22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Η… ultra-θαυμαστή αγορά των thin & light laptops!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μεγάλο μερίδιο καταναλωτικού κοινού και επιχειρήσεων θεωρούν ως ιδανική επιλογή αγοράς νέου υπολογιστή κάποιο thin & light laptop (ή Ultrabooks όπως είναι πιο γνωστά) και οι λόγοι είναι σαφείς και απόλυτα λογικοί: Πρόκειται για πολύ εντυπωσιακής σχεδίασης φορητά συστήματα με πανίσχυρα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μιας και πρόκειται για υπολογιστές που απευθύνονται σε χρήση εκτός γραφείου, οι κατασκευαστές δίνουν πλέον ιδιαίτερο βάρος στη σχεδίαση και στην εμφάνιση, υιοθετώντας νέα υλικά και πρωτότυπες χρωματικές επιλογές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα αποτελεί τον ιδανικό business υπολογιστή για το πολυάσχολο στέλεχος που επιθυμεί να έχει μαζί του ένα αξιόπιστο μηχάνημα για να εργάζεται από απόσταση. Ζητήματα, όπως η αυτονομία της μπαταρίας, η δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών εφαρμογών και η συνδεσιμότητα έχουν πλέον λυθεί και ένα thin & light laptop αποτελεί πια ένα αξιόπιστο σύστημα με ελάχιστο βάρος, δίσκο SSD και μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες για να μπορεί να προσφέρει στον επαγγελματία ό,τι χρειάζεται και όπου το χρειάζεται.

 


 

Τα thin & light laptops (ευρύτερα γνωστά και ως Ultrabooks) έκαναν κάποια στιγμή την εμφάνισή τους στα τέλη του 1990 και στις αρχές του 2000. Στον επιχειρηματικό κόσμο, αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό της αγοράς των laptops, δεδομένου πως διαθέτουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αντέξουν τη γνωστή “πενταετία” που υποτίθεται πως προηγείται προτού οι εταιρείες προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους με νεότερα μοντέλα. Τα επαγγελματικά thin & light laptops ενσωματώνουν τις νεότερες γενιές επεξεργαστών Intel Core, δίσκους SSD ή συνδυασμό υβριδικών λύσεων SSD και σκληρού δίσκου, καθώς και άλλα εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός ενός εξαιρετικά λεπτού, ελαφριού και φορητού περιβλήματος.

 

Τα business Ultrabooks ποικίλουν με μοντέλα που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διαφοροποιούνται σε ελάχιστα features σε σχέση με τα πιο mainstream consumer laptops. Ταυτόχρονα, τα επιπέδου enterprise thin & light laptops διαθέτουν πιστοποίηση Intel vPro και εξειδικευμένα features που τα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά στο ΙΤ προσωπικό. Στα “φιλικά” προς το ΙΤ features περιλαμβάνονται ειδικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας, docking stations που προσφέρουν πρόσθετη συνδεσιμότητα και άλλα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν την πλέον χρηστική λύση για τους επαγγελματίες του ΙΤ.

 

Όσο… ψηλότερα ανεβαίνουμε στις λύσεις high-end, βρίσκουμε μοντέλα που παραπέμπουν ευθέως στα “συγγενικά” mobile workstations. Τα πρώτα μπορούν να συγκριθούν με τα σαφώς πιο βαριά και λιγότερο φορητά workstations, με την έννοια πως περιέχουν high-end επεξεργαστές Intel Core και Xeon ταυτόχρονα με ISV-certified γραφικά, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στα Ultrabook specs με ταχύτατους δίσκους SSD, πληθωρική μνήμη και βέβαια εξαιρετικά λεπτό περίβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, τα business thin & light laptops διαθέτουν τουλάχιστον μεγάλη ποσότητα μνήμης RAM (κατ’ ελάχιστο 4GB), η οποία αποτελεί τον στάνταρ εξοπλισμό για όλα τα business συστήματα. Ο δίσκος SSD θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εμπειρία εργασίας, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι κι αυτός σημαντικός (με μεγέθη 128GB και επάνω να αποτελούν το στάνταρ), ακόμα και στην περίπτωση επιχειρήσεων που αποθηκεύουν τα περισσότερα από τα δεδομένα τους σε servers.

 

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι η διάρκεια ζωής μπαταρίας. Η μεγάλου μεγέθους μπαταρία θα αποδειχθεί πολύ σημαντική, ιδίως στις περιπτώσεις επαγγελματικών ταξιδιών, πτήσεων, μετακινήσεων κ.ο.κ. Τα business thin & light laptops συνήθως διαθέτουν ποικιλία από επιλογές μπαταρίας, ενώ κάποια μοντέλα enterprise-class συνοδεύονται από 2 με 3 διαφορετικά είδη μπαταριών. Θυμίζουμε πως όσο περισσότερα τα ενσωματωμένα cells, τόσο μεγαλύτερη και η διάρκεια ζωής τής μπαταρίας. Μπορεί βέβαια η μεγαλύτερη σε μέγεθος μπαταρία να προσθέσει και κάποιο βάρος, αλλά το να μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του όσο χρόνο χρειαστεί χωρίς διακοπή, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

 

Σε πολλά thin & light laptops οι μπαταρίες δεν είναι αποσπώμενες, κάτι που αρκετοί χρήστες δεν το θεωρούν αρνητικό, μιας και έχουν την απαραίτητη διάρκεια ζωής για μια εργάσιμη μέρα στο γραφείο. Για τους επαγγελματίες όμως εκείνους που μετακινούνται συχνά ή βρίσκονται τακτικά σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, τότε η λύση που ο συνεργάτης μπορεί να προτείνει είναι εκείνη μιας συσκευής με αποσπώμενη μπαταρία, προκειμένου να μπορεί να την αλλάξει με μια φορτισμένη όταν ο δείκτης φόρτισης πέσει κάτω από ένα χαμηλό ποσοστό.

 

Οι εταιρείες προσέχουν πλέον και τη σχεδίαση των σύγχρονων business ultraportables υιοθετώντας εντυπωσιακές χρωματικές επιλογές.

 

Οικογενειακές… διαφορές των (thin & light) laptops

Όπως είδαμε ήδη, τα thin & light laptops είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο γενικότερο οικοσύστημα των φορητών υπολογιστών. Είναι λεπτά, ελαφριά, ισχυρά και ταχύτατα, γι’ αυτό και πολλοί κατασκευαστές (συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργού της κατηγορίας Ultrabooks Intel) δήλωσαν πως σύντομα θα γίνουν ακόμα πιο δημοφιλή από τα “παραδοσιακά” laptops.

 

Τα “παλιά” κλασικά laptops διαθέτουν ακόμα κάποιους “άσους στο μανίκι τους”, σε σχέση με τα πιο μοντέρνα “αδερφάκια” τους, ιδίως για το consumer και gaming κοινό. Εντούτοις, με μια ολοένα και μεγαλύτερη ποικιλία από thin & light laptops να βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά, ιδίως στο χώρο των επιχειρήσεων, είναι αρκετοί εκείνοι που σκέφτονται κατά πόσον αξίζουν την επένδυση σε σύγκριση με τα notebooks.

Ας δούμε στη συνέχεια κάποιες ενδιαφέρουσες παραμέτρους που θα πρέπει το κανάλι συνεργατών να έχει υπόψη του σχετικά με τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές που έχουν τα thin & light laptops με τα παραδοσιακά laptops.

 

Διαφορές και ομοιότητες

Τα κλασικά laptops, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι φορητοί προσωπικοί υπολογιστές που κυκλοφορούν σε διάφορα forms και μεγέθη. Διαθέτουν οθόνες μεταξύ 13 και 17 ιντσών, ζυγίζουν από 1 ως και 4,5 κιλά, ενώ ενσωματώνουν μια ποικιλία από hardware configurations και χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, όλα τα thin & light laptops είναι σε τελική ανάλυση φορητοί υπολογιστές, αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο. Τα τελευταία είναι από μόνα τους μια ειδική κατηγορία laptops.

Κατά πολλούς τρόπους μοιάζουν και συμπεριφέρονται περισσότερο ή λιγότερο ως “φυσιολογικά” laptops. Οφείλουν όμως να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να κερδίσουν τον τίτλο του thin & light. Τα κριτήρια αυτά για πρώτη φορά τέθηκαν από την ίδια την Intel που ουσιαστικά εφηύρε και τον όρο “Ultrabooks” για αυτή την κατηγορία συστημάτων εδώ και κάποιο καιρό.

 

Εν ολίγοις, τα thin & light laptops θα πρέπει να είναι λεπτά (πάχος 18 χιλιοστά ή και λιγότερο για συστήματα με οθόνες κάτω των 14 ιντσών και 23 χιλιοστά για εκείνα με μεγαλύτερες οθόνες). Επίσης, θα πρέπει να ενσωματώνουν τις ULV hardware πλατφόρμες της Intel και την ταχεία αποθήκευση (SSD ή συνδυασμό SSD και σκληρού δίσκου), ενώ θα πρέπει να μπορούν να τρέχουν με μια φόρτιση για τουλάχιστον 5 ώρες. Τέλος, θα μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλές τεχνολογίες της Intel, όπως η αντι-κλεπτική και η τεχνολογία προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

Ομοιότητες

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα εξειδικευμένο είδος laptop, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των thin & light laptops και των κανονικών notebooks. Πρακτικά, με κάποιες μόνο εξαιρέσεις στις οποίες θα σταθούμε στη συνέχεια, τα δύο αυτά form factors μοιράζονται από κοινού το σχήμα, αλλά και τα βασικά τμήματά τους όπως η οθόνη, το πληκτρολόγιο, οι θύρες και το hardware, αλλά και τη συνολική λειτουργικότητά τους. Επιπλέον, τρέχουν Windows ως λειτουργικό σύστημα, καθώς και σχετικό software όπως όλους τους δημοφιλείς browsers και το Microsoft Office.

 

Διαφορές

Ας εξετάσουμε όμως τα σημεία διαφοροποίησης που είναι πιο σημαντικά για το κανάλι συνεργατών που θα πρέπει να εστιάσει σε αυτά προκειμένου να προωθήσει την ιδέα των thin & light laptops στους πελάτες του.

 

DVD-ROM και ultraportables είναι δύο έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Σιγά, σιγά τα οπτικά μέσα αποθήκευσης εξαφανίζονται από τους φορητούς υπολογιστές. Όποιος χρειάζεται ακόμα κάτι τέτοιο, μπορεί πάντα να προτιμήσει μια εξωτερική συσκευή.

 

Σχεδιασμός και εμφάνιση

Για ξεκίνημα, τα thin & light laptops έχουν το εξής βασικό πλεονέκτημα όταν τα συγκρίνουμε με την πλειονότητα των laptops: Είναι σαφώς πιο λεπτά και την ίδια στιγμή πιο ελαφριά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το δημοφιλές segment των 13,3 ιντσών όπου τα περισσότερα από τα συστήματα ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλά και έχουν πάχος ως και 18 χιλιοστά. Αντίθετα, τα συνηθισμένα φορητά laptops είναι σαφώς πιο ογκώδη και ζυγίζουν τουλάχιστον 2 κιλά, με κάποιες μόνο εξαιρέσεις μεταξύ των premium business notebooks.

 

Μπορεί η Intel να μην είχε θέσει κάποιο όριο στο θέμα του βάρους των Ultrabooks, έχει όμως στο θέμα του πάχους, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Τα μοντέλα ως και 14 ίντσες θα πρέπει να είναι μέχρι 18 χιλιοστά ή λιγότερο, ενώ τα μεγαλύτερα από 14 και 15,6 ίντσες θα πρέπει να έχουν πάχος ως και 21 χιλιοστά. Εφόσον κάποια από αυτά διαθέτουν οθόνη αφής, το όριο αυξάνεται στα 23 χιλιοστά.

Εκτός αυτών δεν υπάρχει κάποιο όριο σχετικά με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του περιβλήματος, αν και οι συσκευές αυτής της κατηγορίας εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους και τη γενικότερη ποιότητα του φινιρίσματος. Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι το μαγνήσιο, το αλουμίνιο, τα ανθρακονήματα, το γυαλί και άλλα υψηλής ποιότητας υλικά, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για τα παραδοσιακά laptops, εκτός και αν αναφερόμαστε στη high-end κατηγορία.

 

Πληκτρολόγιο

Ανασηκώνοντας το καπάκι, θα παρατηρήσετε πως τα περισσότερα thin & light laptops διαθέτουν σχετικά “ρηχά” πληκτρολόγια, εξαιτίας του λεπτού σχεδιασμού τους, κάτι που τα διαφοροποιεί σε σχέση με τα παραδοσιακά laptops που διαθέτουν περισσότερο χώρο. Και αυτό όμως δεν αποτελεί απόλυτο κανόνα, μιας και υπάρχουν στην αγορά μοντέλα με εξαιρετικά πληκτρολόγια, ενώ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν πληκτρολόγιο οπίσθιου φωτισμού.

 

Hardware και επιδόσεις

Αν και τα thin & light laptops οφείλουν να ακολουθούν τις πλατφόρμες ULV της Intel και μιας και είναι τόσο λεπτά, συνήθως συνοδεύονται από ενσωματωμένα γραφικά (παρόλο που κάποια διαθέτουν και ξεχωριστό chip γραφικών). Αυτό συνεπάγεται πως διαθέτουν ακόμα περισσότερα configurations σε σχέση με τα κλασικά notebooks, τα οποία εκτείνονται από τα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης entry level συστήματα, ως και τους πιο “βαρείς” πολυπύρηνους επεξεργαστές και τις εξειδικευμένες λύσεις γραφικών που θα βρούμε στα τελευταίας γενιάς business συστήματα.

 

Τα thin & light laptops επιπλέον μπορούν αποδειχθούν αρκετά απαιτητικά, δεδομένου πως οι ULV πλατφόρμες συνεπάγονται υψηλές επιδόσεις, ιδίως σε συνδυασμό με τις επιλογές ταχείας αποθήκευσης, όπως είναι οι δίσκοι SSD σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Επιπρόσθετα, οι πλατφόρμες ULV υποτίθεται πως προσφέρουν μια περαιτέρω ισορροπία μεταξύ ισχύος και απόδοσης, με αποτέλεσμα η αγορά να προσφέρει πολλαπλές επιλογές του είδους.

 

Διάρκεια μπαταρίας

Τα thin & light laptops έχουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μία μόνο φόρτιση, σε σχέση με τα παραδοσιακά laptops. Στην αγορά  υπάρχουν διάφορα συστήματα που προσφέρουν τουλάχιστον 5 ώρες λειτουργίας, ενώ δεν λείπουν και τα laptops με πάνω από 10 ώρες εν ενεργεία, 6+ ώρες με αναπαραγωγή βίντεο και τουλάχιστον 7 ημέρες σε κατάσταση standby.

Προκειμένου να κερδίσουν σε αποθηκευτικό χώρο, οι μπαταρίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενσωματωμένες και μη αποσπώμενες στα περισσότερα thin & light laptops, όπως εξάλλου και τα υποσυστήματα hardware. Αντίθετα, στα παραδοσιακά laptops η μπαταρία, η μνήμη ή ο αποθηκευτικός χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και αντικαταστάσιμος. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβαση στο εσωτερικό των thin & light laptops, απλά απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και η τεχνογνωσία του τμήματος ΙΤ.

 

Άλλα χαρακτηριστικά

Δεδομένου πως τα thin & light laptops είναι τόσο ελαφριά, το αποτέλεσμα είναι πως μπορούν να υπερθερμανθούν όταν εκτελούν απαιτητικές εφαρμογές, ιδίως οι εκδόσεις με εξειδικευμένες κάρτες γραφικών. Σε αυτό συνεισφέρει και το μεταλλικό περίβλημα που δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο να απομακρύνεται η θερμότητα εύκολα.

 

Συν τοις άλλοις, τα thin & light laptops οφείλουν να εκκινούν ταχύτατα και να επανέρχονται από κατάσταση αδράνειας σε χρόνο κάτω από 7 δευτερόλεπτα, και γι’ αυτό οι ταχύτερες επιλογές αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Και βέβαια, θα πρέπει να ενσωματώνουν μια σειρά από τεχνολογίες ασφαλείας που, οι οποίες θα διασφαλίσουν πως το περιεχόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο στη συσκευή θα παραμείνει ασφαλές στην περίπτωση που το σύστημα κλαπεί ή χαθεί, ενώ θα βοηθήσουν το χρήστη τους να το εντοπίσει και πιθανώς να το ανακτήσει. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιχειρηματικούς πελάτες του καναλιού των συνεργατών που απαιτούν ασφάλεια πάνω από όλα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι συγκεκριμένοι κατασκευαστές προσφέρουν πολύ εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας και προστασίας στα laptops τους, που ξεκινούν από το BIOS και προχωρούν στην ενσωμάτωση βιομετρικών χαρακτηριστικών (σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, 3D web cams), τα οποία σε συνδυασμό με το Windows Hallo προσφέρουν ασφαλές authentication κατά τη διαδικασία log-in.

 

Και βέβαια, όσον αφορά τις θύρες και τις επιλογές συνδεσιμότητας, στα thin & light laptops ενσωματώνονται οι άκρως απαραίτητες, μιας και δεν υπάρχει αρκετός χώρος λόγω πάχους για όσα έχουμε συνηθίσει στα παραδοσιακά laoptops. Το αποτέλεσμα είναι πως κάποια features είτε έχουν περικοπεί ή αντικατασταθεί από τις πιο… μίνιμαλ εκδόσεις τους.

Όσον αφορά τις οθόνες, ο συνεργάτης μπορεί να προτείνει μια ευρεία γκάμα από εκείνες που προσφέρει η αγορά, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης: οι επιλογές αυτές κυμαίνονται από τις 11,6 ίντσες ως και τις 15,6 ίντσες. Οι περισσότερες premium επιλογές προσφέρουν οθόνες υψηλής ποιότητας, με IPS panels και ακόμα και οθόνες αφής σε πολλά από τα τελευταία μοντέλα.

 

Τιμές

Στην περίπτωση των laptops μπορεί κάποιος να βρει οικονομικές επιλογές με λίγες εκατοντάδες ευρώ, αλλά στον αντίποδα και συστήματα χιλιάδων ευρώ. Από την άλλη, τα οικονομικότερα business thin & light laptops είναι σαφώς πιο ακριβά ακόμα και στο χαμηλότερο όριό τους. Σίγουρα πάντως, ένα thin & light laptop θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με το παρόμοιων χαρακτηριστικών laptop, δεδομένων των χαρακτηριστικών που προσφέρει (ελαφρύ σώμα, ποιότητα κατασκευής, διάρκεια μπαταρίας, χαρακτηριστικά ασφαλείας κ.ο.κ.).

 

Η διαφορά στα σημεία

Σε τελική ανάλυση, υπάρχει κάτι ακόμα που διαφοροποιεί τις δύο κατηγορίες: η ποικιλία. Τα παραδοσιακά laptops βρίσκονται στην αγορά εδώ και χρόνια, οπότε μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ εκατοντάδων μοντέλων, με διαφορετικά σχήματα, configurations και features.

Τα τελευταία χρόνια όμως, τα thin & light laptops έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον “χαμένο χρόνο” και πλέον καλύπτουν μια ακόμα πιο ευρεία γκάμα μεγεθών και απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει πως το κανάλι έχει τη δυνατότητα να προτείνει στους εταιρικούς πελάτες του εξειδικευμένες λύσεις για όλες τις ανάγκες.

 

Σε τελική ανάλυση, πρέπει να θυμάστε πως τα thin & light laptops είναι μια ειδική κατηγορία laptops. Είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τη φορητότητα και την εμφάνιση, ενώ είναι αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στις καθημερινές εργασίες του επαγγελματία. Δεδομένου πως το hardware γίνεται ολοένα και ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό, διακρίνεται ήδη μια σημαντική τάση από τους κατασκευαστές να προσφέρουν στην αγορά ακόμα πιο απαιτητικές και ελαφρές συσκευές μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Αυτό πάλι σημαίνει πως τα thin & light laptops θα γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά και πιο προσβάσιμα σε ευρύτερο κοινό, κάτι που θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο την αγορά, προσφέροντας στο κανάλι συνεργατών μια ακόμα σημαντική ευκαιρία δραστηριοποίησης. Εξάλλου, τα περισσότερα στοιχεία της αγοράς προς τα εκεί συγκλίνουν, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

 

Το πάχος των thin & light laptops καθορίζεται πλέον από το ύψος των θυρών που ενσωματώνουν. Τα πιο λεπτά συστήματα έχουν μόνο μία USB-C, ενώ στα πιο εξοπλισμένα θα βρείτε ακόμα USB 3.0 και HDMI.

 

Η αγορά των thin & light laptops

Ξεκινάμε με τη σημαντική διαπίστωση πως οι παγκόσμιες πωλήσεις των thin & light laptops (Ultrabooks) αναμένεται να αγγίξουν τα 375 εκατομμύρια ως το 2024. Σε αυτό προφανώς συμβάλλει το εξαιρετικό επίπεδο ευχρηστίας τους στις καθημερινές εργασίες, μιας και προσφέρουν στους καταναλωτές μια ελαφριά, λεπτή και ταχύτατη συσκευή που έχει διάρκεια ζωής περίπου 10 ώρες.

 

Τα thin & light laptops είναι, όπως τονίσαμε, μια νέα κατηγορία notebooks. Πρόκειται για καινοτόμες συσκευές που διαθέτουν παρόμοια μεν υποσυστήματα με εκείνα των notebooks (οθόνη, πληκτρολόγιο και hardware), αλλά διαφοροποιούνται όπως είδαμε καθώς ενσωματώνουν ULV και ταχύτερες επιλογές αποθήκευσης όπως είναι οι δίσκοι SSD (ή υβριδικά μοντέλα).

 

Οι σύγχρονες έρευνες στον κόσμο των επιχειρήσεων έχουν καταδείξει συγκεκριμένους παράγοντες για τους οποίους ολοένα και περισσότερα στελέχη επιλέγουν τα thin & light laptops, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζει το κανάλι συνεργατών:

 

– Σχεδιασμός: Ελαφρύς, λεπτός, ποιοτικός

– Χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

– Μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας

– Ταχεία εκκίνηση εντός 2-3 δευτερολέπτων από κατάσταση hibernate

– Σταθερή συνδεσιμότητα

– Άμεση ανταπόκριση στην τεχνολογία Smart Response της Intel που χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων SATA SSDs για μεγαλύτερες ταχύτητες

 

Υπάρχει ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος που εξηγεί την επιτυχία των thin & light laptops στη συνολική αγορά των laptops: η αντικειμενική πραγματικότητα της αυξανόμενης κυριαρχίας των 2 σε 1 συσκευών που ενσωματώνουν την ολοκληρωμένη λειτουργικότητα των notebooks, ταυτόχρονα με τη φορητότητα ενός tablet. Το γεγονός αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την επέκταση της στρατηγικής για τα Ultrabooks όπως καθορίστηκε από τις Intel και Microsoft, με στόχο τη ανταπόκρισή τους στη συνεχή άνοδο και δημοτικότητα των μη Windows και Intel συσκευών (Mac, Chromebooks).

 

Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε τη σταθερή μείωση των πωλήσεων PCs, οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στους μεγαλύτερης διάρκειας κύκλους ανανέωσης των υπολογιστών, της αντικατάστασής τους από smartphones και tablets, αλλά και την αυξανόμενη μετακίνηση προς το mobile computing, τότε όντως η αναμενόμενη ανάπτυξη στην αγορά των thin & light laptops παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κανάλι. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις όσον αφορά την τεχνολογία των επεξεργαστών που συνεπάγεται ακόμα ελαφρύτερα και λεπτότερα σχέδια notebooks, με επιδόσεις που καλύπτουν ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις.

 

Ένας ακόμα βασικός λόγος δημοτικότητας των thin & light laptops μεταξύ του παγκόσμιου κοινού είναι η υποστήριξη συγκεκριμένων features όπως για παράδειγμα τα ξεχωριστά chips γραφικών στα μοντέλα με μεγαλύτερες οθόνες, ώστε να επιτευχθεί απρόσκοπτη εμπειρία ακόμα και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές, κάτι που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη αγορά αυτή στα ερχόμενα χρόνια.

 

Σε αυτά να προσθέσουμε και μια γενικότερη τάση που φαίνεται να προσφέρει μια περαιτέρω ώθηση ανάπτυξης στο χώρο των thin & light laptops. Πρόκειται για το αυξανόμενο “κύμα” του BYOD στις επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς τις λεγόμενες ultraportable συσκευές όπως είναι και τα thin & light laptops, για έναν αριθμό από λειτουργίες όπως το product development, το testing, η ανάλυση και η προεπισκόπηση των ΙΤ προϊόντων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του Thunderbolt 3 – που μοιράζεται την ίδια υποδοχή με το USB-C – ως η κυρίαρχη επιλογή για τα thin & light laptops που συνεπάγεται ταχεία μεταφορά αρχείων, PC migrations, πρόσβαση σε data storage, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, είναι βέβαιο πως θα ωφελήσει τις μελλοντικές προοπτικές τής αγοράς αυτής στο άμεσο μέλλον.

 

Τώρα, όσον αφορά την παγκόσμια αγορά και τις προοπτικές της, εκείνη των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, ακολουθούμενη από αυτή της Ευρώπης. Οι λόγοι, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, που τα thin & light laptops βρίσκουν ανταπόκριση στις ανεπτυγμένες αγορές είναι οι εξής:

 

– Παρουσία μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων

– Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα

– Ευρεία υιοθέτηση ΙΤ τεχνολογιών στις καθημερινές δραστηριότητες για επικοινωνιακούς, ακαδημαϊκούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς

– Μεγαλύτερη ανοχή του αγοραστικού κοινού σε θέματα τιμών στα προτιμώμενα προϊόντα με εξελιγμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες

 

Οι ανεπτυγμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας-Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής υποτίθεται πως θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά των ultraportables, με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 28,1% και 30,7% αντίστοιχα. Κάποιοι ακόμα παράγοντες που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις περιοχές αυτές, ο ταχύς ρυθμός αστικοποίησης, και η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από τον κλάδο των SMBs.

Όσον αφορά τους βασικούς παίκτες που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αυτοί περιλαμβάνουν τις εταιρείες Acer, Apple, ASUSTeK, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG, Microsoft, Samsung και Toshiba ανάμεσα σε άλλους.

 

 

Άρθρο εκ μέρους της Lenovo

Ιδανικές λύσεις για κάθε πελάτη σας

 

Στη Lenovo είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε τις ανάγκες κάθε πελάτη ξεχωριστά, όσο εξειδικευμένες και αν είναι. Αυτό επιτυγχάνεται, αφενός μέσα από την καινοτομία και τις μοναδικές τεχνολογίες που ενσωματώνουν τα προϊόντα μας, αφετέρου χάρη στο ιδιαίτερα ευρύ portfolio των λύσεων που προσφέρουμε. Στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας του επαγγελματία, και η προσφορά της βέλτιστης δυνατής λύσης κάθε φορά, έτσι ώστε ο τελευταίος να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τις ιδιαίτερα απαιτήσεις του, τώρα αλλά και στο μέλλον.

 

Η κατηγορία των thin & light laptops, δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Το αντίθετο μάλιστα. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές επιλογές και δυνατότητες, ενώ όλα τα μοντέλα που αναφέρονται στη συνέχεια διαθέτουν πολλά κοινά stateoftheart χαρακτηριστικά, όπως τη θύρα USB-C που ακολουθεί το πρότυπο Thunderbolt για ασύλληπτες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και φόρτιση, τεχνολογία anti-fry (προστατεύει τις θύρες USB-C από ασύμβατους φορτιστές), αυξημένες δυνατότητες στον τομέα της ασφάλειας (με υποστήριξη dTPM 2.0 και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων με πληροφορίες που αποθηκεύονται στο ίδιο το chip) κ.λπ.

 

Εξαιρετικής σημασίας σε επαγγελματικό επίπεδο, και ειδικά στην εποχή του cloud που διανύουμε, είναι η σύνδεση 4G+ που προσφέρει σύνδεση «παντού και πάντα», και μάλιστα σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ το βραβευμένο (και πλέον θρυλικό), πληκτρολόγιο των ThinkPad, φροντίζει για την άνετη και ξεκούραστη εργασία όπου κ’ αν βρίσκεστε.

Φυσικά, η επίσης θρυλική αντοχή των ThinkPad είναι και πάλι παρούσα με 12 πιστοποιήσεις αντοχής στρατιωτικών προδιαγραφών (πρότυπο MIL-STD-810G), ενώ η αναγνώριση χρήστη μέσω IR κάμερας και της λειτουργίας Hello των Windows (σε επιλεγμένα μοντέλα), κάνουν τη ζωή του επαγγελματία ακόμη πιο ασφαλή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μέσω της Signature edition των Windows 10 Pro, οι επαγγελματίες απολαμβάνουν πιο γρήγορα και αποδοτικά images του λειτουργικού εξαλείφοντας περιττές εφαρμογές που καθυστερούν το σύστημα.

 

Βέβαια, επειδή η επαγγελματική χρήση δεν αρκείται μόνο στα κορυφαία χαρακτηριστικά, αντίστοιχα κορυφαία είναι και η υποστήριξη που η Lenovo έχει φροντίσει να παράσχει για την οικογένεια των ThinkPad. Ο λόγος φυσικά για την Internantional onsite εγγύηση με χρόνο αντίδρασης μόλις μία εργάσιμη (next business day)! Αυτό σημαίνει, ότι μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα, ακόμη και αν δεν βρίσκεστε στο γραφείο σας αλλά για παράδειγμα ταξιδεύετε, η υποστήριξη της Lenovo θα βρίσκεται δίπλα σας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε πελάτης είναι διασφαλισμένος ότι θα μπορεί να εργάζεται παραγωγικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ό,τι κ’ αν συμβεί.

 

Αναγνωρίζοντας (και καλύπτοντας) τις ανάγκες των πελατών σας

Το βασικότερο βήμα για την κάλυψη των αναγκών των πελατών του καναλιού, είναι η αναγνώριση των απαιτήσεων ή το «προφίλ» του χρήστη που έχει κάθε φορά απέναντί του.

– Ξεκινώντας από τον “χρήστη που τα θέλει όλα”, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το ThinkPad X270. Πρόκειται για ένα κόσμημα βάρους μόλις 1,27 κιλών με δίσκο SSD τεχνολογίας NVMe(σε κάρτα PCI) για μοναδικές επιδόσεις, αλλά και αυτονομία 26,9 ωρών και ακόμα περισσότερο χωρίς να χρειαστεί απενεργοποίηση του laptop, χάρη στην τεχνολογία Power Bridge, που δίνει τη δυνατότητα hot swap με δεύτερη μπαταρία. Διαθέτει σύνδεση 4G+ (LTE-A), ενώ η οθόνη των 12,5” το καθιστά ιδανικό για χρήση σε μικρούς χώρους, ακόμα και στο table tray ενός αεροπλάνου.

– Οι απαιτητοί χρήστες θα βρουν επίσης μία πολύ καλή λύση στο «πρόσωπο» του ThinkPad T470. Η αυτονομία φτάνει τις 28,6 ώρες ενώ με τη βοήθεια του power bridge μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Με βάρος μόλις 1,58 στις 14”, συνδεσιμότητα LTE-A, στρατιωτική αντοχή (mil specs) και δίσκος NVMe SSD είναι επίσης παρόντα.

– Μία σημαντική διαφοροποίηση του προφίλ των χρηστών είναι όσοι χρειάζονται παράλληλα μεγάλη οθόνη.  Το ThinkPad T570 στις 15,6” αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή, διαθέτοντας όλες τις ευκολίες σε επίπεδο σύνδεσης, και βάρος κάτω από 2 κιλά, αποτελώντας μία εξαιρετικά φορητή αλλά παράλληλα πανίσχυρη, λύση.

– Εάν ο πελάτης σας απαιτεί τη χρήση συγκεκριμένου software (π.χ. CAD/CAM), τα ThinkPad διαθέτουν λύσεις workstation πιστοποιημένες ανά ISV, ακόμα και σε thin & light version,  όπως για παράδειγμα το ThinkPad P51s workstation. Πρόκειται για έναν σταθμό εργασίας με κάρτα γραφικών Nvidia Quadro, ο οποίος καταφέρνει να διατηρεί αυτονομία 26,8 ωρών και βάρος κάτω από 2 κιλά!

– Βεβαίως, στην κατηγορία των thin & light λύσεων, η Lenovo διαθέτει και convertibles όπως το ThinkPad Yoga 370, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες που κάνουν χρήση των πολλαπλών δυνατοτήτων (π.χ. tablet) που προσφέρει η αναδιπλούμενη (κατά 360ο) οθόνη. Ιδανικό για όσους ταξιδεύουν συχνά ή βρίσκονται εντός γραφείου, αφού ζυγίζει μόλις 1,37 κιλά, έχει πάχος κάτω από 2 εκατοστά (18,2mm), και ενσωματώνει οθόνη 13” σε σώμα για 12,5”!

– Για χαμηλότερα budgets αλλά με υψηλές απαιτήσεις σε επίπεδο mobility, έχετε στη διάθεσή σας τα ThinkPad L470 και ThinkPad 13, τα οποία διαθέτουν βάρος μόλις 1,87 και 1,44 κιλά αντίστοιχα, ενώ η αυτονομία τους κυμαίνεται στις 21,72 και 14,56 ώρες.

– Τέλος, περνώντας στην ”επιλογή των executives”, η σκυτάλη περνά στην οικογένεια X1 των ThinkPad, με μοντέλα που “δηλώνουν” το premium status τους με την πρώτη ματιά και χάρη στην κατασκευή από ανθρακονήματα διαθέτουν χαμηλό βάρος και εξαιρετική αντοχή.

 

Στα διαθέσιμα μοντέλα θα βρείτε το X1 Carbon (οθόνη 14” σε σώμα 13”, οθόνη WQHD IPS, βάρος μόλις 1,13Kg και rapid charge για φόρτιση στο 80% μέσα σε 40 λεπτά), το X1 Yoga (αναδίπλωση οθόνης κατά 360ο, επαναστατικό “wave keyboard” που υποχωρεί μέσα στο πλέγμα του πληκτρολογίου, επιλογή για οθόνη OLED με υποστήριξη touch για 2048 σημεία και βάρος 1,36 κιλά με 15,5 ώρες αυτονομίας), αλλά και το X1 Tablet που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη φορητότητα με βάρος μόλις 770 γραμ.! Προσθέτοντας κανονικό μηχανικό πληκτρολόγιο ThinkPad (με trackpoint), το βάρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 1 κιλό (1,07), ενώ η οθόνη αφής των 12 ιντσών διαθέτει ανάλυση 2160×1140 pixels και 2048 σημεία πίεσης για το ειδικό στυλό (ThinkPad Pen Pro).

 

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ειδικά το X1 Tablet, διαθέτει “αρθρωτό” (modular) σχεδιασμό, αφού μπορεί να δεχθεί για παράδειγμα ειδικό docking station και productivity module για επιπλέον θύρες αλλά και αύξηση της αυτονομίας κατά 50%, καθώς και ειδικό presenter module που χαρίζει στο X1 Tablet έναν κανονικό projector για τις παρουσιάσεις σας.

* Για τους πιο “παραδοσιακούς” σε απαιτήσεις executives που έχουν συνηθίσει τις ευκολίες ενός desktop συστήματος, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκες μηχανικού docking station. Σε αυτήν την κατηγορία, το ThinkPad T470s είναι μία εξαιρετική επιλογή (βάρος από 1,32 κιλά με οθόνη WQHD 14 ιντσών με IPS panel και έως 24GB RAM), ενώ επίσης πολύ καλή επιλογή αποτελεί το ThinkPad X270.

 

Από τα παραπάνω, αλλά και από τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά των προϊόντων Lenovo, είναι φανερό ότι το δίκτυο συνεργατών πληροφορικής, έχει στη διάθεσή του ένα ιδιαίτερα δυνατό “όπλο” πωλήσεων. Έναν σύμμαχο, που όχι μόνο τον βοηθά να καλύπτει τις ανάγκες κάθε πελάτη, αλλά παράλληλα είναι πάντα δίπλα του, στηρίζοντας μία μακροχρόνια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

Σχετικά άρθρα

LG: δυναμική παρουσία στην ISE 2013

Kitriniaris

Η Intracom Telecom ανακοίνωσε το 30 Gbit/s E-Band xHaul στο MWC Las Vegas 2022

devolo: Αύξηση απόδοσης μέσω δωρεάν αναβάθμισης

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα