11.2 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Αλλαγές στην παγκόσμια αγορά smartphones

Μεταβάλλεται, εν μέρει, το γνώριμο τοπίο στην παγκόσμια αγορά smartphones, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οι Κινέζοι κατασκευαστές κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους, ενώ στη λίστα με τους ηγέτες της αγοράς νέα ονόματα έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις πωλήσεις του α’ τριμήνου που δημοσιοποίησε η Gartner, σύμφωνα με τα οποία οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones ανήλθαν στα 349 εκατ. τεμάχια, μια αύξηση της τάξης του 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι πωλήσεις smartphones αντιπροσωπεύουν πλέον το 78% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων.

 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η λίστα των 5 κορυφαίων κατασκευαστών, όπου πίσω από τις Apple και Samsung συναντάμε πλέον τις κινεζικές Huawei, Oppo και Xiaomi. Ιδιαίτερα μάλιστα η Huawei και η Oppo εμφανίζουν μεγάλη δυναμική με σημαντική αύξηση των μεριδίων του σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015. Αντίθετα, η Xiaomi κράτησε σχεδόν ατόφιο το μερίδιό της.

gartner1

Η Oppo σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο τρίμηνο και φιγουράρει στο No. 4 της λίστας των κατασκευαστών, με αύξηση των πωλήσεών της κατά 145%. Όπως και η Huawei, η Oppo αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της από την κινεζική αγορά. Στη σημείο αυτό υπάρχει διαφοροποίηση από την Huawei, η οποία έχει καταφέρει να πείσει πολλούς καταναλωτές και εκτός Κίνας, και συγκεκριμένα στις απαιτητικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Το α’ τρίμηνο του 2016 σηματοδότησε, επίσης, την πρώτη διψήφια πτώση στις πωλήσεις iPhone, με -14% σε σύγκριση με πέρυσι. Η Samsung διατήρησε την πρωτοκαθεδρία, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά της από την Apple. Τέλος, εντύπωση προκαλεί η πολύ μεγάλη πτώση των Windows Phone στα λειτουργικά συστήματα. Συγκεκριμένα, τα Windows Phone αποτελούν μόλις το 0,7% της mobile αγοράς έναντι 2,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

gartner2

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Στο 1,27% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών R&D το 2019 στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

“Μύρισε” Χριστούγεννα με …Lenovo

Kitriniaris

BEREC: Επιτυχής η ελληνική προεδρία

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα