Νεες ευκαιριες χρηματοδοτησης για τις ελληνικες επιχειρησεις

Σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης δημιουργούνται για τις ελληνικές εταιρείες, και ειδικά για όσες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, από τη δημιουργία του νέου “Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιχειρηματικών Αγγέλων” (European Angels Fund – EAF). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε μέσω του ΕiF (Eυρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) και έχει ως στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων σε “Επιχειρηματικούς Αγγέλους” αλλά και σε άλλους μη θεσμικούς επενδυτικούς παράγοντες για τη χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών με τη μορφή των “συν-επενδύσεων” (co-investments).

To EAF λειτουργεί πιλοτικά από τον Μάρτιο του 2012 στη Γερμανία, έχει αναπτύξει μερική δραστηριότητα στην Ισπανία και την Αυστρία, ενώ όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το EiF την προηγούμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου “Ευρωπαίων Επιχειρηματικών Αγγέλων – ΕΒΑΝ” (www.eban.org), πλέον ανοίγει τα φτερά του σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Παρών στο εν λόγω συνέδριο ήταν ο CEO της StartTech Ventures Δημήτρης Τσίγκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του EBAN , η οποία φιλοδοξεί να φέρει το EAF κοντά στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το ΕΒΑΝ αποτελεί επίσημο συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών στα ζητήματα χρηματοδοτήσεων υψηλού ρίσκου, επιτρέπει στους Έλληνες δημιουργούς και επενδυτές να προωθήσουν τις θέσεις τους στα αντίστοιχα κέντρα χάραξης στρατηγικής.

Με αυτά τα δεδομένα, η StartTech αναλαμβάνει ενεργό στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων από Business Angels, αποτελώντας συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και Ευρωπαίων Angel επενδυτών.