15.4 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Φρενάρει η παγκόσμια αγορά ΙΤ

Με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό θα αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά ΙΤ το 2016, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της IDC, καθώς η οικονομική επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με τον κορεσμό στα smartphones, συμπιέζουν τις επενδύσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων, σε τεχνολογικά αγαθά και υπηρεσίες.

 

Ειδικότερα, η IDC προβλέπει ότι το 2016 η παγκόσμια αγορά IT θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%, αριθμός σημαντικά μικρότερος από το 5-6% που σημείωνε η αγορά τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές δαπάνες για hardware, λογισμικό και υπηρεσίες θα φτάσουν τα $2,3 τρις το 2016, ενώ συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς ICT θα φτάσει τα $3,8 τρις, επισημαίνει η IDC.

 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την IDC, βρίσκεται στην Κίνα η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν μια πηγή αυξανόμενων εσόδων για τους τεχνολογικούς vendors. Ωστόσο για το 2016 η IDC προβλέπει ότι η κινεζική αγορά ΙΤ θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο (-0,3%), για πρώτη φορά τα τελευταία… πολλά χρόνια.

 

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην ωρίμανση της κινεζικής αγοράς smartphones, αφετέρου στη γενικότερη εξασθένηση των δαπανών για servers, storage και περιφερειακά, σε σύγκριση με το 2015.  Επιπλέον, η IDC επισημαίνει ότι το μέγεθος της κινεζικής αγοράς, γενικώς, επηρεάζει την αγορά ΙΤ άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Η IDC εντοπίζει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην τεχνολογική αγορά της Βραζιλίας εξαιτίας της ασθενέστερης ανάπτυξης στην Κίνα.

Σχετικά άρθρα

H Adacom “Χρυσός Χορηγός” σε συνέδριο με θέμα την ασφάλεια

Kitriniaris

Η Xerox αναδεικνύει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη

Το gaming φέρνει την…άνοιξη στα PCs

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα