17 C
Athens
04/05/2024
Biztech

Πόσο ΑΙ μπορούμε να αντέξουμε;

Δεν έχουν περάσει 10 λεπτά από την τελευταία μου επίσκεψη σε διεθνές ειδησεογραφικό site τεχνολογίας, και ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός ότι από τα πρώτα 10 θέματα της ημέρας, τα 9 (ναι, εννέα), σχετίζονται με το ΑΙ. Απίστευτο και όμως αληθινό…


Παρά το γεγονός ότι είμαι φανατικός θιασώτης του ΑΙ, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάπου έχει χαθεί πλέον η μπάλα. Καταλαβαίνω ότι η ενίσχυση του ΑΙ στο Azure της Microsoft μέσω της συνεργασίας με τη Mistral είναι ένα σημαντικό νέο, όπως καταλαβαίνω και διάφορες ειδήσεις για επενδύσεις της Google στην Ευρώπη, της Ισπανίας σε δικό της LLM, της εμπλοκής της Apple κ.λπ.

Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορώ να δεχθώ πως οτιδήποτε και αν συμβαίνει, σχετίζεται (ή πρέπει να μοιάζει πως σχετίζεται) με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αντώνης Ρουσελιωτάκης
Managing Director Social Handlers

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, δεν είναι η ειδησεογραφία. Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο θέμα είναι το τι επιλέγουμε να ορίζουμε πλέον ως ΑΙ. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς από το ChatGPT να σου φτιάξει HTML/Javascript κώδικα για να ετοιμάζεις πρόγραμμα αγώνων (true story, μού το έφτιαξε μια χαρά), και άλλο πράγμα να καταλαβαίνει το τηλέφωνό σου πότε πιθανότατα θα χρειαστείς ξυπνητήρι για την επόμενη μέρα.

Είναι άλλο πράγμα να γράφεις μία γραμμή κείμενο και να λαμβάνεις μία high res εικόνα ως αποτέλεσμα, και άλλο πράγμα η κάμερά σου να ανιχνεύει πρόσωπα και να κάνει auto focus σε αυτά.

Παρ’ όλα αυτά, τα έχουμε βαφτίσει και τα δύο ΑΙ, και έχουμε καθαρίσει! Οτιδήποτε ονομάζαμε “έξυπνη λειτουργία” μέχρι εχθές, ξαφνικά έγινε τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει μερικά δισεκατομμύρια μικρές ενέργειες και features που διαθέτει πρακτικά οποιαδήποτε online εφαρμογή.

Σου έστειλε κάποιος meeting request στο e-mail και μπήκε αυτόματα στο calendar σου; ΑΙ.

Θέλησες να σβήσεις ένα αντικείμενο από το background μίας φωτογραφίας; ΑΙ.

Σού έβγαλε το Google Maps εκτιμώμενο χρόνο για το γραφείο το πρωί που έφυγες από το σπίτι; ΑΙ.

Για να ηρεμήσουμε λίγο παιδιά…

Η έννοια των LLMs, της εις βάθος ανάλυσης και του συνδυασμού δεδομένων με τυχαίο τρόπο και μέσω απλής γλώσσας, είναι κάτι εντυπωσιακό, πρωτόγνωρο, ακόμα και “φοβιστικό”. Το να δημιουργήσεις ένα έξυπνο functionality σε ένα Web app (ή οπουδήποτε αλλού), δεν είναι!

Βάζοντας στο παιχνίδι και το hardware, όπου ΑΙ είναι το ανεμιστηράκι που κατεβάζει στροφές όταν δεν εκτελούνται εργασίες (κάτι που ισχύει εδώ και… 20 χρόνια) αλλά και ένα ολοκαίνουργιο NPU που βελτιώνει την επεξεργασία video και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα πως ένα ακόμη hype πάει να γίνει… μαϊντανός.

Ίσως, λέω ίσως, για πρώτη φορά στα χρονικά, η αγορά τεχνολογίας θα μπορούσε να δείξει λίγη ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση. Τουλάχιστον ας γίνουμε πιο ειλικρινείς απέναντι στους πελάτες μας αν μη τι άλλο. Λέω εγώ τώρα…

Είναι άλλο πράγμα να γράφεις μία γραμμή κείμενο και να λαμβάνεις μία high res εικόνα ως αποτέλεσμα, και άλλο πράγμα η κάμερά σου να ανιχνεύει πρόσωπα και να κάνει auto focus σε αυτά. Παρ’ όλα αυτά, τα έχουμε βαφτίσει και τα δύο ΑΙ, και έχουμε καθαρίσει!

Σχετικά άρθρα

Windows 10: Μια πραγματικά ενιαία πλατφόρμα

Channel-Manager

Let the games begin!

Giorgos Athanassiadis

Ένας θρύλος “έφυγε”, η κληρονομιά του συνεχίζει για πάντα

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα