16.1 C
Athens
27/04/2024
Biztech

SDN: Η software πλευρά του δικτύου

Η τεράστια διάδοση φορητών συσκευών και περιεχομένου, το virtualization των servers και η εμφάνιση cloud υπηρεσιών συγκαταλέγονται στις τάσεις που οδηγούν τη βιομηχανία δικτύωσης να επανεξετάσει τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές δικτύων.

Πολλά συμβατικά δίκτυα είναι ιεραρχικά, βασισμένα σε σειρές από Ethernet switches τοποθετημένα σε δενδροειδή δομή. Η συγκεκριμένη τοπολογία είχε νόημα όταν κυριαρχούσε η δομή client-server, αλλά μια τέτοια στατική αρχιτεκτονική δεν ανταποκρίνεται πλέον στις δυναμικές ανάγκες computing και storage των σημερινών data centers. Τα δίκτυα βασισμένα σε λογισμικό (Software Defined Networks – SDN), έρχονται να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, ικανοποιώντας τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες της σύγχρονης δικτύωσης.

 


 

Όταν πριν μερικά χρόνια, όλοι άρχισαν μιλούν για το software defined networking (SDN), θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα πράγμα: τον διαχωρισμό του ελέγχου του δικτύου από το χειρισμό των πακέτων των δεδομένων που διακινούνται εντός του. Τα παραδοσιακά δίκτυα είχαν ήδη ξεκινήσει να υιοθετούν σε αυτή τη φιλοσοφία, με την προσθήκη controllers μέσα σε switches και τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών υποδομής data center. Τα SDN αξιοποίησαν αυτή την ιδέα και την προχώρησαν ακόμα περισσότερο καταργώντας την ανάγκη ο controller και ο διαχειριστής των πακέτων να βρίσκονται μέσα στην ίδια τη συσκευή ή ακόμα να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή.

Το SDN λοιπόν, βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από το hardware – χωρίς να εξαρτάται όμως από αυτό, δηλαδή από τον εκάστοτε κατασκευαστή – προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης και παρακολούθησης μέσα από μια μοναδική cloud κονσόλα. Με τα SDNs, το cloud computing αποκτά πραγματική υπόσταση, δίνοντας στον administrator απεριόριστες δυνατότητες διαχείρισης και επέμβασης όπου απαιτείται, χωρίς να απασχολείται με ζητήματα, όπως πώς συνδέονται τα switches και οι διάφορες άλλες δικτυακές συσκευές μέσα στο δίκτυο. Με ένα SDN, το deploy ρυθμίσεων, συσκευών, πολιτικών κ.λπ, γίνεται ταχύτατα χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας του administrator. Αυτό αφενός σημαίνει ευκολία στη διαχείριση και αφετέρου μείωση πόρων από πλευράς επιχείρησης.

Αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε ότι με εφαλτήριο το SDN, ο όρος software defined υιοθετήθηκε ταχύτατα από το marketing και εφαρμόστηκε απερίφραστα σε όλα τα είδη προϊόντων και τεχνολογιών: software-defined storage, software-defined security, software-defined data center.

 

Τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα SDNs είναι η ασφάλεια, η επεκτασιμότητα και η ευελιξία. Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη υποδομή που μπορεί να προσφέρει νέες εφαρμογές και υπηρεσίες μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ημέρες ή και εβδομάδες που απαιτούνταν στο παρελθόν.

Επιπροσθέτως, η προσέγγιση αυτή, δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης, να προσαρμόζουν τα συμβόλαια υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών τους. Με ένα Software Defined Network, το outsourcing του administration του δικτύου γίνεται πραγματικότητα.

 

Η στατική αρχιτεκτονική client-server δεν ανταποκρίνεται πλέον στις δυναμικές ανάγκες computing και storage των σημερινών data centers. Τα δίκτυα βασισμένα σε λογισμικό (SDN), έρχονται να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, ικανοποιώντας τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες της σύγχρονης δικτύωσης.

 

Η ανάγκη για αλλαγή αρχιτεκτονικής 

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, τα παραδοσιακά δίκτυα δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, του Internet και του cloud. Έτσι, έγινε φανερό, ότι ήρθε η ώρα για αναδιάρθρωση της κλασσικής αρχιτεκτονικής τύπου client-server. Ορισμένες από τις βασικές τάσεις που οδήγησαν στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο δικτύου περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 

Αλλαγή πρότυπων κυκλοφορίας: Στα data center των επιχειρήσεων, τα πρότυπα κυκλοφορίας έχουν αλλάξει σημαντικά. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές client-server όπου ο κύριος όγκος της επικοινωνίας συμβαίνει μεταξύ ενός client και ενός server, οι σημερινές εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και servers, δημιουργώντας ενός είδους αναταραχής, θα λέγαμε, της κυκλοφορίας μηχανής προς μηχανή πριν επιστρέψουν τα δεδομένα στη συσκευή του τελικού χρήστη. Ταυτόχρονα, οι χρήστες αλλάζουν τα πρότυπα κυκλοφορίας δικτύου, καθώς έχουν πλέον, πρόσβαση σε εταιρικό περιεχόμενο και εφαρμογές από οποιονδήποτε τύπο συσκευής (συμπεριλαμβανομένων των δικών τους), έχοντας τη δυνατότητα να συνδέονται από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Τέλος, πολλά data centers αξιοποιούν μοντέλα λειτουργίας που περιλαμβάνουν ιδιωτικό, δημόσιο cloud, ή κάποιο μίγμα και των δύο, με αποτέλεσμα πρόσθετη κυκλοφορία σε όλο το WAN.

 

«Καταναλωτικοποίηση» του ΙΤ: Οι χρήστες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο κινητές προσωπικές συσκευές, όπως smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές, για την πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο. Έτσι, το IT υφίσταται πρόσθετη πίεση για να φιλοξενήσει αυτές τις προσωπικές συσκευές, προστατεύοντας παράλληλα τα εταιρικά δεδομένα και την πνευματική ιδιοκτησία και τηρώντας τις εντολές συμμόρφωσης με τις πολιτικές ασφαλείας και τους κανονισμούς.

 

Άνοδος cloud υπηρεσιών: Οι επιχειρήσεις ενστερνίζονται με ενθουσιασμό τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές υπηρεσίες cloud, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών. Έτσι, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους την ευκολία πρόσβασης σε εφαρμογές, υποδομές και πρόσθετους πόρους και μάλιστα με ιδιαίτερη ευελιξία στο μοντέλο χρήσης (είτε κατ’ απαίτηση, είτε στο πλαίσιο ενός γενικότερου συμβολαίου). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο σχεδιασμός των υπηρεσιών cloud θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων ασφάλειας, συμμόρφωσης και ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες εσωτερικές αναδιοργανώσεις ή/και ενοποιήσεις/συγχωνεύσεις. Όλα τα παραπάνω φέρνουν πονοκέφαλο στους administrators, οι οποίοι αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τις υφιστάμενες ανάγκες των χρηστών τους, ενώ θα πρέπει να δρουν και προληπτικά προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες, αλλάζοντας πόρους όταν απαιτούνται. Και όλα αυτά χωρίς οι χρήστες να αντιλαμβάνονται το παραμικρό, επιτυγχάνοντας ελάχιστο (μηδενικό σε ιδανική περίπτωση) downtime. Η παροχή υπηρεσιών είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο cloud, απαιτεί ελαστική κλιμάκωση πόρων, αποθήκευσης και δικτύου, ιδανικά από μια κοινή κονσόλα και με μια κοινή σουίτα εργαλείων.

 

Big data σημαίνει μεγαλύτερο bandwidth: Η διαχείριση των σημερινών «big data» ή των συνόλων δεδομένων μεγάλης κλίμακας απαιτεί μαζική παράλληλη επεξεργασία σε χιλιάδες servers, οι οποίοι χρειάζονται άμεσες και γρήγορες συνδέσεις μεταξύ τους. Η άνοδος των bid data τροφοδοτεί τη συνεχή ζήτηση για πρόσθετη χωρητικότητα δικτύου στο data center. Έτσι, οι πάροχοι δικτύων μεγάλης κλίμακας αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της κλιμάκωσης σε μεγέθη που πριν δεν μπορούσαν καν να φανταστούν και μάλιστα διατηρώντας τη συνδεσιμότητα στο ακέραιο.

 

Οι προκλήσεις

Ο όρος SDN είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει διάφορα είδη τεχνολογίας δικτύων με απώτερο στόχο να τα κάνει το ίδιο ευέλικτα, όπως είναι οι εικονικοί servers και η υποδομή αποθήκευσης ενός σύγχρονου data center. Ο στόχος του SDN είναι να επιτρέψει σε μηχανικούς και διαχειριστές δικτύων να ανταποκρίνονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές απαιτήσεις. Όπως προαναφέραμε, σε ένα software defined δίκτυο, ένας διαχειριστής μπορεί να διαμορφώσει την κυκλοφορία από μια κεντρική cloud κονσόλα ελέγχου χωρίς να χρειαστεί να αγγίξει μεμονωμένους διακόπτες και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όποτε χρειάζονται, ανεξάρτητα από τις συσκευές που είναι συνδεμένες. Οι βασικές τεχνολογίες για την υλοποίηση ενός SDN είναι ο λειτουργικός διαχωρισμός (θα δούμε παρακάτω τι ακριβώς σημαίνει αυτό), το virtualization και οι αυτοματισμοί μέσω κώδικα.

 

Αρχικά, η τεχνολογία SDN επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον διαχωρισμό του επιπέδου ελέγχου του δικτύου, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο ροής των πακέτων. Συγκεκριμένα σε ένα συμβατικό δίκτυο, όταν ένα πακέτο φτάσει σε ένα switch, οι κανόνες που είναι ενσωματωμένοι στο firmware, του δίνουν οδηγίες σχετικά με το πού ακριβώς να προωθήσει το πακέτο. Το switch αποστέλλει κάθε πακέτο που πηγαίνει στον ίδιο προορισμό κατά μήκος της ίδιας διαδρομής και αντιμετωπίζει όλα τα πακέτα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σε ένα κλασσικό σενάριο SDN, οι κανόνες για τη διαχείριση των πακέτων αποστέλλονται στο switch από έναν controller, δηλαδή μια εφαρμογή που τρέχει σε έναν server. Τα switches με τη σειρά τους, «ρωτούν» τον controller για καθοδήγηση όταν απαιτείται και του παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία που χειρίζονται. Οι controllers και τα switches επικοινωνούν μέσω συγκεκριμένων πρωτοκόλλων όπως για παράδειγμα το OpenFlow.

 

Πιο αναλυτικά, η software defined δικτύωση χρησιμοποιεί μια λειτουργία που συχνά αποκαλείται προσαρμοστική ή δυναμική, κατά την οποία ένα switch εκδίδει ένα αίτημα διαδρομής σε έναν controller για ένα πακέτο που δεν έχει συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτή η διαδικασία είναι ξεχωριστή από την δρομολόγηση που εκδίδει αιτήματα διαδρομής μέσω routers και αλγορίθμων που βασίζονται στην τοπολογία του δικτύου και όχι μέσω controller. Σε ένα SDN, ο διαχειριστής μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του κάθε switch όταν είναι απαραίτητο, μεταβάλλοντας την προτεραιότητα, ή ακόμα επιβάλλοντας αποκλεισμό συγκεκριμένων τύπων πακέτων και μάλιστα με δυνατότητα πολύ μεγάλου βάθους ρυθμίσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια σύνθετη αρχιτεκτονική, επειδή επιτρέπει στον διαχειριστή να διαχειρίζεται τα φορτία της κυκλοφορίας με ευέλικτο και αποδοτικότερο τρόπο.

Σε τελική ανάλυση, το SDN επιτρέπει στον admin να χρησιμοποιεί λιγότερο ακριβά switches και να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στη ροή κυκλοφορίας δικτύου από ποτέ άλλοτε.

 

Άρθρο του Γεράσιμου Κοτσώνη

Δικτυακά προϊόντα Lenovo και Multi-vendor data center: Ευελιξία & καινοτομία

Γεράσιμος Κοτσώνης, Data Center Group, channel sales της Lenovo Hellas

Η Lenovo είναι μια εταιρεία που υιοθετεί τη λογική Multi-vendor στις λύσεις που προσφέρει για το data center.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

 

Μια single-vendor προσέγγιση στο data center σημαίνει ότι η επιχείρηση είναι ουσιαστικά «δεμένη» με μια συγκεκριμένη εταιρεία από την οποία προμηθεύεται λογισμικό και hardware. Αντίθετα, η λογική Multi-vendor (πολλαπλών κατασκευαστών), «σπάει αυτά τα δεσμά» και μπορεί να απελευθερώσει την εταιρεία σας, επιτρέποντάς σας να υιοθετήσετε τις τεχνολογικές καινοτομίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες.

 

Τα πλεονεκτήματα των πολλαπλών κατασκευαστών

Η multi-vendor λογική επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κάνουν συνδυασμούς με διάφορους κατασκευαστές λύσεων λογισμικού και hardware. Έτσι, η υποδομή της Lenovo είναι «ανοικτή» σε τρίτους κατασκευαστές. Εκτός από τους σημαντικούς παίκτες στο χώρο όπως η Nutanix, η VMware, η Microsoft και η Open Stack (πλατφόρμα ανοικτού κώδικα που ενσωματώνει το Red Hat και το SUSE), η Lenovo συνεργάζεται και με αρκετές μικρότερες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Nexenta και Cloudian. Το γεγονός αυτό δίνει στους πελάτες μας μια τεράστια επιλογή λύσεων για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα έχουν στη διάθεσή τους ένα μοναδικό εργαλείο για να διαχειρίζονται την δικτυακή υποδομή τους.

 

CNOS: Το έξυπνο, ανοικτό λειτουργικό σύστημα για software-defined data centers

Το λειτουργικό σύστημα των δικτυακών προϊόντων της Lenovo, Cloud Network Operating System (CNOS) βασίζεται σε ανοιχτά, βιομηχανικά πρότυπα και παρέχει μια απλή και προγραμματιζόμενη υποδομή δικτύου σχεδιασμένη για τις ανάγκες της επιχείρησής σας. Το CNOS είναι εξαιρετικά κλιμακωτό και κατάλληλο για ανάπτυξη ακόμη και δικτύων πολύ μεγάλης κλίμακας, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για το σύγχρονο cloud-ready data center.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες άδειες χρήσης για την εναλλαγή των χαρακτηριστικών, όπως συμβαίνει με άλλους κατασκευαστές. Ο λόγος τιμής προς απόδοση του hardware/software μας αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αν λάβει κανείς υπόψη του τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στην βασική τιμή της λύσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύντομα στα switches μας, θα υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης λειτουργικών συστημάτων τρίτων κατασκευαστών.

 

Χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά

 

 • Ανώτερη από τον ανταγωνισμό 3ετής εγγύηση και υποστήριξη

 • Απαιτείται καθόλου έως ελάχιστη εκπαίδευση από τον διαχειριστή

 • Δοκιμασμένη διαλειτουργικότητα και απόδοση, ώστε οι πελάτες μας να είναι βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα σύνδεσης με τον υπάρχοντα δικτυακό εξοπλισμό.

 

Στη Lenovo πιστεύουμε στα multi-vendor data center. Η φιλοσοφία αυτή τα κάνει πιο ανοιχτά στην καινοτομία και επομένως πιο ευέλικτα στις εξελισσόμενες τεχνολογίες, αλλά και στην εξυπηρέτηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών.

Ο κόσμος του hybrid cloud και του software defined networking, απαιτεί ευέλικτες, ταχύτατες και προσαρμόσιμες λύσεις διαχείρισης. Το χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων συστημάτων της Lenovo που περιλαμβάνει servers, storage και δικτύωση σάς βοηθά να μετατρέψετε το data center σας σε ένα ευέλικτο και κλιμακωτό σύστημα το οποίο μπορείτε να το διαχειρίζεστε ως μία ενιαία οντότητα.

 

Οικονομικά οφέλη & πλεονεκτήματα

Η SDN προσφέρει ένα κεντρικό, προγραμματιζόμενο δίκτυο το οποίο είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων. Μελέτες αναφέρουν ότι το όφελος για τις εταιρείες σε ότι αφορά τις δαπάνες για networking μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50% μόνο από τη μείωση των (ακριβών) επενδύσεων σε middleware δικτυακών συσκευών, αγοράζοντας πιο προσιτές λύσεις, αφού η διαχείριση του δικτύου, έχει φύγει από τις συσκευές και έχει περάσει στον controller του SDN.

Το SDN προσφέρει επίσης τα ακόλουθα τεχνικά και επιχειρηματικά οφέλη:

 

Άμεσα προγραμματιζόμενο: Η πολιτική δικτύου του SDN είναι άμεσα προγραμματιζόμενη επειδή οι λειτουργίες ελέγχου αποσυνδέονται από αυτές της προώθησης των δεδομένων. Έτσι, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορα εργαλεία αυτοματοποίησης καλύπτοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

 

Κεντρική διαχείριση: Η ευφυΐα του δικτύου συγκεντρώνεται σε ένα λογισμικό controller SDN το οποίο διατηρεί μια συνολική εικόνα του δικτύου και εμφανίζεται στις εφαρμογές και στις πολιτικές ως ένα ενιαίο λογικό switch. Η λογική αυτή, προσφέρει αυξημένη ευελιξία, καθιστώντας δυνατή την αναδιάταξη του δικτύου από ένα κεντρικό σημείο.

 

Μείωση CAPEX: Το SDN περιορίζει την ανάγκη αγοράς εξειδικευμένου εξοπλισμού δικτύωσης και υποστηρίζει μοντέλα pay as you go. Επίσης, προσφέρει μειωμένη εξάρτηση από συγκεκριμένο κατασκευαστή διαχωρίζοντας τους controllers από τα switches, καθώς και μείωση κόστους επένδυσης, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά switches με τους controllers να βρίσκονται σε μορφή εφαρμογών που τρέχουν σε τυπικό server hardware.

 

Μείωση OPEX: Το SDN επιτρέπει τον προγραμματιστικό έλεγχο των στοιχείων του δικτύου (όπως hardware ή software switches/routers), διευκολύνοντας έτσι το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την αυξομοίωση της έκτασης των δικτύων. Η δυνατότητα αυτοματοποίησης βελτιστοποιεί τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία του δικτύου μειώνοντας το συνολικό χρόνο διαχείρισης και την πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος.

 

Παρέχει ευελιξία: To SDN βοηθά τους οργανισμούς να αναπτύξουν γρήγορα νέες εφαρμογές, υπηρεσίες και υποδομές για να ανταποκριθούν γρήγορα στους μεταβαλλόμενους επιχειρηματικούς στόχους.

 

Επιτρέπει την καινοτομία: Το SDN επιτρέπει στους οργανισμούς να δημιουργούν νέους τύπους εφαρμογών, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που μπορούν να προσφέρουν νέες ροές εσόδων και μεγαλύτερη αξία.

 

Αυξημένη ασφάλεια: Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα μιας υλοποίησης SDN είναι ότι επιτρέπει την εγκατάσταση και διαχείριση των εργαλείων ασφαλείας που βασίζονται σε λογισμικό πιο εύκολα μέσα σε ένα data center. Σε ένα περιβάλλον SDN, οι διαχειριστές δικτύου μπορούν να εγκαταστήσουν πιο εύκολα virtual firewalls, εργαλεία κρυπτογράφησης και υπηρεσίες παρακολούθησης δικτύου για να προστατεύσουν την κίνηση μέσα στο data center.

 

Αυτοματοποίηση, virtualization κάτω από μια ομπρέλα

Αν τα πρώιμα στάδια του SDN αφορούσαν βασικά τον διαχωρισμό των λειτουργιών όπως περιγράψαμε πιο πάνω, το SDN πλέον δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό, αλλά και την αυτοματοποίηση και το virtualization. Είτε πρόκειται για έναν κλασσικό SDN controller που «μιλάει» τη γλώσσα του OpenFlow, είτε για ένα αυτόνομο εργαλείο που μπορεί να επαναπρογραμματίσει δυναμικά υφιστάμενα συμβατικά switches, χρησιμοποιώντας περιβάλλον γραμμής εντολών ή κάποια άλλη τεχνολογία, όλα αυτά πλέον αναγνωρίζονται ότι ζουν κάτω από την «ομπρέλα» του SDN.

 

Άλλες προσεγγίσεις αποτελούν πλέον μέρος του SDN και περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Εκτέλεση πολλαπλών εκδόσεων μιας λογικής συσκευής στο ίδιο υλικό (π.χ. πολλαπλά virtual firewalls σε ένα φυσικό).

Το virtualization των συσκευών δικτύου σε εφαρμογές ή εικονικές μηχανές που εκτελούνται σε τυπικό υλικό server.

Δημιουργία overlay network.

 

To SDN ως απάντηση στο hybrid cloud

Σε μια εγκατάσταση hybrid cloud, ένα τμήμα των υπηρεσιών εκτελείται σε εγκαταστάσεις του πελάτη (on-premise), ενώ το υπόλοιπο μέρος στο cloud ενός παρόχου υπηρεσιών. Το workload χωρίζεται και οι επιχειρήσεις καθορίζουν συνήθως πού τρέχει τι με βάση την απόδοση, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, το κόστος και άλλες παραμέτρους. Η μεγάλη ανησυχία των επιχειρήσεων είναι κατά πόσον το μοντέλο του hybrid cloud είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους.

Εάν οι πάροχοι επιθυμούν να προσελκύσουν πελάτες που ενδιαφέρονται για ανάπτυξη hybrid cloud, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς του υπάρχοντος περιβάλλοντος τους. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ενός δημόσιου cloud που, αν ενισχυθούν, βοηθούν στη βελτίωση της υποστήριξης του hybrid. Ανάμεσα στους υποψηφίους ξεχωρίζουμε την απόδοση του virtual computing, τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες διασφάλισης προστασίας. Για τους παρόχους που διαθέτουν και προσφέρουν τα δίκτυα αυτά, το δίκτυο που συνδέει το ιδιωτικό data center και το δημόσιο cloud είναι ένας άλλος τομέας που χρήζει βελτίωσης.

Είτε οι πάροχοι προσφέρουν μόνο σύνδεση στο Διαδίκτυο με μια υπηρεσία cloud, είτε μια ολοκληρωμένη δέσμη δικτυακών υπηρεσιών, η διασύνδεση πρέπει να είναι τόσο αξιόπιστη, ευαίσθητη και ελαστική στις ανάγκες των πελατών, όπως το ίδιο το cloud, προκειμένου να καταστήσει τα hybrid cloud βιώσιμα για τους πελάτες.

 

Το software defined network είναι αυτό που χρειάζονται οι πάροχοι για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις προκλήσεις που ενυπάρχουν στη δικτύωση των υβριδικών cloud. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την ίδια φιλοσοφία με εκείνη που έκανε το cloud computing εφικτό: Αφαιρώντας το λογισμικό από το hardware και απελευθερώνοντας την ισχύ και των δύο. Έτσι, οι πάροχοι μπορούν να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες εισαγωγής νέων υπηρεσιών, ξεπερνώντας κάποια από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν για τη δημιουργία ελκυστικών υπηρεσιών για πελάτες hybrid cloud.

 

Η αγορά του SDN

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IDC, το SDN έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 2010 από ανάγκη. Πολλά δίκτυα που λειτουργούν σήμερα σχεδιάστηκαν για εφαρμογές client-server που εκτελούνται σε μη εικονική υποδομή. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες όπως το virtualization, το cloud, το mobility και πλέον το Internet of Things έχουν φέρει στην επιφάνεια τους περιορισμούς των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών δικτύων.

Η απλούστευση της διαχείρισης των data centers και της επιτάχυνσης ολόκληρης της υποδομής του δικτύου, αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη σε όλο τον κόσμο. Μια σχετική έρευνα του Network World του 2017, έδειξε ότι το 49% των επαγγελματιών δήλωσαν ότι είναι στα άμεσα σχέδιά τους η υλοποίηση μιας λύσης SDN, ενώ το 18% διαθέτουν ήδη ένα λειτουργικό SDN.

Η τεχνολογία, η οποία αρχικά αντιμετωπίστηκε σε κάτι που είναι διαθέσιμο μόνο σε επίπεδο υπερδικτύων βρίσκει πλέον το δρόμο της σε cloud data centers όλων των μεγεθών.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η μεγάλη διαφορά στη σύγχρονη δικτύωση είναι ότι τα πάντα αφορούν πια στο λογισμικό που τρέχει στο hardware, ενώ πλέον όλοι οι μεγάλοι παίκτες στο χώρο της δικτύωσης, έχουν αγκαλιάσει αυτή την έννοια του διαχωρισμού υλικού και λογισμικού.

 

Η IDC εκτιμά ότι η αγορά του SDN έχει αυξηθεί από μια βιομηχανία αξίας 406 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013 σε άνω των $ 6,6 δις το 2017. Επίσης, προβλέπει ότι η αγορά του SDN θα συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 25,4% αγγίζοντας τα 13,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2021. Η Global Market Insights είναι πιο αισιόδοξη αναφέροντας ότι μέχρι το 2024 η αγορά του SDN θα φτάσει τα  $88 δις.

Το SDN εξέρχεται πλέον από αυτό που λέμε early adopter και εξελίσσεται σε mainstream.

 

Σχετικά άρθρα

Symantec: Νέο λογισμικό “παντρεύει” datacenters και SSDs

Kitriniaris

H Dell EMC επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο HPC

Το Public Group, στρατηγικός συνεργάτης και επενδυτής στην Klarna φέρνει πρώτο το “Pay in 3”

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα