17.1 C
Athens
17/04/2021
Biztech

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn πιέζει την Apple

Στις 28 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Apple και όπως φαίνεται το όνομα που θα κυριαρχήσει δεν είναι άλλο από αυτό του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει στενό pressing στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το αίτημα του Icahn είναι απλό: “Προχωρήστε σε επιθετική εξαγορά μετοχών της εταιρείας προκειμένου να αυξηθεί η τιμή τους”.

O Icahn είχε προ μηνών προκαλέσει μύρια όσα προβλήματα στην Dell και στην προσπάθεια του ιδρυτή της να εξαγοράσει την εταιρεία, ωστόσο το “σχέδιο” δεν του βγήκε και τελικά ο Michael Dell κέρδισε την εταιρεία του. Λίγες ημέρες μετά ο Icahn ανακοίνωσε ότι απέκτησε ένα σημαντικό μέρος μετοχών της Apple και οι περισσότεροι αναλυτές επισήμαναν τότε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορούσε να σημαίνει τίποτα καλό για την εταιρεία.

Πράγματι, τους μήνες που ακολούθησαν ο Icahn συνέχισε να πιέζει είτε κατ’ ιδίαν, είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων τον Tim Cook, τονίζοντας πως η μετοχή τη Apple είναι υποτιμημένη και πως η εταιρεία πρέπει να την ενισχύσει ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά ιδίων μετοχών. Πόσα δισεκατομμύρια; Αρχικά ο Icahn πρότεινε στην Apple να εξαϋλώσει όλα τα μετρητά της, τα οποία έφτασαν τα $147 δις στο τέλος του γ’ τριμήνου, καθώς ζήτησε εξαγορά μετοχών ύψους $150 δις σε βάθος τριετίας! Φυσικά η πρότασή του Icahn δεν συζητήθηκε… καν.

Ενόψει, λοιπόν, της ετήσιας γενικής συνέλευσης ο Icahn επανήλθε και δήλωσε πως θα θέσει σε ψηφοφορία την εξαγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας ύψους $50 δις ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014. Για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Apple αντέδρασε, προτρέποντας τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση του μεγαλοεπενδυτή αν αυτή τεθεί και επισήμως. Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε μάλιστα πως η εταιρεία βρίσκεται ήδη στο μέσο ενός φιλόδοξου προγράμματος επαναγοράς μετοχών, ύψους $60 δις, το οποίο θα ξεδιπλωθεί μέχρι το 2015. Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι “η Apple ανταγωνίζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια και κατά συνέπεια χρειάζεται ρευστότητα στη μάχη αυτή. Αυτό το δυναμικό, ανταγωνιστικό τοπίο και ο ταχύς ρυθμός καινοτομίας της εταιρείας απαιτούν πρωτοφανείς επενδύσεις, ευελιξία και πρόσβαση σε πόρους. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η ομάδα διαχείρισης της εταιρείας και το ΔΣ είναι σε καλύτερη θέση να προσδιορίσουν τί είναι καλύτερο προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Apple και συνιστά την καταψήφιση αυτής της πρότασης”. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε καλύτερα από τον Icahn.

Σε κάθε περίπτωση, ο Icahn δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια, καθώς όπως έδειξε και η περίπτωση της Dell φτάνει τα πράγματα στα άκρα. Άλλωστε τα 4,7 εκατομμύρια μετοχές που διαθέτει στην Apple του επιτρέπουν να καταστεί αγκάθι στα πλευρά της διοίκησης για όσο διάστημα επιλέξει.
 

Σχετικά άρθρα

Νέα πλατφόρμα open banking από τη SIA

Giorgos Athanassiadis

Step One: νέα εταιρική ταυτότητα

Η ωρίμανση των τάσεων (και της αγοράς)

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα