14.5 C
Athens
01/03/2021
Biztech

Τέλος εποχής για τα Windows XP

Η αντίστροφη µέτρηση για την υποστήριξη των Windows XP έχει ξεκινήσει. Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια και δυο παρατάσεις της υποστήριξης για να φτάσουµε πλέον στο σηµείο µηδέν. Το κανάλι των συνεργατών πρέπει να αρχίσει την προετοιµασία των πελατών για τη νέα πραγµατικότητα ώστε η όλη διαδικασία να πραγµατοποιηθεί µε πλήρη οµαλότητα, όπως µας εξηγεί ο Μάριος Ίσσαρης, Windows business group lead της Microsoft στην Ελλάδα.

Η συζήτησή µας µε τον κ. Ίσσαρη ξεκίνησε από το που βρίσκεται αυτή τη στιγµή η αγορά όσον αφορά στα Windows XP και στο τι θα πρέπει να κάνει το κανάλι των συνεργατών για τους πελάτες του ώστε να µην τρέχουν όλοι µαζί τελευταία στιγµή. Ο κ. Ίσσαρης µας είπε: “Είναι γεγονός ότι βρισκόµαστε στο τελευταίο στάδιο της υποστήριξης των Windows XP. Η Microsoft πραγµατοποιεί για περισσότερο από ένα έτος επικοινωνία µε τους πελάτες και τους συνεργάτες για την ανάγκη σχεδιασµού του επόµενου βήµατος. Σε παγκόσµιο επίπεδο τα Windows 7 είναι το πιο διαδεδοµένο λειτουργικό σύστηµα µε ποσοστό άνω του 55%. Στην Ελλάδα έχουµε µείνει κάπως πίσω και ένα ποσοστό της τάξης του 50-60% των εταιρικών PCs βρίσκονται ακόµη σε Windows XP. Η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη στους consumers, που παρατηρούµε σαφώς µεγαλύτερη µετάβαση σε Windows 7. Η αλλαγή όµως έρχεται και όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα σταµατήσει πλήρως η ανάπτυξη security updates για τα Windows XP – ύστερα βέβαια από 13 χρόνια υποστήριξης. Σε µια εποχή που το malware έχει γίνει εξαιρετικά εξελιγµένο, η προστασία των συστηµάτων αυτών είναι κάτι που θα βαρύνει αποκλειστικά τους πελάτες και τους συνεργάτες.”

Η πιθανότητα µιας επιπλέον επέκτασης της υποστήριξης των Windows XP από την πλευρά της Microsoft ήταν το επόµενο ζήτηµα που ρωτήσαµε τον κ. Ίσσαρη. Ο Windows business group lead της Microsoft µας είπε: “Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι αυτό που λήγει τώρα είναι η δεύτερη παράταση. Πλέον όµως είναι µια κίνηση που αφορά τη βιοµηχανία συνολικά καθώς οι µεγαλύτεροι vendors συστηµάτων και περιφερειακών όπως και οι ISVs έχουν ανακοινώσει ότι σταµατούν την υποστήριξη των Windows XP. Με άλλα λόγια όλο το οικοσύστηµα µετατοπίζεται προς τα Windows 7 και 8.”

Στη συνέχεια της συζήτησής µας µπήκε το θέµα της προετοιµασίας του καναλιού. Ο κ. Ίσσαρης ανέφερε σχετικά: “Η περίοδος αυτή είναι µια σηµαντική ευκαιρία για τους συνεργάτες ώστε να ξεκινήσουν τη µετάβαση – ειδικά των πελατών µε σύνθετες υποδοµές – στο επόµενο στάδιο. Είναι µια δυνατότητα για νέο business από την πλευρά των συνεργατών. Η διαδικασία που προτείνουµε σε πρώτη φάση να ακολουθήσουν οι συνεργάτες είναι η µετάβαση των πελατών σε περιβάλλον Windows 7. Σε αυτό το στάδιο θα πραγµατοποιηθεί ο όποιος έλεγχος συµβατότητας µε τα συστήµατα και τις εφαρµογές του πελάτη. Σε µετέπειτα χρονική στιγµή η µετάβαση σε Windows 8 είναι µια εξαιρετικά απλή διαδικασία, η οποία πραγµατοποιείται απρόσκοπτα. Άλλωστε όλα τα χαρακτηριστικά των Windows 7 υπάρχουν και στα Windows 8, µε κάποιες σηµαντικές προσθήκες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι τα Windows XP δηµιουργήθηκαν το 2001 µε βασική ανάγκη που έπρεπε να καλυφθεί τα desktop συστήµατα. Πλέον το desktop δεν είναι η πρώτη ανάγκη, αλλά βασική προτεραιότητα των χρηστών είναι η φορητότητα. Τα Windows XP δεν µπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη, ενώ τα Windows 7 και ακόµη περισσότερο τα Windows 8 έχουν δηµιουργηθεί για να καλύψουν αυτή την ανάγκη.”

Θέτοντας το ζήτηµα της συµβατότητας ρωτήσαµε τον κ. Ίσσαρη ποια είναι τα βασικότερα σηµεία στα οποία πρέπει να ελεγχθεί η συµβατότητα πριν πραγµατοποιηθεί η µετάβαση στο νέο λειτουργικό σύστηµα. Ο κ. Ίσσαρης µας είπε: “Σχολαστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει για τη συµβατότητα των custom-made εφαρµογών σε περιβάλλον Windows 7. Από τη στιγµή που οι εν λόγω εφαρµογές λειτουργούν σε Windows 7 είναι κατά ένα µεγάλο ποσοστό σίγουρο ότι θα λειτουργούν και στα Windows 8. Το 99% των εφαρµογών που λειτουργούν σε Windows 7 λειτουργούν και σε Windows 8. Το επόµενο στάδιο που θα πρέπει να γίνει αφορά στον σχεδιασµό του deployment των συστηµάτων. Και σε αυτό το κοµµάτι η Microsoft παρέχει σηµαντική βοήθεια δίνοντας δωρεάν εργαλεία που µπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της συµβατότητας αλλά και στο mass deployment συστηµάτων. Χαρακτηριστικά µπορούµε να αναφέρουµε το Microsoft Deployment Toolkit (http://bit.ly/Y7HuWp), που  βοηθά στην αυτοµατοποίηση της εγκατάστασης Windows και Office.  Για να βοηθήσουµε ακόµη περισσότερο την κατάσταση υπάρχει µια προσφορά τόσο στα Windows όσο και στο νέο Office της τάξης του 15% ώστε να µπορέσουν οι πελάτες να περάσουν ακόµη πιο εύκολα στη νέα εποχή. Περισσότερες λεπτοµέρειες για τη µετάβαση µπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.get2modern.com”. 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Νέα συνεργασία της Westnet με την Avaya

Giorgos Athanassiadis

Νέα λύση λιανικής πώλησης από τη SoftOne

Kitriniaris

Απώλειες αλλά και φως στο βάθος του τούνελ για την Sharp

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα