23.4 C
Athens
02/05/2024
Biztech

Thin Clients PCs: Ώρα για πραγματικό cloud computing

Το εργασιακό περιβάλλον έχει αλλάξει και όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές αυτές θα παραμείνουν σε κάποιο βαθμό και μετά την πανδημία. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η ακόμα μεγαλύτερη υιοθέτηση του cloud από της επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, πολλές επιχειρήσεις αξιοποιούν υπολογιστές Thin Clients. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι πλατφόρμες αυτές, είναι αδιαμφησβήτητα και αποτελούν θα λέγαμε λύση σωτηρίας για τις επιχειρήσεις στο σημερινό εξ αποστάσεως εργασιακό τοπίο.

Η ασφάλεια και το κόστος αρκούν για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Οι Thin Clients είναι πιο οικονομικοί από την αγορά ενός ολόκληρου στόλου κανονικών υπολογιστών. Επειδή όλοι οι πόροι τρέχουν απομακρυσμένα, μειώνεται η υποστήριξη του ΙΤ και το κόστος αδειοδότησης. Από την άλλη, η προστασία των εταιρικών δεδομένων είναι εγγυημένη, εφόσον σε έναν Thin Clients δεν μπορεί να τρέξει μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό.

Thin Clients υπάρχουν σε πολλά form factors, από desktop, laptop και οθόνες μέχρι τα λεγόμενα Zero Clients συστήματα. Το τι θα επιλέξει μια επιχείρηση εξαρτάται από τις ανάγκες και τις υποδομές της.


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι Thin Clients ουσιαστικά περικόπτουν τα περιττά έξοδα, την υπερβολική χρήση ενεργειακής κατανάλωσης και χώρου, το θορυβώδες περιβάλλον, την έλλειψη ασφάλειας και ακόμα περισσότερα. Το τυπικό client σύστημα είναι το παραδοσιακό PC Tower ή laptop. Ιδίως στην περίπτωση των επιχειρήσεων, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες ή πανεπιστήμια όπου συγκεντρώνονται πολλοί χρήστες, τα παραδοσιακά αυτά συστήματα παρουσιάζουν αρκετά μειονεκτήματα: είναι θορυβώδη, καταναλώνουν ενέργεια και χώρο, ενώ αν κάτι πάει στραβά, το προσωπικό του ΙΤ θα επικεντρωθεί στο σημείο που βρίσκεται το endpoint σύστημα για να επιλύσει το πρόβλημα που θα προκύψει – είτε πρόκειται για αναβαθμίσεις είτε για κυβερνοεπιθέσεις και όλα τα ενδιάμεσα.

Το Thin Client είναι ένα ελαφρύ και μικρού μεγέθους hardware σχεδιασμένο για λύσεις Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Τα πάντα είναι αποθηκευμένα στον server/ data center της επιχείρησης ή κάποιο public cloud και όχι σε μεμονωμένα PCs. Το Thin Client είναι μια χαμηλού κόστους συσκευή που εξοικονομεί ενέργεια, πόρους του ΙΤ και περιλαμβάνει ειδικό utility software ελεγχόμενο κεντρικά για εύκολη διαχείριση και χρήση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι small factor, αν και συνήθως τα συστήματα αυτά αποτελούν την πλειονότητα, και εφόσον η επιχείρηση συνεργαστεί με τον κατάλληλο πάροχο, θα αποκτήσει παράλληλα και το κατάλληλο πακέτο συνοδευτικής εγγύησης. Οι επαγγελματίες του ΙΤ μπορούν να διαχειριστούν και να επιλύσουν τα όποια προβλήματα των χρηστών από κάποιο απομακρυσμένο κεντρικό σημείο.

Thin vs Zero Clients

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν δούμε αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών είναι η διαφορά μεταξύ Thin και Zero Clients. Τα Zero Clients είναι συνήθως small factor συστήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με υποδομή VDI (Virtual Desktop Infrastarture). Παρόμοια με τα Thin Clients, τα Zero Clients είναι εύκολο να ρυθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, απαιτούν ελάχιστες ή καθόλου ενημερώσεις και δεν απαιτείται κάποιου είδους διαμόρφωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα Thin Clients που χρησιμοποιούν κάποιο λειτουργικό σύστημα, τα Zero Clients διαθέτουν απλά ένα firmware που βοηθά στη σύνδεση στον απομακρυσμένο server.  

Πολλές οθόνες και αποκωδικοποιήσεις εξελίσσονται σε συγκεκριμένο υλικό, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα των Zero Clients.

Η νέα τάση για εξ αποστάσεως εργασία αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, με την πανδημία του COVID που απαιτεί περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως, η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εργαζομένων αυξήθηκε. Αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση της ζήτησης για συσκευές Thin Clients.

Τα πλεονεκτήματα των Thin Clients

Καταρχάς να ξεκινήσουμε τονίζοντας ότι έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα Zero Clients: περίπου 15 εκατοστά ύψος, 3 εκατοστά πλάτος και με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 500 γραμμαρίων και 1,5 κιλού. Πρόκειται για συσκευή solid state και συνήθως διαθέτει περισσότερες θύρες DVI, DisplayPort/HDMI και USB από ένα Zero Client. Τα Thin Clients επιπλέον υποστηρίζουν απλά, διπλά ή και τετραπλά setup οθονών, ενώ διαθέτουν προαιρετική τοποθέτηση VESA, με την ίδια εξοικονόμηση χώρου και οφέλη ενεργειακής κατανάλωσης όπως και τα Zero Client.

Γιατί λοιπόν μια επιχείρηση να επιλέξει Thin Clients;

Εύκολη και ταχεία εγκατάσταση

Το μόνο που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει ένα σύστημα Thin Client είναι ένα δίκτυο, μια πηγή τροφοδοσίας και ο server ή το public cloud (Microsoft WVD on Microsoft Azure για παράδειγμα) στο οποίο θα συνδεθεί. Απλώς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, να διαμορφωθεί με μερικές ρυθμίσεις και είναι έτοιμο για χρήση.

Διαμόρφωση και σύνδεση

Ενώ τα Zero Client τυπικά λειτουργούν συνήθως με συγκεκριμένους τύπους σύνδεσης, τα Thin Clients συνεργάζονται με πολλαπλά πρωτόκολλα συμπεριλαμβανομένων των Citrix XenDesktop, VMware Horizon, Microsoft RDP, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ευέλικτες και πρακτικές επιλογές.

Δεδομένου ότι τα Thin Clients διαθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά, είναι λογικό να χρειάζονται και ακόμα περισσότερα software updates. Το πλεονέκτημα είναι ότι το Thin Client θα είναι πάντα πιο ενημερωμένο και η επιχείρηση θα μπορεί να προσχεδιάσει τις ενημερώσεις στις πιο κατάλληλες και βολικές ώρες γι’ αυτήν (μη εργάσιμες).

Αποθήκευση

Σε αντίθεση με τα Zero Clients, ένα Thin Client κάνει πολλά περισσότερα από το να συνδέεται στο απομακρυσμένο workstation, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως mini PC. Διαθέτει μικρή ποσότητα αποθηκευτικού χώρου ώστε ο χρήστης να εγκαταστήσει χρήσιμες εφαρμογές -όπως οι browsers- στη συσκευή, αν και δεν είναι δυνατόν να αντιγραφούν ή αποθηκευτούν δεδομένα σε αυτό. Το software και τα δεδομένα θα ληφθούν από το δίκτυο, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία επεξεργασία δεδομένων από το ίδιο το Thin Client.

Λειτουργικό σύστημα και ασφάλεια

Όπως προειπώθηκε, τα δεδομένα δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα Thin Clients. Διαθέτουν ένα απλό, κλειδωμένο λειτουργικό σύστημα βασισμένο είτε σε Linux, είτε Windows 10 IoT. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν τα δικά τους Thin Client λειτουργικά συστήματα, όπως για παράδειγμα η HP με το ThinPro OS. Επιπλέον τα συστήματα αυτά είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς η ενσωματωμένη προστασία εγγραφής θα αποτρέψει οποιεσδήποτε απειλές με το φίλτρο να σταματά οτιδήποτε επιχειρήσει να μεταφερθεί στον αποθηκευτικό χώρο.


Σχετικά άρθρα

Large Format: Στο printing, το μέγεθος μετράει!

Giorgos Athanassiadis

Επιστροφή στις απώλειες για τη Sony

Kitriniaris

Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEOs σε ποσοστό 70% για επαναφορά στην κανονικότητα

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα