Σε νεα χερια η βουλγαρικη Vivacom

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να «κλείσει» οριστικά η συμφωνία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Vivacom, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και της μεγαλύτερης σταθερής στη Βουλγαρία. Η συμφωνία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η αποτίμηση της Vivacom αναμένεται να επηρεάσουν το τίμημα που θα αποσπάσει ο όμιλος ΟΤΕ για τη Globul (σ.σ. η δεύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας), την οποία σκοπεύει να πουλήσει προκειμένου να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις του.

Νέοι «ιδιοκτήτες» της Vivacom θα είναι δύο τράπεζες: η ρωσική VTB Capital και η βουλγαρική Corporate Commercial Bank (CCBank), οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία με τους κύριους δανειστές του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Η Vivacom βγήκε στο «σφυρί» λόγω των υψηλών δανείων της που ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ αλλά η προ ολίγων μηνών προσπάθεια πώλησης είχε στεφθεί με αποτυχία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η VTB Capital και η CCBank θα καταβάλλουν 130 εκατ. ευρώ σε μετρητά στους κύριους δανειστές προκειμένου να πάρουν την πλειοψηφία των ομολόγων, ενώ οι κύριοι εξασφαλισμένοι δανειστές (senior secured lenders) θα διατηρήσουν ομόλογα ύψους 588 εκατ. ευρώ και θα πάρουν και ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου. Το «πρόβλημα» είναι πως θα πρέπει να διαγράψουν δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Αν δεν θελήσουν να πάρουν νέα ομόλογα και μετοχές, τότε μπορούν να «βγουν» από τη Vivacom και αν όλοι οι δανειστές κάνουν αυτή την επιλογή το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι δύο τράπεζες –επενδυτές θα φθάσει στα 617 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το πλάνο των δύο τραπεζών είναι να αναδιοργανώσουν τη Vivacom και να προσπαθήσουν να την πουλήσουν. Σημειωτέον πως στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονταν η Turkcell και η Olympia Development του Πάνου Γερμανού.

Δημήτρης Μαλλάς