Προχωρα η ενοποιηση των δικτυων Vodafone-Wind

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πρόκειται να συναντηθούν το μεσημέρι της Τετάρτης (26/06/2013) οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς, Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής προκειμένου να τον ενημερώσουν για το πλάνο των δύο εταιρειών να προχωρήσουν στην ενοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία, η οποία θα στελεχωθεί με εργαζόμενους από τα τεχνικά τμήματα των Vodafone και Wind. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα είναι εκείνη που θα διαχειρίζεται και θα αναπτύσσει το κοινό -στο εξής- δίκτυο κεραιών και σταθμών βάσης των δύο παρόχων, οι οποίοι, με αυτό τον τρόπο, θα μειώσουν σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες τους. Πάντως, αναμένεται να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέες υποδομές, δεδομένου κιόλας ότι η Vodafone έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G). Οι διαρροές που κάνουν λόγο για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, το ποσό πάντως μοιάζει αρκετά μεγάλο και ενδεχομένως να έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο παρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Όσον αφορά τον άνθρωπο που θα αναλάβει επικεφαλής του νέου σχήματος, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν τον Νίκο Μπάμπαλη, γενικό διευθυντή δικτύου της Wind Ελλάς, ο οποίος έχει διατελέσει και στέλεχος της Vodafone Ελλάδος.

Η ενοποίηση δικτύων κινητής τηλεφωνίας αποτελεί μία από τις τελευταίες τάσεις στη διεθνή τηλεπικοινωνιακή αγορά και αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν σε αρκετές χώρες ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Everything Everywhere στη Βρετανία, η οποία αποτελεί το προϊόν της “συνεργασίας” της εκεί θυγατρικής της T-Mobile και της Orange.

Σημειωτέον πως οι συζητήσεις για το θέμα της ενοποίησης δικτύων ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και εντάσσονται στην προσπάθεια και των δύο εταιρειών να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους σε μία δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, καθώς η πτώση των εσόδων συνεχίζεται. Πάντως, αρκετοί παρατηρητές θεωρούσαν αυτή την κίνηση κάτι παραπάνω από αναμενόμενη μετά την “κατάρρευση” της προσπάθειας συγχώνευσης των δύο εταιρειών πριν περίπου 1,5 χρόνο.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.