Εγχωριο OS αναπτυσσει η Κινα για να αντικαταστησει τα Windows

Στην ανάπτυξη του δικού της, κρατικού, OS θα έχει προχωρήσει η Κίνα έως τον Οκτώβριο προκειμένου να απεξαρτηθεί από τα ξένα λειτουργικά συστήματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδεται από το Reuters.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, αφού το 2000 δημιούργησε το Red Flag Linux, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση. Αργότερα εκείνο το έτος, δόθηκε εντολή ώστε το Red Flag να αντικαταστήσει τα Windows 2000 σε όλα τα κυβερνητικά PCs. Αφορμή, τότε, είχαν σταθεί εντάσεις στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Κίνας και η Microsoft, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Η νέα προσπάθεια της Κίνας αφορά ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα προσφέρεται αρχικά σε επιτραπέζιους υπολογιστές, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί αργότερα σε smartphones. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το κινεζικό OS θα αντικαταστήσει αρχικά όλα τα ξένα λειτουργικά συστήματα σε desktops εντός της επόμενης διετίας και στις mobile συσκευές εντός της πενταετίας. Η ανάπτυξή του θα γίνει με σύμπραξη ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών και θα επιτρέψει στην Κίνα να απογαλακτιστεί από τα ξένα OSes οριστικά, όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι.