15 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Επιταχύνει το Azure στην «κούρσα» του public cloud

Εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος των cloud υπηρεσιών της Microsoft με την πλατφόρμα Azure να αυξάνεται κατά 62% το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς κατά ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 36,91 δις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας αναλυτής της Wall Street σε σχετικό σημείωμα προς τους επενδυτές: «Η Microsoft συντρίβει τα δικά της νούμερα στο cloud και κλείνει σταθερά το κενό που τη χωρίζει από την Amazon Web Services».

Αν και η AWS παραμένει ξεκάθαρα ο ηγέτης στην αγορά public cloud (και μάλιστα με μεγαλύτερη ανάπτυξη από Microsoft και Google μαζί, όπως ανέφερε πρόσφατα η Canalys), η Microsoft αναπτύσσεται σταθερά, καθώς σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει – ειδικά με τη δυναμική του ισχυρού καναλιού των συνεργατών της – την επιτάχυνση που παρατηρείται στις δαπάνες εκ μέρους των επιχειρήσεων για ανάπτυξη δημόσιων/υβριδικών cloud.

 

Μια από τις εκπλήξεις του τριμήνου ήταν η εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης στην πλατφόρμα Azure. Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε κάποια επιβράδυνση τα τελευταία τρίμηνα, κατά τη διάρκεια του Q2 πήρε τα πάνω του με 62% ετήσια αύξηση εσόδων. Σε συνέντευξή του προς τους αναλυτές της αγοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella απαρίθμησε τους παράγοντες που κάνουν τη διαφορά στην πλατφόρμα Azure σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τονίζοντας ιδιαίτερα τις υβριδικές δυνατότητές της.

 

«Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο portfolio platform-as-a-service, που είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Πάρτε για παράδειγμα το Azure Arc, μια πλατφόρμα ελέγχου και διαχείρισης για υβριδικά cloud, multi-cloud και multi-edge που επιτρέπει την εγκατάσταση υπηρεσιών Azure σε οποιαδήποτε υποδομή».

«Σε ότι αφορά την πλευρά των data, πλέον διαθέτουμε native cloud βάσεις δεδομένων», δήλωσε ο Nadella αναφερόμενος στη συνδυαστική προσφορά της Microsoft για αποθήκευση δεδομένων και big data analytics.

 

Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου οικονομικού τριμήνου, η Microsoft ανέφερε ότι ο intelligent cloud κλάδος της, που περιλαμβάνει το Azure, σημείωσε αύξηση 26,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με συνολικά έσοδα 11,87 δισ. δολάρια.

Το τομέας παραγωγικότητας και επιχειρηματικών διαδικασιών παρουσίασε αύξηση 17,1% σε ετήσια βάση κλείνοντας στα 11,83 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την αύξηση κατά 27% του Office 365, 24% του LinkedIn και 42% του Dynamics 365.

«Σε ότι αφορά το Dynamics 365, ο κόσμος χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη σουίτα επιχειρηματικών εφαρμογών που να μπορεί να μετατρέψει το πραγματικό ‘νόμισμα’ της εποχής, δηλαδή τα δεδομένα, σε προβλέψεις, ιδέες και αυτοματοποίηση», κατέληξε το Nadella.

 

Και το τμήμα personal computing που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κλάδο της Microsoft παρουσίασε θετική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο, αν και οριακή, της τάξης του 1,7% κλείνοντας στα 13,21 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από τις συσκευές Surface αυξήθηκαν κατά 6% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ τα έσοδα από το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του Xbox μειώθηκαν κατά 11%.

 

Νέες ευκαιρίες για τους συνεργάτες

Το 2020 η Microsoft προσβλέπει σε μια σειρά από διευρυμένες και νέες ευκαιρίες για παρόχους λύσεων. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη της, η Gavriella Schuster channel chief της Microsoft, το Windows Virtual Desktop αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη του καναλιού της Microsoft, καθώς απλοποιεί την ανάπτυξη εικονικών υπολογιστών, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα λιγότερο δαπανηρό μοντέλο αδειοδότησης και απλοποιημένες διαδικασίες migration του data center στο Azure.

 

«Σε τελική ανάλυση, η δική μας επιτυχία στηρίζεται στην επιτυχία του τεράστιου οικοσυστήματος των συνεργατών μας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Νέος κανονισμός για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Kitriniaris

Ολοκληρώθηκε το Innovation Summit της Schneider Electric

Η… ultra-θαυμαστή αγορά των thin & light laptops!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα