19/04/2024
Biztech

Intel NUC: Μικρό μόνο στο μάτι

Η έλευση του Next Unit of Computing φέρνει µια σειρά από ευκαιρίες στο κανάλι. Για να πληροφορηθούµε καλύτερα πάνω σε αυτές µιλήσαµε µε το Γιώργο Ρυµική, distribution business manager της Intel στην Ελλάδα.

Η συζήτησή µας µε τον κ. Ρυµική ξεκίνησε από τα νέα δεδομένα που διαµορφώνει η έλευση του NUC (Next Unit of Computing) στην αγορά και πιο συγκεκριµένα  στο τι µπορεί να κάνει το κανάλι των συνεργατών µαζί του. Ο κ. Ρυµικής µας είπε: “Οι συνεργάτες µπορούν να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα µε το NUC και αυτό ακριβώς το διαφορετικό είναι αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους. Το NUC αν το δούµε τεχνολογικά αποτελεί το µικρότερο υπολογιστή που κυκλοφορεί στην αγορά, στηριγμένος σε τυποποιημένα components. Δεν είναι µια proprietary λύση και για αυτό το λόγο µπορεί να υποστηρίξει µε ευκολία τα κλασικά λειτουργικά συστήµατα, όπως είναι τα Windows και το Linux. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές καθώς µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας κλασικός υπολογιστής, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάτες να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές των πελατών τους µε NUC. Από την άλλη πλευρά όµως παρατηρούµε ότι πάρα πολλοί συνεργάτες βλέπουν τη συγκεκριµένη συσκευή ως ευκαιρία για να µπουν σε κοµµάτια αγοράς, που έχουν σηµαντικά περιθώρια κέρδους όπως είναι για παράδειγµα η ψηφιακή σήµανση και οι κάθετες λύσεις στο κοµµάτι της τιµολόγησης, στα συστήµατα επιτήρησης και ασφάλειας αλλά και άλλες εφαρµογές που σε κάποιες περιπτώσεις εκπλήσσουν ακόµα και εµάς.”

Συνεχίζοντας τη συζήτησή µας, ζητήσαµε από τον κ. Ρυµική να µας αναφέρει κάποιες εφαρµογές που θα µπορούσαν να υλοποιήσουν οι συνεργάτες µε τη βοήθεια του NUC. Ο κ. Ρυµικής µάς ανέφερε: “Υπάρχουν µια σειρά από παραδείγµατα που µας έρχονται από το εξωτερικό, όπως είναι τα συστήµατα που έχουν προκύψει από τα DesignWins και έχουν στηριχτεί στο NUC. Πρώτα από όλα θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι δεν είναι απαραίτητο ο συνεργάτης να χρησιµοποιήσει το NUC µε το κουτί, το οποίο διαθέτουµε εµείς. Υπάρχει η δυνατότητα να πάρει το motherboard µαζί µε τον επεξεργαστή και να χρησιµοποιήσει κάποιο aftermarket κουτί, που να εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές του ανάγκες. Για παράδειγµα στο κοµµάτι των IP καµερών, υπάρχει η ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης αποτύπωσης σε µεγάλη περιοχή ακόµα και σε ακραίες φωτιστικές συνθήκες χωρίς να αυξηθεί σηµαντικά το κόστος των οπτικών µερών. Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο απαιτείται επεξεργασία της εικόνας, µε αλγορίθµους που είναι εξαιρετικά περίπλοκοι και απαιτούν µεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης δεν θέλει η διαδικασία αυτή να πραγµατοποιηθεί σε κάποιο αποµακρυσµένο server και να αποθηκευτούν απλά οι φωτογραφίες εκεί. Έτσι δηµιουργήθηκε πρόταση όπου πάνω σε κάµερα εγκαθίσταται ένα NUC (µε Core i3 ή και Core i5), το οποίο κάνει τοπικά την επεξεργασία των φωτογραφιών και παρέχει ένα αποτέλεσµα σαφώς ανώτερο σε σχέση µε αυτό που θα παίρναµε µόνο από την κάµερα.  Οι ανάγκες σε αυτή την περίπτωση έχουν ξεφύγει κατά πολύ από την απλή απεικόνιση ψηφιακού περιεχοµένου, το οποίο εναλλάσσεται. Το περιεχόµενο το οποίο δείχνεται είναι ανάλογο µε τους πελάτες που βρίσκονται τη δεδοµένη χρονική στιγµή µέσα στο χώρο του καταστήµατος, άρα µιλάµε για µια αλληλεπίδραση µεταξύ του υποψήφιου πελάτη και της συσκευής. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα µέτρησης της απήχησης της καµπάνιας µε λύσεις video analytics, στις οποίες η Intel µπορεί να βοηθήσει και σε επίπεδο software παρέχοντας µια εξαιρετικά προχωρηµένη λύση video analytics µε την ονοµασία Intel Audience Impression Metric Suite (AIM Suite)”.

Η συζήτησή µας µε τον κ. Ρυµική µεταφέρθηκε στη συνέχεια στην ελληνική αγορά και στις εφαρµογές που βλέπουµε εδώ: “Ο κ. Ρυµικής µάς ανέφερε: “Οι εφαρµογές αυτές που αναφέραµε προέρχονται από το εξωτερικό αλλά αντίστοιχα σηµαντικές λύσεις έχουµε δει και από την ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι λύσεις φορητής τιµολόγησης, καθώς το NUC µπορεί να τροφοδοτηθεί πολύ εύκολα από το ηλεκτρικό κύκλωµα του αυτοκινήτου. Επίσης έχουµε δει ήδη κλασικές λύσεις στο κοµµάτι του digital signage, αλλά και µεγάλο ενδιαφέρον στο κοµµάτι της ασφάλειας κυρίως στο κοµµάτι της συλλογής των δεδοµένων όπου το NUC παίζει το ρόλο του κεντρικού συστήµατος, στο οποίο γίνεται η συλλογή και η επεξεργασία των δεδοµένων κυρίως σε συνδυασµό µε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αφορά σε λύσεις ασφαλείας που σχετίζονται µε φωτοβολταϊκά συστήµατα κάτι που γίνεται εφικτό από τη στιγµή που το NUC δεν διαθέτει κανένα µηχανικό µέρος και µπορεί να τοποθετηθεί σε κουτιά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες. Μια ακόµη ενδιαφέρουσα περίπτωση που δεν την φανταζόµαστε µέχρι σήµερα αφορά σε τοποθέτηση συστηµάτων NUC πάνω σε πλοία, για συλλογή δεδοµένων. Βέβαια σε καµιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουµε και τις πιο κλασικές λύσεις που συναντάµε σε infokiosks, αλλά και λύσεις που µοιάζουν πολύ στη λογική των συστηµάτων All-in one. Σε αυτή την περίπτωση εκµεταλλευόµαστε το Vesa Mount που έχει το NUC που κάνει εξαιρετικά απλή την τοποθέτησή του πίσω από µια οθόνη, δηµιουργώντας µε αυτό τον τρόπο ένα σύστηµα τύπου All-in one µε κάποια παραπάνω καλώδια. Περισσότερες υλοποιήσεις αυτού του τύπου θα δούµε όσο περισσότερο βλέπουµε να έρχονται στην αγορά περισσότερες οθόνες αφής, οι οποίες συνδυαζόµενες µε το NUC αλλά και τα Windows 8  θα παρέχουν µια πρωτόγνωρη εµπειρία στους χρήστες.”

Συνεχίζοντας ο κ. Ρυµικής ανέφερε: “Στόχος του NUC είναι να βοηθήσει τους συνεργάτες να µπουν σε κάθετες αγορές, που είναι και σαφώς πιο προσοδοφόρες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η αγορά του digital signage, όπου ο συνεργάτης µπορεί να επιλέξει κάποια λύση software για να δηµιουργήσει ένα bundle, ξεκινώντας από open source λύσεις που διατίθενται δωρεάν µέχρι εξειδικευµένες λύσεις, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, αλλά παρέχουν δυνατότητες που ξεφεύγουν από τα συνηθισµένα. Ο καθένας µπορεί να επιλέξει βάσει των αναγκών του πελάτη του. Στο κοµµάτι του hardware έχουµε σε πολλές περιπτώσεις λύσεις που στηρίζονται σε τεχνολογίες της Intel, που είναι ανεπτυγµένες από κάποιο κατασκευαστή που παρέχει και το software σε µορφή bundle και συνήθως διατίθενται σε πολλαπλάσιες τιµές ενός κλασικού συστήµατος. Το NUC αποτελεί ένα format που δηµιουργήθηκε για να βοηθήσει τους συνεργάτες να µπουν σε αυτό το χώρο και να διεκδικήσουν σαφώς µεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Η διαδικασία πώλησης βέβαια αλλάζει καθώς πλέον ο συνεργάτης δεν πουλάει ένα PC, αλλά µια λύση. Ο κύκλος της πώλησης γίνεται µεγαλύτερος αλλά και τα οφέλη είναι σαφώς σηµαντικότερα.”

Μικρό θαύµα
Το επόµενο θέµα που ρωτήσαµε τον Γιώργο Ρυµική αφορούσε στο πως έχουν δεχθεί οι τελικοί πελάτες το νέο προϊόν της εταιρείας. Ο distribution business manager της Intel µάς είπε: “Η πρώτη αντιµετώπιση των τελικών πελατών είναι η δυσπιστία, αφού δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι σε ένα τόσο µικρό κουτί χωρά ένας πλήρης υπολογιστής επιδόσεων. Άρα απαιτείται εκπαίδευση πάνω σε αυτό το κοµµάτι, κάτι στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσει και το κανάλι. Η προσέγγιση όµως δεν θα πρέπει να είναι αυτή ενός κλασικού υπολογιστή, αλλά αυτή της ολοκληρωµένης λύσης (bundle software και hardware) και του αποτελέσµατος που φέρνει στον τελικό καταναλωτή. Με διαφορετικό τρόπο πρέπει να παρουσιαστεί η λύση που στηρίζεται στο NUC αλλά απευθύνεται σε ένα λογιστή, από τη λύση που απευθύνεται σε µια ναυτιλιακή, σε ένα retail κατάστηµα ή κάπου αλλού. Οι προσεγγίσεις είναι τελείως διαφορετικές, αλλά η βάση είναι η ίδια. Για να βοηθήσουµε ακόµη περισσότερο πάντως τους συνεργάτες µας διαθέτουµε µια σειρά από ολοκληρωµένα συστήµατα, τα οποία µπορούν να δοκιµάσουν, αλλά και να στήσουν πάνω σε αυτά τις δικές τους λύσεις για να τις παρουσιάσουν στους πελάτες τους.”

Το ζήτηµα, που τέθηκε στη συνέχεια της συζήτησής µας αφορούσε στο κόστος της ολοκληρωµένης λύσης, που λόγω των εξειδικευµένων components, είναι κάπως µεγαλύτερο από αυτό των κλασικών συστηµάτων. Ο Γιώργος Ρυµικής µας είπε: “Το κόστος είναι µια σηµαντική παράµετρος. Αυτή τη στιγµή υπάρχουν στην αγορά δύο συστήµατα, ένα µε Core i3 και ένα µε Celeron, ενώ σε λίγες µέρες θα έχουµε στην αγορά και σύστηµα µε Core i5. Η πιο σηµαντική παράµετρος κόστους είναι αυτή του αποθηκευτικού χώρου, αφού απαιτείται ένας δίσκος m-SATA τεχνολογίας SSD. Αν συγκρίνει κανείς το κόστος του NUC µε το κόστος µια παραδοσιακής λύσης desktop, είναι σίγουρο ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του desktop συστήµατος. Αυτό που κερδίζει το κανάλι είναι η διαφοροποίηση, η δυνατότητα προσαρµογής σε λύσεις που τα desktop συστήµατα απλά δεν χωράνε, ενώ σηµαντικό όφελος είναι και το ενδιαφέρον που δηµιουργεί στον πελάτη το NUC µόλις το δει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα δει το NUC και θα παραµείνει αδιάφορος. Είναι ένα προϊόν, το οποίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Το roadmap δείχνει σηµαντικές εξελίξεις µε την έλευση των επεξεργαστών Core 4ης γενιάς, όπου θα δούµε περαιτέρω αύξηση της υπολογιστικής ισχύος αλλά και των γραφικών µε ταυτόχρονη µείωση της θερµικής κατανάλωσης ενός τέτοιου συστήµατος, που ούτως ή άλλως είναι χαµηλή.  Δεν θα πρέπει να ξεχάσουµε να αναφέρουµε ότι γύρω από το Next Unit of Computing δηµιουργείται και ένα οικοσύστηµα. Το NUC προσφέρεται και χωρίς κουτί. Ήδη υπάρχουν περί τους 10 κατασκευαστές που παρέχουν aftermarket κουτιά, που µπορεί να είναι από κουτιά µε κρύσταλλα τύπου Swarovski και φτάνουν µέχρι κουτιά που είναι πιστοποιηµένα για στρατιωτικές χρήσεις.”

Σχετικά άρθρα

Έσοδα ρεκόρ η LG στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

Giorgos Athanassiadis

Συνεργασία SingularLogic και Sysco στο χώρο του hospitality

Oracle: Συνεργασίες με φίλους και “εχθρούς” ελέω cloud

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα