23 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Μουσικές καρέκλες ή μία νέα Microsoft;

Όπως αποκάλυψε το All things digital, η Microsoft ετοιμάζεται από στιγμή σε στιγμή, να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές (αποφεύγω με δυσκολία τον πειρασμό για “σαρωτικές”) σε επίπεδο top executives. Για την ακρίβεια -λέει- ο ίδιος ο Steve Ballmer ετοιμάζεται για αυτές τις αλλαγές! Hello!!! Ποιος άλλος θα ετοιμάζονταν; Μην τρελαθούμε κιόλας…

Ο Ballmer δουλεύει -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- υπό άκρα μυστικότητα και με βοήθεια από πολύ λίγα στελέχη και μέλη του ΔΣ, γεγονός που χωρίς να στηλιτεύεται ευθέως αφήνεται να εννοηθεί ως “κακό” και “ύποπτο”. Hello νο2!!! Τελικά έχουμε όντως τρελαθεί! Είναι δυνατόν να κάνεις “major reorg” και αυτό να γίνεται με “ανοικτές διαδικασίες” και με ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων; Αυτά ούτε στη Δημοκρατία του Περικλή δεν γίνονταν, όχι στη μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία λογισμικού στον κόσμο…

Τέλος πάντων, τα είπα και τα έβγαλα από μέσα μου, αφού όλη αυτή η ιστορία με το ότι ο Ballmer “θέλει να αφήσει το δικό του legacy”, είχε αρχίσει να με εκνευρίζει ιδιαίτερα. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις μακιαβέλικες προσεγγίσεις και ας πάμε για λίγο στην ουσία. Για την ακρίβεια, σε αυτό που νομίζουμε ουσία, αφού επισήμως δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.

Σύμφωνα με τις διαρροές μέχρι στιγμής (αλλά και με την κοινή λογική θα προσέθετα), ο Ballmer σχεδιάζει “τη νέα Microsoft”, προσπαθώντας να “απλοποιήσει” τις δομές και (κυρίως κατά τη γνώμη μου), να ευθυγραμμίσει την εταιρεία με το όραμα για μία “επιχείρηση υπηρεσιών και συσκευών” (a devices and services company), όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ήδη σε επιστολή του προς τους μετόχους.

Το όραμα για μία “devices & services” εταιρεία, είναι -τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη- απολύτως σωστό. Θα έλεγα μάλιστα, ότι είναι και απολύτως προφανές, και αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα κατηγορούσα τον Ballmer, θα ήταν το ότι δεν το έπραξε αρκετά νωρίτερα. Ένας κολοσσός του μεγέθους και της επιρροής της Microsoft, είναι αδύνατον να μην έχει τις δικές του συσκευές, όσο και αν αυτό ενοχλήσει τους συνεργάτες της. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και το… ξύδι!

Οι λόγοι είναι πολλοί και τους έχω αναλύσει σε άλλο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το ρεζουμέ, πάντως, είναι το ότι η εμπορική ευκαιρία που χάνεται και η ανάδειξη των καινοτομιών των προϊόντων της Microsoft, επιτυγχάνονται μόνο με δικές της συσκευές. Κάθε κατασκευαστής, ενδιαφέρεται να προφυλάξει τα δικά του συμφέροντα (προφανώς), και επομένως, καμία Nokia, Lenovo, Sony, Toshiba, Samsung, HP, Dell, Acer, Asus (συμπληρώστε τη λίστα με όποιον άλλον θέλετε), δεν πρόκειται να προωθήσει την “εμπειρία χρήσης” των Windows 8 ή των Windows Phone. Αυτό είναι δουλειά της Microsoft, και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει, είναι η κατασκευή των δικών της συσκευών.

Από τη στιγμή λοιπόν που το όραμα είναι “σωστό” (άσε που είναι ανακοινωμένο και σε εφαρμογή για τουλάχιστον 8 μήνες), ο μετασχηματισμός της εταιρείας είναι απολύτως απαραίτητος. Δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει πως κάποιοι top executives θα βρεθούν χωρίς δουλειά (άλλωστε, δυσκολεύομαι να… συμπάσχω σε αυτό το επίπεδο), αλλά σίγουρα σημαίνει πως κάποια τμήματα θα πρέπει να συγχωνευτούν, κάποια νέα θα πρέπει να δημιουργηθούν, και κάποιες δομές και σχέσεις θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Αυτό είναι απολύτως φυσικό όσο και απαραίτητο, αφού από τη μία μεριά τα προϊόντα συγκλίνουν, και από την άλλη έχουμε τεράστιους μετασχηματισμούς στην αγορά που θα πρέπει να υποστηριχθούν (το cloud είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα). Επιπλέον το “devices & services” θα πρέπει να υποστηριχθεί και στην πράξη. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν νέο SVP για devices και έναν ακόμη για services, δεν το γνωρίζω (μου αρέσει πάντως ως ιδέα), αλλά σε κάθε περίπτωση, η νέα δομή της εταιρείας θα πρέπει να εξυπηρετεί το νέο όραμα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θέλω να πω ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Η Microsoft, ή ακόμη και ο Ballmer προσωπικά αν προτιμάτε, δεν ανησυχεί για τον Αντώνη, τον Κώστα, τον Mike ή τον Kevin. Ανησυχεί για το μέλλον της εταιρείας, και δουλειά του επικεφαλής είναι αφενός να το σχεδιάζει, αφετέρου να το διασφαλίζει. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι, μένει να αποδειχθεί, αλλά το κριτήριο επιτυχίας ή μη, θα είναι αυτό ακριβώς και όχι το αν παρεξηγήθηκε ο α’ ή β’ διευθυντής τμήματος.

Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως. Εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, μέχρι την 1η Ιουλίου θα γνωρίζουμε τις προθέσεις του Steve. Για να δούμε…

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα