19.1 C
Athens
03/05/2024
Biztech

Σε 22% το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που αξιοποιούν το cloud

Το ποσοστό αυτό του 22% μπορεί να φαίνεται μεγάλο και η αλήθεια είναι ότι για τα ελληνικά δεδομένα είναι, αλλά σε ότι αφορά τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη στη χρήση cloud από τις επιχειρήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μην επισημάνουμε ότι σε μια πενταετία το ποσοστό στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί, αφού το 2017 ήταν μόλις 11%, ενώ πιο πριν το ποσοστό ήταν μονοψήφιο και συγκεκριμένα 8% το 2014.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών cloud από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Παρατηρώντας τα στοιχεία της Eurostat βλέπουμε ότι η πορεία του συγκεκριμένου δείκτη παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη μέση του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 42% και ξεπερνά μόνο τη Ρουμανία (14 %) και τη Βουλγαρία (13 %).

Πρωταθλήτριες ανακηρύσσονται οι σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα η Σουηδία με ποσοστό 75%, η Φινλανδία με επίσης 75%, οι Κάτω Χώρες με 65% και τη Δανία με 65%.

Η χρήση των υπηρεσιών cloud

Μεταξύ των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν cloud, περίπου το 79% βασίστηκε σε μια λύση για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους που σημαίνει ότι αντί να δημιουργήσουν μια υποδομή server για το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, αυτές οι επιχειρήσεις επέλεξαν μια λύση cloud.

Περισσότερες από δύο στις τρεις επιχειρήσεις (66 %) χρησιμοποιούν το cloud για αποθήκευση αρχείων. Το 61% ανέφερε ότι το χρησιμοποιούσε για λογισμικό γραφείου (π.χ. επεξεργαστές κειμένου, υπολογιστικά φύλλα) και το 58% για εφαρμογές λογισμικού ασφαλείας, ενώ περίπου το 46% το χρησιμοποίησε για να φιλοξενήσει τη βάση δεδομένων του.

Επιπλέον, μέσω του cloud, οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε σχετικά πιο εξελιγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικών πελατών, για οικονομικά/λογιστικά (47%), για διαχείριση πληροφοριών σχετικά με τους πελάτες τους (διαχείριση πελατειακών σχέσεων – CRM) (27%) και για προγραμματισμό των διαδικασιών τους και πόρους (επιχειρηματικός σχεδιασμός πόρων – ERP) (24%). Επιπλέον, το 24% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τις (συνήθως υψηλής απόδοσης) πλατφόρμες cloud για υπολογιστική ισχύ, προκειμένου να τρέξει τις δικές του επιχειρηματικές εφαρμογές λογισμικού. Μία στις πέντε επιχειρήσεις (21%) αγόρασε υπηρεσίες cloud ως πλατφόρμα υπολογιστών που παρέχει ένα φιλοξενούμενο περιβάλλον για ανάπτυξη, δοκιμή ή ανάπτυξη εφαρμογών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud (76%) ήταν στον τομέα των πληροφοριών και των επικοινωνιών, ενώ σε όλους σχεδόν τους άλλους οικονομικούς τομείς το ποσοστό ήταν κάτω από 50 % και κυμαινόταν από 32% έως 48%. Οι «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές» επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το cloud σε ποσοστό 56%. Τέλος, σε σύγκριση με το 2020, η αύξηση στη χρήση του cloud computing ήταν υψηλότερη στον τομέα του λιανικού εμπορίου (+7 ποσοστιαίες μονάδες).

Η χρήση του cloud computing ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου το 72% το χρησιμοποίησε το 2021, δηλαδή μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2020. Το 2021, το 53% των μεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιούσε cloud computing έναντι 46% το 2020. Στις μικρές επιχειρήσεις, η χρήση του cloud computing αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 38%.

Χρήση του cloud ανά μοντέλο υπηρεσίας

Από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που αγοράζουν υπηρεσίες cloud, η πλειονότητα (94%) χρησιμοποίησε τουλάχιστον ένα λογισμικό cloud ως υπηρεσία (SaaS), δηλαδή τουλάχιστον ένα από εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογισμικού γραφείου, χρηματοοικονομικών ή λογιστικών εφαρμογών, ERP, CRM ή λύσεις προστασίας ως υπηρεσία cloud. Μεγάλο ποσοστό (74%) χρησιμοποίησε επίσης τουλάχιστον μία υποδομή cloud ως υπηρεσία (IaaS), δηλαδή τουλάχιστον μία από τις βάσεις δεδομένων της εταιρείας φιλοξενίας, αποθήκευση αρχείων ή υπολογιστική ισχύ για την εκτέλεση του λογισμικού της εταιρείας ως υπηρεσία cloud. Μόνο μία στις πέντε (21%) επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα cloud ως υπηρεσία (PaaS), δηλαδή πλατφόρμα υπολογιστών που παρέχει ένα φιλοξενούμενο περιβάλλον για ανάπτυξη, δοκιμή ή ανάπτυξη εφαρμογών ως υπηρεσία cloud. Ενώ η χρήση του SaaS ήταν εξίσου δημοφιλής μεταξύ των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, υπήρχε μια μικρή απόκλιση μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν IaaS και PaaS μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών μεγέθους.

Το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το IaaS έφτασε το 81% μεταξύ των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν cloud και ήταν υψηλότερο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο μερίδιο μεταξύ των μεσαίων επιχειρήσεων και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στις μικρές επιχειρήσεις. Ομοίως, οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το PaaS συχνότερα (38%) από τις μεσαίες (27%) ή τις μικρές επιχειρήσεις (19%).

Σχετικά άρθρα

Η Symantec εκσυγχρονίζει την προστασία δεδομένων

Kitriniaris

Αύξηση πωλήσεων για την Quest

Channel-Manager

Apple: Αλλαγή στρατηγικής με τα νέα iPhones;

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα