15.2 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Samsung Galaxy Z Flip3 5G: Τα foldables γίνονται mainstream!

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-featured

Μετά το Samsung Galaxy Z Fold3, ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και το δεύτερο φετινό αναδιπλούμενο smartphone της κορεάτικης εταιρείας, το Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Σε αντίθεση με τον μεγάλο αδερφό του, το Z Flip3 διπλώνει κάθετα. Σκοπός αυτής της σχεδίασης δεν είναι να παρέχει πολλές συσκευές σε μία, αλλά μία κλασική συσκευή η οποία έρχεται με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί να κόψει στο μισό το ύψος της και να χωρέσει πιο εύκολα σε κάθε τσέπη! Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως το Galaxy Z Flip3 είναι η συσκευή που μπορεί να εδραιώσει τα foldables ως μία βιώσιμη λύση για κάθε πιθανό αγοραστή smartphone, καθώς δεν προσπαθεί να προσφέρει μία νέα καθημερινότητα στο χρήστη, αλλά ό,τι ακριβώς έχει μέχρι σήμερα, σε ένα διαφορετικό form factor.

Για να γίνει μία συσκευή foldable όμως, πρέπει να γίνουν και υποχωρήσεις. Ας δούμε αναλυτικά τι εντυπώσεις μας άφησε το Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

Η σχεδίαση του Galaxy Z Flip3 5G μαγνητίζει

Ο πρώτος -και κύριος- λόγος που το Flip (και Fold) τραβά το ενδιαφέρον όλων είναι η καινοτομία της αναδίπλωσης. Άρα, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αξιολόγησή μας από κάτι άλλο. Όσο είχαμε το Galaxy Z Flip3 5G στην κατοχή μας, ποτέ δεν νιώσαμε ότι κρατάμε ένα smartphone πιο εύθραυστο από τα συνηθισμένα. Ο μηχανισμός αναδίπλωσης της Samsung αποπνέει ποιότητα και φαίνεται εξαιρετικά στιβαρός. Η Samsung εγγυάται πως το Galaxy Z Flip3 μπορεί να κλείσει και να ανοίξει έως και 200.000 φορές χωρίς πρόβλημα. Φυσικά, δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-01

Ίσως ακόμα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του design είναι πως η Samsung κατάφερε να προσθέσει αντοχή στο νερό στα φετινά foldables! Το Galaxy Z Flip3 έρχεται με πιστοποίηση IPx8 «σβήνοντας» έτσι ακόμα μία αμφιβολία που μπορεί να έχει κανείς για την μακροχρόνια αντοχή της συσκευής.

Στα πιο υποκειμενικά κομμάτια του σχεδιάσου τώρα, πιστεύουμε πως ο εξωτερικός χρωματισμός δύο αποχρώσεων δημιουργεί ένα πολύ όμορφο σύνολο που πραγματικά ξεχωρίζει. Βέβαια, και μόνο από το γεγονός ότι διπλώνει στα δύο, το Galaxy z Flip3 δεν δυσκολεύεται να ξεχωρίσει. Εμείς δοκιμάσαμε την έκδοση «Cream», ενώ η συσκευή κυκλοφορεί επίσης στους χρωματισμούς «Lavender”, «Green» και «Phantom Black». Αν για κάτι θα «κόβαμε πόντους» από το Galaxy Z Flip3 στο κομμάτι του hardware design, αυτό είναι το γεγονός πως η συσκευή είναι ιδιαίτερα ολισθηρή, οπότε θέλει προσοχή να μην την αφήσετε σε σημείο από όπου μπορεί να πέσει.

Flagship απόδοση

Ωραίο το design, αλλά καιρός να ανοίξουμε τη συσκευή και να τη δοκιμάσουμε. To Samsung Galaxy Z Flip3 5G έρχεται με Snapdragon 888, 8GB RAM και 128 ή 256GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Ουσιαστικά μιλάμε για τα καλύτερα δυνατά specs που μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα flagship του 2021. Πώς μεταφράζονται αυτά τα specs σε απόδοση; Με μία λέξη: ιδανικά. Δεν υπήρξε στιγμή που να νιώσαμε ότι το Z Flip3 «κολλά» και καθυστερεί. Είτε κάναμε απλή χρήση με πολλά social media ή productivity apps, είτε multitasking με δύο apps ανοιχτά μαζί ή ακόμα και 3D gaming, το Z Flip3 αποδείχθηκε ικανό να «σηκώσει» τα πάντα χωρίς δυσκολία.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-02

Το hardware είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης, όταν μιλάμε για απόδοση. Το δεύτερο μέρος είναι το software. Το Samsung Galaxy Z Flip3 5G έρχεται με την έκδοση One UI 3.1.1 out-of-the-box, η οποία είναι βασισμένη στο Android 11. To One UI είναι εδώ και καιρό μία πολύ ώριμη εναλλακτική στον κόσμο του Android και προσφέρει χρήσιμες προσθήκες επάνω στην stock έκδοση της Google. Χαρακτηριστικά όπως το Edge Panel, οι περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης, o Game Launcher και οι διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα πλήκτρα πλοήγησης είναι μόνο μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε. Το «skin» της Samsung δεν μοιάζει καθόλου βαρύ και οι περισσότερες λειτουργίες του είναι χρήσιμες και όχι gimmicks. Και πολύ σύντομα το Galaxy Z Flip3 5G θα αναβαθμιστεί στην έκδοση One UI 4.0, η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του Android 12 στη συσκευή, μαζί με τις μοναδικές προσθήκες της Samsung στη version αυτή.

Αναβαθμισμένη εμπειρία οθόνης

Η γρήγορη απόδοση της συσκευής πρέπει να συνδυάζεται και από την ανάλογη οθόνη για να είναι απολαυστική. Αυτό ακριβώς φρόντισε να προσφέρει η Samsung. Το εσωτερικό πάνελ του Galaxy Z Flip 3 5G είναι Dynamic AMOLED 2X διαγωνίου 6,7ʺ και ανάλυσης 2640×1080. Το ίδιο περίπου με πέρυσι μπορεί να νομίζει κανείς αν σταθεί στα δύο αυτά νούμερα. Η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες όμως. Αρχικά, η φετινή οθόνη διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Αυτό κάνει την εμπειρία χρήσης πιο ομαλή από ποτέ, σε συνδυασμό και με την «αστραπιαία» απόδοση του Snapdragon 888. Επιπροσθέτως, το πάνελ είναι πολύ φωτεινό. Η φωτεινότητα αγγίζει τα 1.200 nits, διορθώνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την περασμένη γενιά. Τώρα μπορείτε ακόμα και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια να διαβάσετε με ευκολία την εσωτερική οθόνη της συσκευής. Κανένα παράπονο δεν έχουμε και από την ποιότητα των χρωμάτων και την απόδοση HDR. Η κατανάλωση περιεχομένου στην οθόνη του Samsung Galaxy Z Flip3 είναι απολαυστική.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-03

Μιας και μιλάμε για foldable smartphone όμως, δεν μπορούμε να μην σταθούμε και σε τομείς όπως η αίσθηση στην αφή και η τσάκιση στη μέση. Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Η τσάκιση είναι κάτι που για την ώρα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Πολύ γρήγορα όμως τη συνηθίσαμε στο Z Flip3. Όταν παρακολουθείτε περιεχόμενο σε full screen αυτή «χάνεται». Όταν πλοηγείστε σε ιστοσελίδες ή εφαρμογές ίσως είναι εμφανής, ανάλογα με το περιεχόμενο της σελίδας/οθόνης, αλλά αυτό δεν αποτρέπει από τη χρήση και γρήγορα συνηθίζεται. Η τσάκιση θεωρούμε πως είναι κάτι σαν τις punch hole selfie κάμερες. Αρχικά φαίνεται σαν κάτι άσχημο και μοιάζει να αποτελεί μία κακή σχεδιαστική επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που αποτρέπει ελάχιστα από τη χρήση της οθόνης. Η μόνη στιγμή που θα νιώσετε την τσάκιση είναι στο scrolling. Όσο για την αίσθηση του πάνελ, παρότι αυτό δεν είναι από γυαλί, το δάχτυλό μας δεν «κόλλησε» ποτέ. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή η αίσθηση μαλακού πλαστικού. Διαφορετική αίσθηση λοιπόν, αλλά το ίδιο ομαλή με μία συμβατική οθόνη που προστατεύεται από γυαλί.

Εκτός από το εσωτερικό πάνελ, υπάρχει και δεύτερη οθόνη στην εξωτερική πλευρά, για την οποία πρέπει να μιλήσουμε. Η δευτερεύουσα εξωτερική οθόνη είναι μία τεράστια βελτίωση σε σχέση με το πρώτης γενιάς Flip και το Flip 5G και προσφέρει ουσιαστική χρησιμότητα. Στο πάνελ 1,9ʺ μπορείτε να δείτε ειδοποιήσεις, να πάρετε πληροφορίες μέσα από διάφορα widgets με ένα απλό swipe, να ελέγξετε τη μουσική σας όταν έχετε συνδέσει ακουστικά και, τέλος, να βγάλετε φωτογραφίες χωρίς να ανοίξετε τη συσκευή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που παρατηρήσαμε σχετικά με την εξωτερική οθόνη, το οποίο ήταν αρκετά απροσδόκητο, είναι πως λόγω των πληροφοριών που μας παρείχε, μειώθηκε η ανάγκη μας να ελέγχουμε συχνά το κινητό μέσα στην ημέρα και τελικά να καταλήγουμε να σπαταλάμε χρόνο σε αυτό. Με το Galaxy Z Flip3 λοιπόν, το digital detox είναι λίγο πιο εύκολο.

Αυτό που θα θέλαμε να δούμε στην επόμενη γενιά Flip για να πούμε πως η εμπειρία της cover screen είναι πλέον πλήρης, είναι να γίνει πιο φωτεινή και να προστεθούν ακόμα περισσότερα widgets, όχι μόνο από τη Samsung αλλά και από τρίτους.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-04

Κάμερες για (σχεδόν) όλες τις περιστάσεις

Δίπλα από την cover screen βρίσκουμε τους δύο αισθητήρες του κυρίου συστήματος κάμερας του Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Ο πρώτος είναι ένας wide με ανάλυση 12MP και διάφραγμα f/1.8. Οι εικόνες που πήραμε από αυτή την κάμερα ήταν εξαιρετικές, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το Dual Pixel Auto Focus, το OIS και το μέγεθος πίξελ 1,4μm εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και όταν το φως φαίνεται να μην επαρκεί για μία «καθαρή» λήψη. Άρα, σε συνθήκες με άπλετο φως η συσκευή μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Το Galaxy Z Flip3 5G δεν ξεπερνά τον ανταγωνισμό με τον οποίο συγκρίνεται σήμερα, προσφέρει όμως μία κύρια κάμερα που «τα βάζει στα ίσια» με άλλα φετινά flagships. Όσο για τον ultra-wide αισθητήρα 12MP, αυτός δεν μας άφησε το ίδιο ικανοποιημένους. Για την ακρίβεια, σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού τραβήξαμε πολύ όμορφες φωτογραφίες και με αυτόν τον αισθητήρα. Όταν όμως το φως μειώθηκε, η απόδοση της υπερευρυγώνιας κάμερας μειώθηκε επίσης, με τον θόρυβο στις φωτογραφίες να είναι περισσότερος από όσο θεωρούμε αποδεκτό. Από αυτόν τον αισθητήρα απουσιάζει το OIS, ενώ το διάφραγμα είναι f/2.2, γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό τη χειρότερη απόδοσή του.

Κάτι που επίσης απουσιάζει είναι ένας telephoto αισθητήρας. Οπότε αυτομάτως η κάμερα του Galaxy Z Flip3 υπολείπεται από τα περισσότερα μοντέλα του ανταγωνισμού, αλλά και της ίδιας της εταιρείας. Η απόφαση της Samsung, όμως, είναι απόλυτα λογική. O εσωτερικός χώρος είναι αρκετά περιορισμένος, λόγω του γεγονότος ότι ένας μέρος του καταλαμβάνεται από τον μηχανισμό αναδίπλωσης, ενώ υπάρχουν μπαταρίες και στα δύο μέρη της συσκευής. Παρόλα αυτά, η απουσία του telephoto αισθητήρα ίσως είναι μειονέκτημα για επίδοξους αγοραστές.

Εμείς πάντως, δεν θεωρούμε αυτή την απουσία τόσο σημαντική και αν έπρεπε να «θυσιαστεί» μία κάμερα, η επιλογή του ultra-wide αισθητήρα αντί ενός telephoto είναι η σωστή κατά τη γνώμη μας.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-05

Μπαταρία, η αχίλλειος πτέρνα του Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Εκεί που η έλλειψη χώρου βλάπτει πραγματικά το Galaxy Z Flip3 είναι στην αυτονομία. Η συνολική χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 3.300mAh, ίδια δηλαδή με την περασμένη γενιά και αρκετά μικρότερη από την πλειοψηφία των flagship προτάσεων σήμερα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η αυτονομία της συσκευής να μην είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Για έναν απαιτητικό χρήστη, ίσως το Flip3 να χρειαστεί φόρτιση πριν το τέλος μίας πολυάσχολης ημέρας. Για κάποιον που θα κάνει μέτρια χρήση, τότε η μπαταρία του Samsung Galaxy Z Flip3 είναι αρκετή για μία ολόκληρη μέρα. Θεωρητικά, αυτή η αυτονομία μοιάζει ικανή να καλύψει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των χρηστών. Όμως, κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα. Μελλοντικά, όλες οι μπαταρίες χάνουν την απόδοσή τους. Άρα, η αυτονομία της συσκευής μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, η φόρτιση της συσκευής γίνεται αρκετά αργά, μόλις στα 15W, άρα ένας power user δεν μπορεί να αυξήσει την αυτονομία γρήγορα μέσα στην ημέρα. Οπότε, παραδόξως, η μπαταρία είναι αυτή που μας βάζει σε σκέψεις για τη μακροχρόνια ανθεκτικότητα της συσκευής και όχι το γεγονός πως η οθόνη διπλώνει!

Flex Mode

Τόση ώρα δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για τα μοναδικά πλεονεκτήματα που «ξεκλειδώνει» η παρουσία αναδιπλούμενης οθόνης στη συσκευή. Ο λόγος που το αφήσαμε για το τέλος είναι πως στο Z Flip3 δεν βρήκαμε την ίδια χρησιμότητα που εντοπίσαμε και στο Z Fold3. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς μιλάμε για μία τυπική οθόνη στο εσωτερικό της συσκευής. Η Samsung, όμως, δεν άφησε τον «μικρό αδερφό» του Fold χωρίς μερικά έξυπνα features που να αξιοποιούν την αναδιπλούμενη οθόνη. Το πιο βολικό από αυτά είναι πως μπορείτε να «αναγκάσετε» μία εφαρμογή να καταλάβει το επάνω μισό της οθόνη, ακόμα κι αν αυτή δεν υποστηρίζει split screen, και στο κάτω μισό να προσθέσετε χρήσιμα toggles γρήγορων ρυθμίσεων. Επιπλέον, το Flex Mode σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή υπό γωνία σε οποιαδήποτε επιφάνεια και να πραγματοποιήσετε βίντεο κλήσεις, για παράδειγμα, χωρίς να κρατάτε στα χέρια σας τη συσκευή. Το UI χωρίζεται αυτόματα στα 2 και στο κάτω μέρος υπάρχουν χρήσιμα πλήκτρα. Χάρη στο Flex Mode μπορείτε ακόμα και να τραβήξετε σταθερές φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεστε τρίποδο.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-06

Σε ποιον απευθύνεται το Samsung Galaxy Z Flip3 5G;

Συμπερασματικά, θεωρούμε πως το Samsung Galaxy Z Flip3 5G είναι η πρώτη foldable συσκευή που μπορεί να κατακτήσει το mainstream κοινό. Ο λόγος είναι ότι δεν προσπαθεί να αλλάξει τη γνώριμη συνταγή, προσπαθεί απλώς να την διαφοροποιήσει, διπλώνοντας την τυπική wide οθόνη στα δύο και κάνοντας τη συσκευή πιο pocketable, εξαφανίζοντας παράλληλα μερικά από τα μειονεκτήματα που κρατούσαν πίσω τις προηγούμενες γενιές Flip. Για το πιο niche κοινό, που θέλει productivity πάνω από όλα, δημιουργήθηκε το Z Fold3. Για όλους τους υπόλοιπου χρήστες όμως, το Galaxy Z Flip3 είναι μία ενδιαφέρουσα flagship πρόταση, αν οι παραχωρήσεις στους τομείς της αυτονομίας και της κάμερας δεν είναι αποτρεπτικοί παράγοντες.

Quick facts

Πριν πατήσετε το πλήκτρο «Προσθήκη στο καλάθι», ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε. Το Samsung Galaxy Z Flip3 5G έρχεται χωρίς φορτιστή στη συσκευασία. Οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιον που ήδη έχετε ή να αποκτήσετε καινούργιο. Η συσκευή φορτίζει μέσω θύρας USB-C. Επίσης, το Flip3 είναι Dual SIM, αλλά δεν υπάρχει μόνο μία υποδοχή για nano SIM. Η δεύτερη κάρτα μπορεί να είναι μόνο eSIM.

Samsung-Galaxy-Z-Flip3-Review-07

Το Samsung Galaxy Z Flip3 5G κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε εκδόσεις 128GB και 256GB, με κόστος €1.099 και €1.149 αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα

Τα logistics δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης

Η Dell επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο λύσεων storage

Channel-Manager

Tα flash storage συστήματα επελαύνουν στην ΕΜΕΑ

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα