13.5 C
Athens
18/04/2021
Biztech

Ναυτιλία: Πόσο σημαντική είναι για τη χώρα μας;

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η ναυτιλία ήταν διαχρονικά, αλλά και παραμένει εν μέσω κρίσης, ένας που τους ελάχιστους σταθερούς στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έκθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου (Αναπτυξιακή Εθνική Ναυτιλιακή Στρατηγική- Σεπτέμβριος 2013), η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία εισφέρει ποσά μεταξύ €13 δις και €19 δις ετησίως στην ελληνική οικονομία. Αρκεί μια απλή αναγωγή για να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί από 7% έως 10% του ΑΕΠ.  Μάλιστα, στην Lloyd’s List Top 100 2015 η ελληνική ναυτιλία φιγουράρει στην πρώτη θέση, έχοντας υπό τον έλεγχό της πλοία εκτοπίσματος 334,649 εκατ. τόνων.

 

Με την πρώτη κιόλας ματιά στα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι η ναυτιλιακή οικονομία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται, επίσης, αντιληπτό ότι ο κύκλος εργασιών της ναυτιλίας είναι από μόνος του ισοδύναμος με τον προϋπολογισμό ενός μικρού κράτους. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν το εν λόγω “κράτος” διαθέτει τα σύγχρονα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να παραμείνει ανταγωνιστικό στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Και όταν μιλάμε για σύγχρονα εργαλεία η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στην τεχνολογία.

 

Οι επενδύσεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε σύγχρονα συστήματα ΙΤ είναι σημαντικές. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας τις εκτιμήσεις του Martin Stopford, προέδρου της Clarkson Research Services, η σύζευξη ναυτιλίας και τεχνολογίας παραμένει αργή. Και αυτό είναι κάτι που αφορά την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όχι αποκλειστικά την ελληνική.

 

Ο ειδικός επί ναυτιλιακών θεμάτων, υποστηρίζει ότι η ναυτιλία έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τα “ξαδέλφια” της – την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα – και καλεί τους εμπλεκόμενους να επενδύσουν με ταχύτερο ρυθμό σε σύγχρονες

Θωμάς Μιχαηλίδης, Senior Sales Representative @ACTIVE Computer Systems S.A.
Θωμάς Μιχαηλίδης, Senior Sales Representative @ACTIVE Computer Systems S.A.

τεχνολογικές λύσεις. Και για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, η πρόταση του κ. Stopford δεν έχει να κάνει με σύγχρονες τεχνολογίες στα συστήματα πρόωσης, για παράδειγμα, αλλά για σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα αυτοματοποίησης.

 

Η εισαγωγή τέτοιων συστημάτων θα έχει διπλό κέρδος: αφενός αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς η διοίκηση θα αποκτήσει τη δυνατότητα καλύτερων και ταχύτερων επιχειρηματικών αποφάσεων, πολλές φορές σε πραγματικό χρόνο, και αφετέρου την αύξηση των επιπέδων ασφάλειας σε όλα τα στάδια ενός ταξιδιού.

 

Συμπερασματικά, όσο μεγαλύτερη είναι μια βιομηχανία τόσο πιο ευέλικτα εργαλεία πρέπει να έχει στη διάθεσή της ώστε να παραμείνει στον “αφρό”. Και στην περίπτωση της ναυτιλίας τα εργαλεία αυτά έχουν ξεκάθαρα τεχνολογικό πρόσημο.

 

Η  Active Computer Systems S.A. , εδώ και αρκετά χρόνια, έχει επενδύσει στον συγκεκριμένο κλάδο ενσωματώνοντας  στο Portfolio  της νέες καινοτόμες λύσεις, ενώ αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της που είναι πολύπλοκες και απαιτητικές.

 

Σας περιμένουμε στον εκθεσιακό χώρο των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ, τη μεγαλύτερη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση, στο περίπτερο μας  Hall 3, Booth 519 να σας γνωρίσουμε και να συζητήσουμε τις δικές σας ανάγκες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα