Προβληματα για τη Microsoft στην Κινα

Ζήτημα μονοπωλιακών τακτικών τέθηκε αίφνης εις βάρος της Microsoft από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες με μια μεγάλη επιχείρηση εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας σε τέσσερις πόλεις της Κίνας (Πεκίνο, Σανγκάι, Γκουανγκζού και Σενγκτού) και κατέσχεσαν έγγραφα αλλά και υπολογιστές.

Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών τίθενται τόσο τα Windows, γενικά, όσο και το Office, ειδικότερα. Οι εξηγήσεις που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι Κινέζοι επιτελείς δεν είναι αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ξεκάθαρες όσον αφορά το ζήτημα περί μονοπωλιακών πολιτικών εκ μέρους της Microsoft. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Microsoft αντιμετωπίζει από το πουθενά ένα ακόμη πρόβλημα στην αγορά της Κίνας.

Και λέμε ένα ακόμη, καθώς από τον περασμένο Μάιο ο κινεζικός οργανισμός κρατικών προμηθειών απαγόρευσε την αγορά των Windows 8. Και μπορεί ούτε σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι να αιτιολόγησαν την απόφασή τους, ωστόσο η λήξη υποστήριξης των XP – τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συντριπτικά περισσότερων PC στην Κίνα – ίσως να έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς η Κίνα επεδίωκε μια εξαίρεση στην περίπτωσή της για την υποστήριξη των XP σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.