Πολυ κοντα σε ευρωπαϊκη “καμπανα” η Google

“Οι τελευταίες προτάσεις τους δεν είναι αποδεκτές, υπό την έννοια ότι δεν είναι προτάσεις που μπορούν να εξαλείψουν τις ανησυχίες μας όσον αφορά τον ελεύθερο ανταγωνισμό”. Με αυτά τα λόγια ο επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Joaquin Almunia, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Google όσον αφορά την διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις μονοπωλιακές τακτικές που εφαρμόζει η αμερικανική εταιρεία στην Ευρώπη.

Η Google έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από το 2010, όταν εμπορικοί της ανταγωνιστές κατήγγειλαν στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας κατευθύνει τους χρήστες του διαδικτύου προς δικές της υπηρεσίες, κάνοντας κατάχρηση της ηγεμονικής θέσης της στο κομμάτι της αναζήτησης και “μπλοκάροντας” την ορατότητα ανταγωνιστικών ιστοσελίδων και υπηρεσιών. Η Google κατηγορείται επίσης ότι έχει επιβάλει περιορισμούς που εμποδίζουν τους διαφημιστές να “τρέχουν” τις online ενέργειές τους και σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Μέσα από μια τριετή διελκυνστίδα μεταξύ ΕΕ και Google, η αμερικανική εταιρεία κατέθεσε τον προηγούμενο Οκτώβριο μια νέα, πολύπλοκη πρόταση η οποία σύμφωνα με την Google επιτρέπει σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες να αναδύονται ξεκάθαρα μέσω της δικής της μηχανής αναζήτησης. Η πρόταση αυτή αξιολογήθηκε επί του πεδίου από την ΕΕ και τους ανταγωνιστές της Google, σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως “market test” και βρέθηκε επίσης ετεροβαρής προς όφελος της Google. Η εταιρεία από την μεριά της ανταπαντά ότι δίνει αισθητά αυξημένη προβολή των ανταγωνιστικών υπηρεσιών, πλέον, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η ΕΕ συνεχίζει να έχει αντίθετη άποψη.

Προς το παρόν δεν πρόκειται να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στην Google αλλά ο αρμόδιος επίτροπος προειδοποίησε ότι ο χρόνος επίλυσης του ζητήματος έχει στενέψει επικίνδυνα. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ προσπαθεί να επιλύσει τη διαφορά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του άρθρου 9, κατά την οποία η υπό εξέταση εταιρεία μπορεί να υποβάλει προτάσεις για να διορθώσει την κατάσταση. Αν αυτές οι προτάσεις γίνουν δεκτές από την επιτροπή, θα καταστούν νομικά δεσμευτικές. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, όπως συμβαίνει προς το παρόν, η επιτροπή θα μπορούσε, θεωρητικά, να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία μέχρι 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της. Με δεδομένο ότι το 2012 η Google είχε έσοδα $50,12 δις, μια ενδεχόμενη “καμπάνα” από την ΕΕ θα ακουγόταν στα πέρατα του κόσμου αφού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $5 δις.