κατασκευαστές λογισµικού, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει να ετοιµάζουν τα ERP της επόµενης γενιάς. Ένα καίριο σηµείο στον επανασχεδιασµό των ERP συστηµάτων είναι το φιλικό user interface και το αναβαθµισµένο user experience. Τα συστήµατα αυτά, σχεδιάζονται από αναλυτές και κατασκευάζονται από προγραµµατιστές µε εµπειρία αρκετών δεκαετιών στην υλοποίηση εφαρµογών, χρησιµοποιώντας σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης, νέες πλατφόρµες και το Internet. Ακόµα ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό αυτών των συστηµάτων, είναι η ταχύτητα υλοποίησης στα µέτρα του εκάστοτε πελάτη µε νέες τεχνικές µαζικής παραµετροποίησης.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι τα ERP της επόµενης γενιάς θα είναι ταχύτερα, καθώς θα αξιοποιούν στο έπακρο τους διαθέσιµους πόρους και θα αντικαταστήσουν τις περισσότερες χρονοβόρες batch διαδικασίες. Άλλη µια σηµαντική αλλαγή θα είναι η δυνατότητα να εξάγονται στατιστικά σε πραγµατικό χρόνο από τα δεδοµένα που θα αποθηκεύονται στο σύστηµα, αφού όλες οι λύσεις θα χρησιµοποιούν σύγχρονες βάσεις δεδοµένων και τεχνολογίες big data.

Τι επιλέγει η αγορά;
Οι λύσεις βασισµένες στο Cloud αποτελούν την πιο προσιτή οικονοµική προσέγγιση την οποία φαίνεται ότι προτιµάει ολοένα και µεγαλύτερο µερίδιο της αγοράς. Έχοντας πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και περισσότερες συσκευές (mobile, tablet, κ.λπ.), οι χειριστές απαιτούν τα συστήµατα αυτά να λειτουργούν µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο από οποιαδήποτε συσκευή και οπουδήποτε και εάν βρίσκονται. Η χρήση από mobile συσκευές, είναι ήδη µια δυνατότητα κάποιων υφιστάµενων συστηµάτων. Όµως είναι σηµαντικό οι κατασκευαστές ERP να εστιάσουν σε αυτά τα στοιχεία όπου το mobility βελτιώνει την εµπειρία χρήσης.
Οι πελάτες θα µπορούν, πλέον, να επιλέξουν τη λύση που τους παρέχει πλούσια χαρακτηριστικά, πολλαπλούς τρόπους πρόσβασης και ευκολία χρήσης, αφού το νέο λογισµικό καλούνται να χειριστούν περισσότεροι εργαζόµενοι, που µέχρι σήµερα δεν είχαν πρόσβαση στο παραδοσιακό µοντέλο ERP.

Υπάρχει ευκαιρία;
Σηµαντικές ευκαιρίες θα προκύψουν, επίσης, από τη σύναψη νέων συνεργασιών, µεταξύ των κατασκευαστών και του δικτύου µεταπωλητών, δεδοµένου ότι το νέο, ανανεωµένο, σύστηµα ERP θα απαιτήσει την παροχή νέων υπηρεσιών προς τον πελάτη, όπως pre-sales, εκπαίδευσης και after-sales. Είναι δεδοµένο πλέον ότι, όπως η αγορά θα απαιτήσει το καλύτερο δυνατό σύστηµα από πλευράς λογισµικού, έτσι θα αξιώσει να συνεργαστεί και µε τον πιο καλά καταρτισµένο µεταπωλητή, ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα.

Αρθρο της Ξανθίππης Ντόντου, Marketing Manager Megasoft A.E.

Next Generation ERP: Mobility & Simplicity!

Οι επιχειρήσεις, σήµερα, ανεξαρτήτως µεγέθους και δραστηριότητας, αναζητούν την καλύτερη ERP λύση, όχι µόνο για την παρακολούθηση των καθηµερινών τους λειτουργιών, αλλά και για να επιτύχουν τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, την κατάλληλη στιγµή µέσα από την πλούσια πληροφόρηση που προσφέρει και η οποία συλλέγεται από κάθε τοµέα της επιχείρησης. Επιπλέον, στην Ελλάδα οι συνεχείς φορολογικές αλλαγές επιβάλλουν ένα αξιόπιστο και έγκαιρα ενηµερωµένο ERP που θα καταστήσει τους επιχειρηµατίες ικανούς να ανταποκριθούν on time στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σήµερα, στην αγορά υπάρχουν πολλές λύσεις ERP που ικανοποιούν σε κάποιο βαθµό τις επιχειρήσεις. Αρκετές, όµως, δεν καταφέρνουν να εναρµονιστούν απόλυτα µε το νέο επιχειρηµατικό περιβάλλον και τις συνεχώς αυξανόµενες ανάγκες των στελεχών. Οι εξελίξεις τρέχουν και καθώς η πληροφορική αποτελεί, εκ των πραγµάτων, έναν από τους ταχύτερα εξελισσόµενους τοµείς σε όλον τον κόσµο, το ERP επιβάλλεται να ακολουθήσει την πορεία αυτή, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ένα βασικό µοχλό επιχειρηµατικής ανάπτυξης.
Οι ανάγκες των επιχειρήσεων καθορίζουν τις τάσεις και τις εξελίξεις και αυτές µάς καθοδηγούν στο να σχεδιάσουµε και να υλοποιήσουµε την καλύτερη ERP λύση, αλλά και να την εξελίξουµε µε όλα εκείνα τα στοιχεία που βλέπουµε ότι σίγουρα θα τους χρειαστούν στο µέλλον.

Για να είναι σήµερα το ERP ένα αποτελεσµατικό εργαλείο παραγωγικότητας και ανάπτυξης για κάθε σύγχρονη επιχείρηση θα πρέπει, καταρχήν, να υποστηρίζει την πρόσβαση από οπουδήποτε! Το mobility αποτελεί µεγάλη ανάγκη, αλλά και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για τις επιχειρήσεις. Τα tablet και τα smartphone αποτελούν, πλέον, απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για τα στελέχη που βρίσκονται εκτός επιχείρησης. Μπορούν, µέσω της φορητής συσκευής τους και χωρίς κανένα χρονικό και γεωγραφικό περιορισµό, να έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστηµα της επιχείρησης, εκτελώντας τις καθηµερινές τους λειτουργίες (αναφορές, στατιστικά, παρουσιάσεις, παραγγελίες, τιµολογήσεις, απογραφές, αποστολή-λήψη e-mail, πρόσβαση στο site της εταιρίας κ.ά.), όπως ακριβώς θα έκαναν και αν ήταν εντός επιχείρησης. Τα στελέχη, πλέον, είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν άψογα όλες τις εργασίες που απαιτούνται όταν βρίσκονται στον πελάτη, ενώ έχουν και όλη εκείνη την πληροφόρηση που είναι απαραίτητη, ώστε να είναι ακόµα περισσότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Το Mobility απαιτεί απλότητα. Σε αυτή την απαίτηση προσαρµόζεται το ERP, βελτιώνοντας σηµαντικά την πρόσβαση, τη διαδικασία αναζήτησης της πληροφορίας και της εκτέλεσης των λειτουργιών µέσω οποιασδήποτε συσκευής. Οι πολύπλοκες διαδικασίες διαχείρισης ενός συστήµατος ERP αποτελούν παρελθόν, αφού ο επιχειρηµατίας µπορεί, πλέον, να επικεντρωθεί στον έλεγχο και την οργάνωση της επιχείρησής του µε τη βοήθεια του ERP, αντλώντας περισσότερη πληροφόρηση σε λιγότερο χρόνο και µε το µικρότερο κόστος.

Το κατάλληλο ERP είναι εκείνο που προσαρµόζεται έγκαιρα και εύκολα στις µεταβαλλόµενες συνθήκες, είναι ευέλικτο, εύχρηστο και µπορεί να χρησιµοποιηθεί από κάθε υπάλληλο που έχει έστω και περιορισµένες γνώσεις ή ελάχιστη προηγούµενη εµπειρία, καθώς προσφέρει ασφάλεια δεδοµένων, πρόσβαση από παντού και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον πελάτη. Το σύγχρονο ERP, επίσης, επιβάλλεται να διαθέτει κάποια στοιχεία Business Intelligence και Business Analytics για πιο αποτελεσµατική διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών που βελτιώνουν σηµαντικά τα επίπεδα αποδοτικότητας και κάνουν ταχύτερη τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.
Η ενίσχυση της συνεργασίας είναι ένα βασικό πλεονέκτηµα που προσφέρει το ERP, αφού η διάθεση της πληροφορίας από όλους τους τοµείς της επιχείρησης (εµπορικό τµήµα, οικονοµικό τµήµα, παραγωγή, αποθήκη κ.ά.) επιτρέπει στους χειριστές να αλληλεπιδρούν µεταξύ τους σε πραγµατικό χρόνο, να διασταυρώνουν πληροφορίες και να εξασφαλίζουν τη σωστή, έγκαιρη και µε ασφάλεια διεκπεραίωση των καθηµερινών εργασιών.

Σήµερα, ένα αξιόπιστο ERP σύστηµα είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα µε το µέγεθος ή µε τον τοµέα που δραστηριοποιείται για να βελτιώσει τις διαδικασίες και τα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών της και να ανταποκριθεί γρήγορα σε κάθε απαίτηση της αγοράς.

Τέλος, το πιο σηµαντικό κοµµάτι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το ERP. Αυτοί που το σχεδιάζουν, το υλοποιούν και το υποστηρίζουν. Για να αποκοµίσει η επιχείρηση στο 100% τα οφέλη µίας τέτοιας επένδυσης θα πρέπει η εταιρεία παραγωγής του ERP να µεταφέρει όλη τη γνώση στα στελέχη και τους χειριστές, ώστε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα του συστήµατος. Η συνεργασία θα πρέπει να είναι συνεχής και στενή, ώστε η επιχείρηση να λαµβάνει όλη την υποστήριξη, αλλά και την καθοδήγηση που χρειάζεται για να αντιµετωπίσει µε επιτυχία όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις.

Η Μegasoft καταγράφει καθηµερινά τις ανάγκες των πελατών της και µε την επιβεβαιωµένη διορατικότητά της προσαρµόζει κατάλληλα τις εφαρµογές της PRISMA Win πηγαίνοντάς τες βήµατα µπροστά, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις που τις επιλέγουν να επιτύχουν τους επιχειρηµατικούς τους στόχους!

Αρθρο του Δηµήτρη Γαγανέλη, Director του τμήματος business development cloud services, Softone Tecnhologies

Οι νέες τάσεις για το ERP της σύγχρονης επιχείρησης

Είναι γεγονός ότι διανύουµε µια ιδιαίτερη περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους µε τα συστήµατα ERP. Η διαµόρφωση νέων ισχυρών τάσεων σχετικά µε τις λειτουργίες τους και οι διαφοροποιήσεις που επέρχονται σε κύρια χαρακτηριστικά τους, αναδεικνύουν ακόµη περισσότερο τη σηµασία επιλογής κατάλληλων συστηµάτων για την υποστήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη στα συστήµατα ERP τροφοδοτείται σε πολύ µεγάλο βαθµό από τη συνεχή, τα τελευταία χρόνια, διάθεση νέων τεχνολογιών, που όχι µόνο δίνουν λύσεις σε λειτουργικές αδυναµίες του παρελθόντος, αλλά ικανοποιούν µε αποτελεσµατικό τρόπο και τις νεότερες απαιτήσεις των χρηστών.

Οι επιχειρήσεις είναι σήµερα υποχρεωµένες να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, το οποίο κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από:
• οικονοµική αστάθεια που επιβάλλει τον πληρέστερο έλεγχο των λειτουργικών δαπανών και τη διαµόρφωση πιο αποδοτικών business διαδικασιών,
• αυξηµένο ανταγωνισµό που επιβάλλει την ενίσχυση της ευελιξίας για ταχύτερη ενσωµάτωση αλλαγών και άµεση προσαρµογή της επιχείρησης στις συνθήκες των αγορών
• αλλαγές στο µοντέλο εργασίας που επιβάλλουν την ενασχόληση µε δραστηριότητες υψηλής προστιθέµενης αξίας, χωρίς να υπάρχουν γεωγραφικοί ή χρονικοί περιορισµοί.

Ακόµη, δηµιουργούνται διαρκώς για τις επιχειρήσεις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την ίδια την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαν παράδειγµα µπορεί να αναφερθεί η ανάπτυξη του mobility και η ανάγκη που δηµιουργήθηκε για ενσωµάτωση λύσεων φορητότητας στις παραγωγικές διαδικασίες των επιχειρήσεων.
Τα σύγχρονα συστήµατα ERP πρέπει να είναι σε πλήρη αντιστοίχιση µε τις συνθήκες που προαναφέρθηκαν. Έτσι, σε συµβατότητα και µε τη γενικότερη τάση που επικρατεί για “consumerization” του business λογισµικού (δηλαδή, τη δηµιουργία εφαρµογών που είναι πολύ πιο απλές, εύχρηστες και φιλικές για τους χρήστες), τα συστήµατα ERP οφείλουν σήµερα να δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στο “user experience” που δηµιουργούν, να περιλαµβάνουν λύσεις για όλες τις απαιτήσεις “επιχειρησιακής φορητότητας”, να επιτρέπουν την εύκολη προσαρµογή λειτουργιών για κάλυψη ειδικών απαιτήσεων και βέβαια να οδηγούν σε ένα χαµηλότερο δείκτη TCO (total cost of ownership) σε σχέση µε το παρελθόν.

Βρισκόµαστε, λοιπόν, σε µια περίοδο που τα συστήµατα ERP εξελίσσονται και εναρµονίζονται µε σύγχρονες απαιτήσεις σχετικά µε το interface και τις λειτουργίες που περιλαµβάνουν, αλλά και τον τρόπο που διατίθενται και χρησιµοποιούνται. Και ασφαλώς η εξέλιξη αυτή επηρεάζεται από την ύπαρξη σηµαντικών γενικότερων τάσεων που παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη, όπως το cloud computing, το mobility και τα analytics.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του cloud computing δηµιουργεί µια νέα πραγµατικότητα που λαµβάνεται σοβαρά υπόψη όχι µόνο από τους κατασκευαστές των συστηµάτων ERP, αλλά και από όσους τα χρησιµοποιούν. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν το ERP µε βάση την ευκολία εγκατάστασης, λειτουργίας και “κατανάλωσής” του, ενώ γίνονται λιγότερο ανεκτικές σε λύσεις που είναι σύνθετες, ακριβές και µονολιθικές.

Έτσι, η κατηγορία του Cloud ERP παρουσιάζει σήµερα ιδιαίτερα σηµαντικό ρυθµό ανάπτυξης, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ρυθµό ανάπτυξης της γενικότερης αγοράς ERP, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στις προκλήσεις που πρέπει να αντιµετωπίσουν σήµερα οι επιχειρήσεις. Η αµεσότητα πρόσβασης στο λογισµικό, η δυνατότητα εύκολης αξιοποίησης εταιρικών δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο, η επικέντρωση της επιχείρησης στο core business, η ευελιξία χρήσης του ERP και οι οικονοµίες που επιτυγχάνονται µε λειτουργία στη βάση πραγµατικών κάθε φορά αναγκών, είναι σε θέση να δηµιουργήσουν ισχυρά πλεονεκτήµατα και να διαφοροποιήσουν αποτελεσµατικά την επιχείρηση σε σχέση µε τον ανταγωνισµό της.

Ακολουθώντας όλες τις τάσεις που προαναφέρθηκαν για τα συστήµατα ERP, αξιοποιώντας προηγµένες τεχνολογίες και διαθέτοντας εξαιρετική πληρότητα λειτουργιών, η νέα γενιά λογισµικού Soft1 Open Enterprise δίνει σήµερα τη δυνατότητα σε κάθε δυναµική, σύγχρονη επιχείρηση να αποκτήσει ένα σύστηµα ERP που είναι σε θέση να υποστηρίξει µε τον πλέον αποτελεσµατικό τρόπο τη λειτουργία της και να συµβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της.

Σχετικά άρθρα

Στον ΟΤΕ έργο του Σύζευξις Ι

Kitriniaris

Έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας

“Ψηλά” η Kaspersky Lab το 2014

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα