17.9 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Kaspersky: Το 2014 θα αποτελέσει την απαρχή του εθνικού προστατευτισμού στο διαδίκτυο

Παγκόσμιος ιστός; Όχι και τόσο ή ακριβέστερα όχι για πολύ ακόμα, αφού το διαδίκτυο έχει ήδη αρχίσει να “σπάει” σε εθνικά τμήματα, με αρκετές χώρες να δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν ούτε ένα byte να φύγει έξω από τα δίκτυά τους. Αυτή είναι μία από τις επισημάνσεις της Kaspersky για όσα πρόκειται να δούμε στο κομμάτι της ψηφιακής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014.

Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της, η Kaspersky εντοπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο της κατάτμησης του παγκόσμιου ιστού σε επιμέρους εθνικά δίκτυα, μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες παρακολουθήσεις της διαδικτυακής κίνησης από μυστικές υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, η Kaspersky θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη τη δημιουργία κάποιου είδους ψηφιακών συνόρων ενώ πιθανότατα, το επόμενο βήμα θα αφορά προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης ξένων επισκεπτών στα δεδομένα που βρίσκονται εντός μιας χώρας.

Μάλιστα αρκετές χώρες έχουν υιοθετήσει, ή σχεδιάζουν να υιοθετήσουν, νομικούς περιορισμούς για τη χρήση ξένων υπηρεσιών. Τον Νοέμβριο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι όλες οι επικοινωνίες μεταξύ των γερμανικών αρχών θα είναι “κλειδωμένες” για αποκλειστική χρήση εντός των συνόρων της χώρας ενώ η Βραζιλία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού καναλιού Internet, ώστε να μη χρησιμοποιεί αυτό που περνάει μέσα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το τοπίο για τους τελικούς χρήστες, τα προσωπικά τους δεδομένα και χρήματα θα μπουν στο στόχαστρο παρανόμων δραστηριοτήτων εντός του 2014. Αυτό με τη σειρά του αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απήχησης υπηρεσιών VPN και Tor-anonymizers, ενώ θα υπάρξει και αυξημένη ζήτηση για εργαλεία κρυπτογράφησης.

Τα smartphones με λογισμικό Αndroid θα είναι τα πρώτα που θα αποτελέσουν στόχο επιθέσεων ενώ για το 2014 οι ειδικοί της Kaspersky αναμένουν επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων με στόχο τα Bitcoin των χρηστών και τις σχετικές συναλλαγές, ενισχύοντας την ανάγκη για την προστασία τους.

Για τις επιχειρήσεις τα πράγματα θα είναι πιο πολύπλοκα καθώς οι hackers στοχεύουν τους υπαλλήλους υπηρεσιών cloud, θεωρώντας τους ως τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της ασφάλειας. Άλλωστε, μια επιτυχής επίθεση εκεί θα επέτρεπε την πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Εκτός από την κλοπή δεδομένων, οι επιτιθέμενοι μπορεί να ενδιαφέρονται να διαγράψουν ή να τροποποιήσουν πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειραγωγημένη παραπληροφόρηση θα μπορούσε να αξίζει πολύ περισσότερο σε όσους αναθέτουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Αυτή αποτελεί μία τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολλές δημοφιλείς online υπηρεσίες έχουν ήδη ανακοινώσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, όπως η κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων που διαβιβάζονται μεταξύ των δικών τους servers. Η εφαρμογή πιο εξελιγμένων μέτρων προστασίας θα συνεχιστεί και είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό κριτήριο επιλογής υπηρεσιών για τους χρήστες.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι ένας από τους στόχους της ψηφιακής κατασκοπείας μεταξύ των κρατών είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε “φιλικά προσκείμενες” εταιρείες. Ο παράγοντας αυτός έχει διαρρήξει τα τυχόν ηθικά εμπόδια που συγκρατούσαν αρχικά τις επιχειρήσεις από τη χρήση μη συμβατικών μεθόδων ανταγωνισμού. Στις νέες πραγματικότητες του ψηφιακού κόσμου, οι επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής αυτού του είδους της δραστηριότητας. Αναμένεται να υπάρξουν εταιρείες που θα απασχολούν ψηφιακούς μισθοφόρους, δηλαδή οργανωμένες ομάδες ειδικευμένων hackers, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ψηφιακής κατασκοπίας κατά παραγγελία.

Η πλήρης έκθεση των ειδικών της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά άρθρα

IoT: μια αγορά τρισεκατομμυρίων

Έχει “ψωμί” η συντήρηση των smartphones

Kitriniaris

6 iF Product Design βραβεία η Lenovo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα