21 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Επένδυση $100 δις σε βάθος δεκαετίας εξετάζει η Intel στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι πού…

Αντιλαμβάνεστε προφανώς γιατί θέτουμε το ερώτημα. Πολύ θα θέλαμε να δούμε ένα από τα υπερ-εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών της Intel στη χώρα μας, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η Intel (αυτό το φανταζόμαστε), ή αν μπορούν να εκπληρωθούν οι προδιαγραφές που θέτει η εταιρεία.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Intel αναζητά τα πιθανά οφέλη μιας εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζοντας τα ευρωπαϊκά έθνη να υποστηρίξουν νέες εγκαταστάσεις. Η εταιρεία εμφανίζεται πρόθυμη να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός ή περισσοτέρων εργοστασίων και μάλιστα σε διαφορετικές χώρες. Επιπλέον, η επένδυση σε βάθος δεκαετιών μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί το νούμερο αυτό να φαίνεται αστρονομικό για την ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Τα εργοστάσια ημιαγωγών είναι πανάκριβα στην κατασκευή τους και οι περισσότερες εταιρείες τα αναβαθμίζουν πολλές φορές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στελέχη της Intel φαίνεται να δηλώνουν ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να δημιουργήσει πολλαπλές εγκαταστάσεις σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και υποστήριξη. «Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την κατασκευή σε έναν κράτος και τη συσκευασία σε ένα άλλο» δήλωσε στους FT ο Greg Slater, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων ρυθμιστικών υποθέσεων της Intel, μέρος της ομάδας που διερευνά τις δυνατότητες επέκτασης στην Ευρώπη. «Είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτό το έργο σε επίπεδο ολόκληρου οικοσυστήματος και όχι μόνο μερικές απομονωμένες ενέργειες σε ένα κράτος μέλος», ανέφερε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα έργο που θα ωφελήσει την Ευρώπη γενικότερα».

Όπως αναφέρει εξάλλου το ExtremeTech επικαλούμενο δημοσιεύματα, η Intel έχει ήδη διερευνήσει την κατασκευή ενός fab στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ιταλία μέχρι στιγμής, σε περιοχές έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων. Η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει δύο fabs στην ίδια περιοχή με κόστος περίπου $20 δις, ενώ η εκτιμώμενη επένδυση σε όλη τη διάρκεια ζωής των εργοστασίων εκτιμάται περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα: Πρόκειται για εργοστάσιο τεχνολογίας αιχμής και σε ποιο βαθμό θα είναι επιδοτούμενο; Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, υπάρχει ένα χάσμα κόστους 30-40 τοις εκατό μεταξύ της κατασκευής ενός fab στις ΗΠΑ έναντι της Ασίας και μεγάλο μέρος αυτής της διαφοράς οφείλεται στην κυβερνητική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την Intel και τη γαλλική κυβέρνηση, η απάντηση στο ερώτημα ποιοι πελάτες θα ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν το εργοστάσιο και πού βρίσκονται αυτοί οι πελάτες γεωγραφικά θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική τοποθεσία κατασκευής του ή των fab. Οι ημιαγωγοί ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη πολλές φορές μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά η Intel και η ΕΕ ενδέχεται να προσπαθούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εξαρτήσεις και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην κατασκευή των ημιαγωγών.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες ημιαγωγών στην Ευρώπη είναι εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Η Intel ακούγεται τουλάχιστον θεωρητικά ανοιχτή στην ιδέα της κατασκευής ενός εργοστασίου που θα επικεντρωθεί σε παλιά τεχνολογία (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κρίση στην αγορά των ημιαγωγών σε αυτήν ακριβώς τη legacy τεχνολογία οφείλεται – διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο μας) αντί να επιμείνει σε μια σύγχρονη εγκατάσταση ως το μοναδικό είδος εργοστασίου που αξίζει να δημιουργηθεί. Η κατασκευή εργοστασίων ημιαγωγών που επικεντρώνονται στις ανάγκες όσων χρησιμοποιούν legacy τεχνολογία είναι πιθανότατα πολύ πιο εύκολη και η παραγωγή wafers μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, τροφοδοτώντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Πάντως, το τρέχον σχέδιο της Intel για μια επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη είναι ανεξάρτητο από την επέκταση των εγκαταστάσεων στο Leixlip της Ιρλανδίας ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία τελικά θα μεταβεί στα 7nm και θα δημιουργήσει σύγχρονα chips είτε η Intel επιδιώκει μεγαλύτερα fabs στην ηπειρωτική Ευρώπη είτε όχι.

Μια νέα εγκατάσταση στην Ευρώπη με ισχυρή υποστήριξη της Ένωσης θα βοηθούσε το σχέδιο Foundry 2.0 της Intel να τοποθετήσει την εταιρεία ως εναλλακτική λύση έναντι της TSMC. Μην ξεχνάμε ότι το fab της Ταϊβάν διαχειρίζεται σήμερα τα περισσότερα συμβόλαια κατασκευής chips στον κόσμο και η Intel επιθυμεί διακαώς να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Από τους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές ημιαγωγών στον κόσμο, η Intel και η Samsung παράγουν και οι δύο μεγάλες ποσότητες του δικού τους εξοπλισμού. Η TSMC από την άλλη, είναι ο μόνος κατασκευαστής μεταξύ των τριών που κυριαρχεί στην παραγωγή chip για κάθε εταιρεία που δεν διαθέτει δικά της fabs.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τρεις πρώτοι κατασκευαστές κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς με συνδυασμένα έσοδα της τάξης των $188 δις, ενώ όλη η υπόλοιπη αγορά που αποτελείται από εταιρείες όπως οι Qualcomm, Nvidia, Broadcom, Mediatek, AMD, Sony κ.ά. έχει αξία $190 δις.

Σχετικά άρθρα

3 βραβεία καινοτομίας για την Planet από την Taiwan Excellence

Giorgos Athanassiadis

Ήρθαν τα νέα moto g7

O Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olympia

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα