11.4 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Mobile Management: Ο σύμμαχος των επιχειρήσεων

Ημέρα με την ημέρα οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν όλο και περισσότερο τα σημαντικά οφέλη του mobility για τη λειτουργία τους. Παράλληλα, όμως, τα τμήματα ΙΤ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στη διαχείριση του πλήθους των φορητών συσκευών που φέρνουν μαζί τους οι εργαζόμενοι. Σύμμαχοί της σε αυτό τον καθημερινό αγώνα είναι τρεις υπηρεσίες που πρέπει να γνωρίζουν καλά. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και σε τι χρησιμεύουν τα MDM, MAM και MCM.

 

MDM (Mobile Device Management)

Το MDM έχει να κάνει ουσιαστικά με την ολοκληρωτική διαχείριση της συσκευής από τα τμήματα ΙΤ μιας επιχείρησης. Το σκεπτικό πίσω από την προσέγγιση MDM εντοπίζεται στο ότι μια συσκευή εξ ολοκλήρου σεταρισμένη με βάση τις εταιρικές προδιαγραφές και δικλείδες ασφαλείας, είναι εξ ορισμού τόσο ασφαλής όσο μια αμιγώς εταιρική συσκευή.   Πρακτικά, το MDM επιτρέπει στα τμήματα ΙΤ να κλειδώνουν, να κρυπτογραφούν και να ελέγχουν τις φορητές συσκευές των εργαζόμενων. Το μειονέκτημα του MDM είναι το γεγονός ότι επηρεάζει και την προσωπική χρήση της συσκευής. Αν για παράδειγμα, μια συσκευή βρεθεί εκτεθειμένη σε παραβίαση ασφαλείας και το τμήμα ΙΤ κλειδώσει τη συσκευή, ο χρήστης αυτομάτως χάνει την πρόσβαση και στα δικά του αρχεία.

 

Μία ιδέα για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, είναι το να περάσουμε τη διαχείριση και τον έλεγχο εκ μέρους του ΙΤ, όχι στην ίδια τη συσκευή, αλλά στις εφαρμογές αυτής. Καλωσορίστε λοιπόν το MAM.

 

MAM (Mobile Application Management)

Ηλίας Τσιότσιος
Ηλίας Τσίοτσιος, Senior Account Manager @ACTIVE Computer Systems S.A.

Η λύση Mobile Application Management μοιάζει αρκετά με το MDM, με τη διαφορά ότι εφαρμόζεται μόνο σε αυτό που υποδηλώνει και το όνομά της, σε συγκεκριμένες εφαρμογές δηλαδή. Η γενική ιδέα είναι ότι το MAM δίνει στα τμήματα IT την ελευθερία να διασφαλίζουν τις κινητές συσκευές των εργαζόμενων χωρίς όμως να επεμβαίνουν στα προσωπικά τους δεδομένα. Έτσι, με τη χρήση MAM κάθε εταιρεία μπορεί να διατηρεί ασφαλή email, ημερολόγιο, εταιρικές επαφές και άλλες κρίσιμες εφαρμογές, ανεξάρτητα από το άλλο περιεχόμενο που διατηρεί ο χρήστης στη συσκευή του. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρικές πολιτικές κρυπτογράφησης, απομακρυσμένου ελέγχου κ.λπ. Η προσέγγιση MAM αφενός εξασφαλίζει το επιθυμητό επίπεδο προστασίας για την εταιρεία, αφετέρου διατηρεί ανέπαφη την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων του χρήστη, συνήθως εσωκλείοντας κάθε εταιρική εφαρμογή σε ένα container (μία “master” εφαρμογή).

 

MCM (Mobile Content Management)

To Mobile Content Management (MCM) επικεντρώνεται στην ασφαλή διαχείριση εταιρικού περιεχομένου μέσω πιστοποίησης, εξουσιοδότησης, καθώς και ελεγχόμενης πρόσβασης σε αυτό. Έτσι, οι χρήστες φορητών συσκευών αποκτούν πρόσβαση σε συγκεκριμένο  περιεχόμενο μόνο με βάση το ονόμά τους, κωδικούς πρόσβασης, διεύθυνσης IP και ταυτότητας της συσκευής. Οι λύσεις MCM συνήθως χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών σημείων ώστε να επιτρέψουν την πρόσβαση σε κρίσιμα εταιρικά δεδομένα.

 

Η λογική του MCM διαφέρει από εκείνη του ΜΑΜ, στο ότι το MCM προσφέρει μία συγκεκριμένη ασφαλή εφαρμογή, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε ένα ενιαίο repository δεδομένων.

 

Συνήθως οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συνδυασμό λύσεων MDM, MAM και MCM ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τα εταιρικά δεδομένα τα οποία “βλέπουν”, οι φορητές συσκευές των εργαζόμενων.

 

Σε κάθε περίπτωση η χρήση των παραπάνω λύσεων πρέπει να συνοδεύεται από την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και τήρηση των εταιρικών πολιτικών ασφαλείας, καθώς ο πιο ευάλωτος κρίκος της αλυσίδας παραμένει η ανθρώπινη απροσεξία.

 

Συμπερασματικά, η διαχείριση κινητών συσκευών (MDM) είναι εφαρμογές που παρέχουν την ανάπτυξη, την εξασφάλιση, την παρακολούθηση, την ενσωμάτωση και διαχείριση κινητών συσκευών, όπως smartphones, ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές, στο χώρο εργασίας.

 

Η πρόθεση των κατασκευαστών είναι να βελτιστοποιηθεί η λειτουργικότητα και η ασφάλεια των κινητών συσκευών στο εσωτερικό της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύει το εταιρικό δίκτυο.

 

Το MDM είναι σαφώς το σήμερα στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα και ασφαλώς το αύριο για πολλούς από εμάς πόσο μάλιστα σε critical περιπτώσεις και ειδικά στο χώρο της Ναυτιλίας .

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα