17.9 C
Athens
27/04/2024
Biztech

IoT: μια αγορά τρισεκατομμυρίων

Αυτή τη στιγμή όλοι μιλάνε για το Internet of Things (Iot) και το πως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, οι κυβερνήσεις και οι απλοί πολίτες θα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Και όταν λέμε με τον κόσμο, δεν εννοούμε απευθείας με τον πραγματικό κόσμο, αλλά με τις διάφορες συσκευές και αισθητήρες που θα υπάρχουν παντού, θα είναι συνεχώς on-line λαμβάνοντας δεδομένα και αποστέλλοντας πληροφορίες.

Δεν είναι, επομένως, περίεργο που το Internet of Things έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η επόμενη βιομηχανική επανάσταση ή το «νέο Internet».

 

Τα προηγούμενα δύο χρόνια η ανάπτυξη του IoT υπήρξε μεγάλη, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει σε ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό στάδιο. Αυτή τη στιγμή αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας ασχολούνται με το αντικείμενο προσπαθώντας να κατασκευάσουν νέες συσκευές και τεχνολογίες και φυσικά εφαρμογές. Το Internet of Things είναι ήδη εδώ και αναμένεται να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μπορεί για την ώρα, η μόνη επαφή που έχει ο απλός κόσμος με το IoT να είναι ένα σύστημα αυτοματισμού σπιτιού, ένα έξυπνο αυτοκίνητο, ή μια έξυπνη οικιακή συσκευή, ωστόσο, η πραγματική επανάσταση θα έρθει από την αξιοποίηση του Internet of Things σε εταιρικό και κυβερνητικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κλάδο, τις μεταφορές, τη γεωργία κ.λπ.

Το οικοσύστημα που αναμένεται να δημιουργήσει το Internet of Things είναι πραγματικά τεράστιο και πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή.

 

Οι τάσεις για τα επόμενα χρόνια

 

Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 34 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές από τις μόλις 10 δις. που υπάρχουν το 2015. Σε αυτές, τα 24 δισεκατομμύρια θα είναι συσκευές IoT, ενώ τα 10 δισ. θα αποτελούν οι παραδοσιακές συσκευές, όπως smartphones, tablets, smartwatches κ.λπ.

 

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, θα επενδυθούν περίπου $ 6 τρισεκατομμύρια αποκλειστικά στο χώρο του Internet of Things, ενώ μέχρι το 2025 η απόδοση της επένδυσης αυτής (ROΙ) θα ξεπεράσει τα $ 13 τρισ.

 

Το Internet of Things θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και των οργανισμών, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα επεκτείνει τη δραστηριότητά τους σε νέες αγορές ή θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Οι κυβερνήσεις είτε σε επίπεδο κράτους, είτε σε τοπικό επίπεδο (για παράδειγμα οι Δήμοι) θα δουν πολλαπλά οφέλη από την υιοθέτηση του IoT, όπως μείωση κόστους, ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ενώ οι πολίτες θα δουν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής κυρίως μέσα στην πόλη.

 

Τέλος και οι απλοί καταναλωτές θα συνεχίζουν να επενδύουν στο χώρο του IoT, καθώς θα εμφανίζονται όλο περισσότερες έξυπνες συσκευές και υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Συμφωνία $2,9δις μεταξύ Sharp και China Electronics

Kitriniaris

Enet Solutions – Logicom: Αυθεντικά HP Αναλώσιμα για ποιοτικές και οικονομικές εκτυπώσεις

Giorgos Athanassiadis

Οι 10 finalists του MITEF

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα