18.9 C
Athens
09/05/2024
Biztech

Τα business laptops της «νέας κανονικότητας»

Γιατί τα επιλέγουν οι επιχειρήσεις;

Τα business laptops, σε σύγκριση με τα consumer, είναι σχεδιασμένα για φορητότητα και μεγαλύτερες περιόδους χρήσης. Προτού λοιπόν μια επιχείρηση προβεί σε αγορά κάποιων συσκευών, καλό θα είναι να λάβει υπόψη της 3 βασικά σενάρια χρήσης.

1. Βασική χρήση

Αυτό το σενάριο περιλαμβάνει τις πιο αποδοτικές επιλογές για όσους χρησιμοποιούν απλώς το laptop τους για βασικές λειτουργίες, όπως αποστολή email, streaming video, περιήγηση στο Web και χρήση εφαρμογών SaaS.

2. Άνω το μέσου όρου χρήση

Αυτό το σενάριο καλύπτει τις βασικές λειτουργίες χρήσης και προσθέτει τη δυνατότητα για χρήση πιο απαιτητικών εφαρμογών, όπως software επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφιών και αυξημένο multitasking που απαιτεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ.

3. Απαιτητική χρήση

Η απαιτητική χρήση σημαίνει ότι πολλές εφαρμογές υψηλής έντασης εργασίας εκτελούνται συνήθως ταυτόχρονα με την υψηλότερη δυνατή επεξεργαστική ισχύ. Αυτοί οι χρήστες απασχολούνται σε κλάδους όπως το gaming, ο σχεδιασμός και το engineering, μεταξύ άλλων. Οι ασχολούμενοι με τα χρηματοοικονομικά εμπίπτουν επίσης συνήθως σε αυτό το επίπεδο χρήσης εξαιτίας υπολογισμού μεγάλων συνόλων δεδομένων.

Μιας όμως και πολλά από τα διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς, έχουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας το ίδιο λειτουργικό σύστημα, παρέχοντας σχετικά χαρακτηριστικά, η απόκτηση ενός νέου συστήματος ίσως προβληματίσει την επιχείρηση. Προκειμένου να επιλέξει το πλέον κατάλληλο business laptop για αυτή, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξει τις προδιαγραφές που προσφέρουν. Ας δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες.

Απαραίτητες προδιαγραφές

Αυτονομία μπαταρίας: Ένα business laptop πρέπει να έχει χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον 10 ωρών, όσον αφορά τα πιο οικονομικά μοντέλα. Στα πιο ακριβά μοντέλα, η λειτουργία θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τις 13 ώρες εργασίας στο γραφείο. Είναι σημαντικό το laptop να μπορεί να χειριστεί τον καθημερινό φόρτο εργασίας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σκληρός δίσκος: Το σύγχρονο software προϋποθέτει υψηλή απόδοση, οπότε ο φορητός υπολογιστής πρέπει να έχει τουλάχιστον 8GB μνήμης RAM. Πρέπει επίσης να υπάρχει αρκετή μνήμη για γρήγορη πρόσβαση και μεταφορά δεδομένων. Η συσκευή θα πρέπει να διαθέτει δίσκο SSD αντί για τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο (HDD), καθώς οι SSD είναι ταχύτεροι και πιο ανθεκτικοί.

Επεξεργαστής: Τα business laptops θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel Core ή αντίστοιχα μοντέλα επεξεργαστών AMD (Intel 9th Gen και άνω, AMD 3rd Gen και άνω) για μέγιστη απόδοση και υψηλότερες ταχύτητες. Οι νεότερες CPUs λειτουργούν με υψηλότερη ταχύτητα από τις παλαιότερες γενιές, οπότε είναι ταχύτερες.

Ψύξη: Η υψηλότερη απόδοση απαιτεί καλύτερη ψύξη. Συνήθως, όσο πιο λεπτό είναι το laptop αντίστοιχα μικρός θα είναι κι ο ανεμιστήρας ή το σύστημα ψύξης – κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα, καθώς η απόδοση μειώνεται καθώς το laptop θερμαίνεται. Επίσης, όσο πιο έντονα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο δυνατός ο θόρυβος συνήθως. Έτσι, εφόσον είναι προαπαιτούμενη η μέγιστη απόδοση και ο ελάχιστος θόρυβος, είναι σκόπιμο για την επιχείρηση να εστιάσει στο σύστημα εξαερισμού του επεξεργαστή.

Λειτουργικό σύστημα: Η ενημέρωση είναι απαραίτητη για ομαλή συμβατότητα. Είναι καλύτερο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο λειτουργικό σύστημα εφόσον προτιμηθεί η απόκτηση παλαιότερων μοντέλων ή refurbished laptops. Τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 7 και τα Windows 8, είτε δεν υποστηρίζονται πλέον είτε πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η χρήση αυτών των λειτουργικών συστημάτων μπορεί να αφήσει τις συσκευές ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Συνδέσεις: Το laptop πρέπει να διαθέτει άφθονες συνδέσεις, όπως θύρα USB, θύρα HDMI, συσκευή ανάγνωσης καρτών SD και υποστήριξη VGA και DVI.

Βάρος: Τα business laptops ζυγίζουν σε γενικές γραμμές έως 2 κιλά. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνουν αυτό το βάρος, καθώς οτιδήποτε βαρύτερο θα μπορούσε να είναι αποτελέσει πρόβλημα στη μετακίνησή του σε τακτική βάση.

Οθόνη: Η ευρεία οθόνη είναι όλο και πιο δημοφιλής στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς είναι πρακτική για εργασία σε γραφείο. Οι αντιανακλαστικές οθόνες είναι πιο κατάλληλες στο φως του ήλιου ή στον έντονο φωτισμό γραφείου, επειδή είναι ευανάγνωστες ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες.

Αντοχή: Για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά ή μετακινούνται γενικότερα, ο φορητός υπολογιστής πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Το καπάκι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο ή ανθρακονήματα και οι αρμοί από μέταλλο.

Τα business laptops τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα consumer μοντέλα. Ωστόσο, για αυτήν την επιπλέον τιμή, η επιχείρηση θα λάβει ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας με επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια ορθής λειτουργίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν ισχυρότερες μπαταρίες, ισχυρότερη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) ή πρόσθετες θύρες USB.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν μόνο βασικές λειτουργίες γραφείου, όπως περιήγηση στο Web, email και σύνταξη εγγράφων, η μνήμη RAM 8GB είναι αρκετή για τους περισσότερους χρήστες. Εάν όμως απαιτείται η εκτέλεση πολλών προγραμμάτων και multitasking, τότε μπορεί να χρειαστούν 16GB ή περισσότερο.

Για να διασφαλίσει τη μεταφορά δεδομένων το συντομότερο δυνατό, το laptop θα πρέπει, όπως είπαμε, να διαθέτει χώρο αποθήκευσης SSD αντί για τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Η αποθήκευση SSD είναι συνήθως πιο αθόρυβη χάρη στην έλλειψη μαγνητικού δίσκου και μπορεί να χειριστεί περισσότερους κύκλους γραφής από έναν κανονικό σκληρό δίσκο. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, η μνήμη SSD 256GB έως 512GB είναι αρκετή.

Σε ό,τι αφορά τους επεξεργαστές οι επιλογές είναι οι εξής δύο: AMD και Intel. Συνήθως προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σε προσιτές τιμές. Ενώ αυτοί οι επεξεργαστές είναι γενικά ασφαλείς επιλογές, η μέτρηση της ταχύτητας του επεξεργαστή εξαρτάται από τον αριθμό των πυρήνων. Στη λογική αυτή, ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής με 1,8GHz είναι προτιμότερος από έναν διπύρηνο με 2,2 GHz. Για ένα business laptop, μια μέση επιχείρηση θα χρειαστεί περισσότερα από 1,6GHz για να ανταποκριθεί στο σύγχρονο software. Από εκεί και μετά, όσο μεγαλύτερες οι επεξεργαστικές απαιτήσεις τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η ισχύς του επεξεργαστή.


Σχετικά άρθρα

H ΔΕΠΑ Εμπορίας επέλεξε τη λύση Impact Einvoicing του ομίλου SoftOne

Giorgos Athanassiadis

Ο Μιχάλης Τσαμάζ στους 100 ισχυρότερους των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως

Kitriniaris

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας – VR session της SAS

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα