15 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Σε τροχιά ανάπτυξης η αγορά των smartphones και στο βάθος 5G

Σημάδια ανάκαμψης της αγοράς των smartphones κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020, ωθώντας την ανάπτυξη σε θετικό πρόσημο. Αυτό το ιδιαίτερα θετικό σενάριο προκύπτει από την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της IDC.

Η IDC αναμένει ότι ο όγκος των πωλήσεων θα είναι σχεδόν σταθερός (-0,4%) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ η αγορά θα μειωθεί κατά 2,2% σε ετήσια βάση για ολόκληρο το έτος, καθιστώντας το 2019 το τρίτο συνεχόμενο έτος παγκόσμιας συρρίκνωσης της συγκεκριμένης αγοράς. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να γίνονται ορατά το 2020 με αύξηση της τάξης του 1,6%.

 

«Η παγκόσμια αγορά smartphone και οι σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν αβέβαιες, εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθιστώντας τον μελλοντικό σχεδιασμό ακόμα πιο δύσκολο», δήλωσε η Sangeetika Srivastava, της IDC. «Από την άλλη, οι καταναλωτές συνεχίζουν να κρατούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν, καθιστώντας τις πωλήσεις δυσχερείς τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα κανάλια διανομής. Σε μια προσπάθεια να προωθηθεί το απόθεμα που είχε συσσωρευθεί το προηγούμενο διάστημα, κανάλια και κατασκευαστές προχώρησαν σε επιθετικές προσφορές το δεύτερο εξάμηνο του 2019, κάτι που βοήθησε στην τόνωση της αγοράς, ενόψει της κυκλοφορίας νέων συσκευών και τεχνολογιών».

 

Ενώ η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τις συνεχείς εμπορικές / δασμολογικές απειλές εξακολουθεί να κυριαρχεί στους τίτλους των ειδήσεων, το «φως στο τούνελ» έρχεται με τη μορφή του 5G. Η εμπορική ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας έχει ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί το 2020. Η IDC αναμένει ότι οι συσκευές 5G θα αντιπροσωπεύουν το 8,9% των συνολικών πωλήσεων του 2020, αντιπροσωπεύοντας 123,5 εκατομμύρια τεμάχια. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 28,1% έως το 2023.

Οι αναλυτές ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι το 5G θα είναι ο σωτήρας της αγοράς, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην κινητή τηλεφωνία, όχι μόνο από άποψη συσκευών, αλλά συνολικά. Δεν πρόκειται να γίνει η έκρηξη που είδαμε με την άφιξη του 4G κάτι που κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική αγορά. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το επίπεδο διείσδυσης σε σύγκριση με το 2010/2011 και συγκεκριμένα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη με τις πρώτες μεσαίας κατηγορίας συσκευές 5G να καταφθάσουν στις αρχές του 2020, αν όχι νωρίτερα.

 

Λειτουργικά συστήματα

Android: Το μερίδιο αγοράς του Android θα αυξηθεί στο 87,0% το 2019 από 85,1% το 2018, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας συσκευών 5G και της γρήγορης προώθησης των αποθεμάτων παλαιότερων συσκευών. Ο όγκος πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί με ένα πενταετές σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,7% με αποστολές 1,3 δισεκατομμυρίων τεμαχίων το 2023. Επίσης, η μέση τιμή των συσκευών Android εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2019 σε 263 δολάρια ΗΠΑ, από 254 δολάρια ΗΠΑ το 2018.

 

iOS: Σύμφωνα με την IDC, το 2019 θα αποτελέσει ένα δύσκολο έτος για το iPhone με όγκο πωλήσεων που αναμένεται να μειωθεί στα 177,9 εκατομμύρια τεμάχια, μειωμένα κατά 14,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ωριμότητας της αγοράς και της έλλειψης συσκευών 5G. Εντούτοις, η Apple είναι πιθανό να κυκλοφορήσει τα πρώτα 5G iPhone μέσα στο 2020 κάτι που θα βοηθήσει στην ελαφρά αύξηση του μεριδίου του iOS.

Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Χρηματοδότηση €24 δις στην έρευνα και την τεχνολογία

Kitriniaris

Παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στις M2M υπηρεσίες η Vodafone

Kitriniaris

Έργο Microsoft Dynamics CRM από την Data Communication

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα