18.8 C
Athens
22/04/2021
Biztech

Η Lenovo αποκτά τη Motorola από τη Google

Σε μια κίνηση, η οποία εξέπληξε με την ταχύτητά της και τη μυστικότητα της, η Lenovo προχώρησε σε εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Motorola, από τη Google. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι αυτή η κίνηση αλλάζει δραματικά το τοπίο του ICT τόσο στο κομμάτι των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή κυρίως για τους επιχειρηματικούς πελάτες, αφού πλέον η Lenovo παρέχει το πλήρες portfolio από smartphones, PCs και servers. Η εταιρεία κινείται πλέον με πλήρη ταχύτητα στο χώρο των smartphones, αλλά και στην παροχή ενός ολοκληρωμένου portfolio, που περιλαμβάνει smartphones, tablets, laptops, desktops, servers και ποιος ξέρει σε λίγο καιρό τι άλλο. Σε αυτή τη φάση η Lenovo έχει τα πάντα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και διαφορετικά form factors.

Η εξαγορά αυτή έρχεται μια μόλις εβδομάδα από την συμφωνία με την IBM για εξαγορά του x86 business της IBM για 2,3 δις δολάρια. Σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας, η Lenovo αναδιοργανώθηκε σε τέσσερα διακριτά γκρουπ: Enterprise Servers, mobile, ThinkPad και υπηρεσίες cloud.

Πρόκειται για πραγματικά τολμηρή κίνηση από πλευράς της εταιρείας, που τη βάζει ακόμη πιο δυνατά στο παιχνίδι των smartphones και την απομακρύνει από το χαρακτηρισμό του κατασκευαστή PC. Είναι δεδομένο ότι η Lenovo ξέρει καλά τι κάνει. Με την εξαγορά αυτή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια στρατηγική end-to-end, που ξεκινά με το smartphone και το PC και φτάνει στο datacenter. Ένα μήνα πριν η Lenovo ήταν γνωστή κυρίως για τα PCs. 

Σημαντικές εξελίξεις και στο κανάλι

Σε πολλές χώρες – κάτι που είχε προκύψει από τη στρατηγική της εταιρείας μέχρι σήμερα – το κανάλι των συνεργατών είναι χτισμένο πάνω στα PCs και στα laptops. Οι νέες κινήσεις της Lenovo είναι δεδομένο ότι την ωθούν να δει από πιο κοντά τους συνεργάτες, οι οποίοι γνωρίζουν να πωλούν στο datacenter, οι οποίοι όμως μπορούν και να ολοκληρώσουν τα smartphones παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση.

Η προσπάθεια της εταιρείας είναι εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι εταιρείες όπως οι HP και Dell προσπάθησαν να μπουν στην αγορά του mobile με αποτελέσματα που ελάχιστα απέχουν από τα τραγικά. H Lenovo βέβαια μέχρι σήμερα έχει δείξει μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση τμημάτων της αγοράς που είναι εξαιρετικά δύσκολα. Το ζήτημα δεν είναι ότι η Lenovo εξαγοράζει τη Motorola από τη Google, αλλά δημιουργεί και μια σημαντική σχέση με τη Google. Είναι δεδομένο ότι οι στόχοι της εταιρείας είναι οι Samsung, Apple, Dell και HP, που πλέον έχουν απέναντί τους, έναν ιδιαίτερα δυνατό και ορεξάτο ανταγωνιστή.

Η εξαγορά πραγματοποιείται σε δυο στάδια, καθώς 1,41 δις δολάρια πληρώνονται με το κλείσιμο της συμφωνίας (660 εκατ. μετρητά και 750 εκατ. σε κοινές μετοχές της Lenovo). Το υπόλοιπο ποσό – 1,5 δις δολάρια – έχει τη μορφή τριετούς γραμματίου.

Η Google η οποία είχε εξαγοράσει τη Motorola Mobility για το απίστευτο ποσό των 12,5 δις δολαρίων θα διατηρήσει τη συντριπτική πλειοψηφία από τις πατέντες της Motorola, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών αιτήσεων ευρεσιτεχνιών αλλά τις γνωστοποιήσεις εφευρέσεων. Ως μέρος της συνεργασίας της με τη Google, η Lenovo θα πάρει άδεια στο portfolio των ευρεσιτεχνιών αλλά και στα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης. Επιπλέον η Lenovo θα πάρει πάνω από 2000 πατέντες όπως και τη χρήση του brand και του trademark Motorola.

Αναλυτής της J. Gold Associates, ανέφερε ότι η εξαγορά βάζει τη Lenovo απέναντι στην HP και τη Dell ως κατασκευαστή end-to-end λύσεων.   “Με κόστος κάτω από 3 δις δολάρια, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία. Η Lenovo πραγματοποιεί εξαγορές για να καταστεί ένας παίκτης που παρέχει ολοκληρωμένο offering. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές εκ μέρους της εταιρείας.”

O διευθύνων σύμβουλος της Google, Larry Page, ανέφερε: “H Lenovo έχει την εμπειρία και τη δύναμη να κλιμακώσει τη Motorola σε έναν από τους βασικότερους παίκτες του οικοσυστήματος του Android. Η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη Google να αφιερώσει ακόμη περισσότερη ενέργεια ώστε να οδηγήσει την καινοτομία σε όλο το οικοσύστημα του Android προς όφελος των χρηστών smartphones σε όλο τον κόσμο.”

Από την πλευρά ο Yang Yuanqing, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo δήλωσε: “Η εξαγορά ενός πραγματικά iconic brand με καινοτόμο portfolio προϊόντων και μια εξαιρετικά ταλαντούχα παγκόσμια ομάδα, κάνει τη Lenovo, έναν πραγματικά παγκόσμιο παίκτη στην αγορά των smartphones. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τα καλύτερα στοιχεία των δυο εταιρειών για τη δημιουργία προϊόντων που οι πελάτες θα προτιμήσουν.  Η Lenovo έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγκαλιάσει και να ενισχύσει μεγάλα brands όπως ακριβώς έγινε με το Think brand της IBM. Είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε και σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο να διατηρήσουμε το ισχυρό momentum, αλλά και να δημιουργήσουμε μια πολύ ισχυρή βάση για το μέλλον.” 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

iSquare: Back to School με κέρδος 12% στους υπολογιστές Mac

Channel-Manager

Έργο cloud της Qualisys Software στην Independent Corporations

Η CPI όρισε γενικό διευθυντή

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα