15.6 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Η HP λέει όχι στην πρόταση εξαγοράς της Xerox

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της HP απέστειλε επιστολή προς τον CEO της Xerox John Visentin, αναφέροντας ότι απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση εξαγοράς της εταιρείας με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη προσφορά ύψους $33,5 δις. δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων της HP.

Την επιστολή που δημοσιεύεται εδώ, υπογράφουν ο CEO της HP Enrique Lores και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Chip Bergh στην οποία επισυνάπτουν και την πρόταση που έλαβαν από τη Xerox στις 5 Νοεμβρίου.

 

Η πρόταση της Xerox περιελάμβανε 77% σε μετρητά και 23% σε μετοχές ή $17 σε μετρητά και 0,137 μετοχές της Xerox για κάθε μετοχή της HP.

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «προκειμένου να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη του τον εξαιρετικά αβέβαιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης πρότασης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επίδρασης των υπερβολικών επιπέδων χρέους στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας».

 

Αν και η πρόταση προς την HP ήρθε από μια εταιρεία με μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η επιστολή της Xerox αναφερόταν ότι η πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών θα οδηγούσε σε μείωση κόστους κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον τελευταίο καιρό και οι δυο εταιρείες βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, στην επιστολή της HP αναφέρεται ότι: «Αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη από μια πιθανή ενοποίηση και είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε κατά πόσον υπάρχει όφελος για τους μετόχους της HP μέσω ενός δυνητικού συνδυασμού με τη Xerox. Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από τον Ιούνιο του 2018 τα έσοδα της Xerox μειώθηκαν από 10,2 δις σε 9,2 (σε δωδεκάμηνη βάση), γεγονός που μας απασχολεί σοβαρά για την πορεία της επιχείρησης και τις μελλοντικές προοπτικές της.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να διεξάγουμε μια αυστηρή ανάλυση των εφικτών συνεργιών από έναν δυνητικό συνδυασμό. Με ουσιαστική δέσμευση από τη διαχείριση της Xerox και πρόσβαση σε συγκεκριμένες οικονομικές πληροφορίες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε γρήγορα τα πλεονεκτήματα μιας πιθανής συναλλαγής».

 

Από την άλλη, ο επενδυτής Carl Icahn δεν έχει κρύψει την άποψή του ότι η συγχώνευση των δυο εταιρειών θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο μετόχων, δεδομένης της δυνατότητας εξοικονόμησης κόστους και της προσφοράς ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου συσκευών εκτύπωσης. Ο Icahn κατέχει το 10,6% της Xerox, και πρόσφατα αγόρασε μετοχές της HP ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ποιος εξαγοράζει ποιον;

Αξίζει να τονιστεί ότι η κεφαλαιοποίηση της HP είναι τριπλάσια από αυτή της Xerox, κάτι που εξέπληξε τους αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο, δεν απορρίπτουν τη συγχώνευση. Μιλώντας στο Computer Weekly, η διευθύντρια της Quocirca, Louella Fernandes, δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό μέγεθος των δύο εταιρειών, πολλοί θα περίμεναν ότι η προσφορά συγχώνευσης θα γινόταν από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, έχει νόημα οι εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους καθώς, ενώ και οι δύο προσφέρουν παρόμοιες τεχνολογίες, η μία ηγείται στα copiers και οι άλλη στα printers.

Η Xerox κυριαρχεί στην αγορά των μεγάλων εκτυπωτικών μηχανών και αντιγραφικών και το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων εσόδων της προέρχεται από υπηρεσίες μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών διαχείρισης/συντήρησης. Η HP κατασκευάζει εκτυπωτές για όλες τις αγορές, από οικιακούς μέχρι παραγωγικές μηχανές large format. Επιπλέον, η HP δραστηριοποιείται δυναμικά και στο χώρο του industrial 3D printing με σημαντικές συνεργασίες και πατέντες – πρόσφατα ίδρυσε ένα μεγάλο κέντρο έρευνας στη Βαρκελώνη το 3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence – μια βιομηχανία που βρίσκεται και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Xerox.

Από την άλλη, το τμήμα personal systems της HP είναι σχεδόν διπλάσιο από το printing και η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στις Η.Π.Α.

 

Στενή η συνεργασία των δύο εταιρειών

Μπορεί η επιστολή του διοικητικού συμβουλίου της HP να απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση της Xerox, αφήνει ωστόσο αρκετές πόρτες ανοιχτές. Άλλωστε, παραδοσιακά οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά σε συγκεκριμένες αγορές. Πιο πρόσφατα, στις 4 Ιουνίου 2019, HP και Xerox συμφώνησαν να επεκτείνουν περεταίρω τη συνεργασία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Xerox θα προμηθεύει συγκεκριμένα μοντέλα εκτυπωτών Α4 και A3 της HP, η πλειοψηφία των οποίων θα τρέχει την πλατφόρμα ConnectKey της Xerox, ενώ η Xerox θα προμηθεύει toner στην HP για τα συγκεκριμένα και άλλα προϊόντα. Τα μοντέλα βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία εκτύπωσης laser που εξαγόρασε η HP από τη Samsung το 2017. Επίσης, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν στο κομμάτι Device as a Service. Η Xerox θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Partner First της HP στις ΗΠΑ και θα προμηθεύει υπολογιστές HP, οθόνες και αξεσουάρ, ενώ η HP θα κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου Xerox DocuShare Flex στους business υπολογιστές της που πωλούνται στις ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες της Xerox στην αγορά μικρών έως μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το HP DaaS, θα επιτρέψουν και στις δύο εταιρείες να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα αναγκών των πελατών τους.

Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια “πρώτη” για την πλατφόρμα cloud της Profile

Kitriniaris

Οι έξυπνες λύσεις της Xerox στο «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη»

Giorgos Athanassiadis

Sony: Smartphones και TV’s μπαίνουν στο περιθώριο

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα