21.9 C
Athens
02/05/2024
Biztech

Πολλαπλές πρωτιές της HPE για τους “υπερυπολογιστές” σε όλα τα μέτωπα!

Η έννοια του supercomputing, ή πιο σωστά του HPC – High Performance Computing, μπορεί να μην είναι νέα, αλλά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί μία αναγκαιότητα, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την ίδια μας την κοινωνία.

Τα σύγχρονα προβλήματα που σχετίζονται με διάφορες επιστήμες (π.χ. πρόβλεψη καιρού, ιατρικές έρευνες, ανάλυση big data, τεχνητή νοημοσύνη κ.α.), απαιτούν υπολογιστική ισχύ πέρα από κάθε φαντασία. Ίσως όχι όμως, πέρα από τη φαντασία των ανθρώπων της HPE (Hewlett Packard Enterprise), οι οποίοι έχουν να παρουσιάσουν μερικά απίστευτα ρεκόρ στον χώρο του HPC!

Κατ’ αρχάς, ο περίφημος Frontier της HPE, παραμένει ο ταχύτερος (με απόδοση άνω του 1 exascale) υπερυπολογιστής στον κόσμο! Παράλληλα, οι 7 στους 10 κορυφαίους υπερυπολογιστές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, προέρχονται επίσης από την HPE, ενώ οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν αναγνωριστεί με 8 βραβεία μέσα στο 2022 από το HPCWire και την ACM ως οι λύσεις που οδηγούν τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) αλλά και στις επιστημονικές ανακαλύψεις.

Στον δρόμο για προσιτούς υπερυπολογιστές!

Μάλιστα, η HPE δεν σταματά εκεί, ανακοινώνοντας πρόσφατα ότι μπορεί να προσφέρει μία τόσο προηγμένη τεχνολογία, σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, αφού έχει επιτύχει την κατασκευή υπερυπολογιστών σε μικρότερα form factors και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πελάτες της να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του HPC στην επίλυση προβλημάτων, την ανάλυση δεδομένων, στην προώθηση της καινοτομίας κ.λπ.

Τα επιτεύγματα της HPE στον τομέα των υπερυπολογιστών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα:

Οι ταχύτεροι και ενεργειακά αποδοτικότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο

Στη λίστα με τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, η HPE συμμετέχει με 100 μοντέλα, καθώς και με 3 στην κορυφαία δεκάδα! Σε αυτήν την «μαγική τριάδα», περιλαμβάνεται φυσικά ο Frontier, ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο του Oak Ridge National Laboratory, ο LUMI του CSC που αποτελεί τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στην Ευρώπη και τον τρίτο ταχύτερο στον κόσμο, καθώς και ο Perlmutte, ο όγδοος ταχύτερος στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στο Lawrence Berkeley National Laboratory.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τον ταχύτερο υπερυπολογιστή της Αυστραλίας, Setonix, αλλά και τον LANTA, τον ταχύτερο στην Ταϊλάνδη και την Νοτιοανατολική Ασία συνολικά!

Επιπρόσθετα, εάν κοιτάξουμε το Τop10 των υπερυπολογιστών με κορυφαία ενεργειακή απόδοση, η HPE αντιπροσωπεύεται με 7 μοντέλα(!) στα οποία περιλαμβάνονται οι Dardel (στο KTH Royal Institute of Technology), Frontier, Frontier DTS, Adastra (στην GENCI-CINES), LUMI, Perlmutter, Setonix και Champollion. Ειδικά για τον Champollion, αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος συνδυάζει τεχνολογίες από τους υπερυπολογιστές της HPE αλλά και από την πλατφόρμα machine learning της εταιρείας (HPE Machine Learning Development Environment), η οποία επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ.

Gordon Bell Prize Awards 2022

Τα βραβεία Gordon Bell της ACM αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση μοναδικών επιτευγμάτων στην αγορά υπερυπολογιστών αλλά και στο πως η τεχνολογία εφαρμόζεται στην πράξη, σε τομείς όπως η επιστήμη, η μηχανική και η ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων.

Αυτή τη χρονιά, το βραβείο απονεμήθηκε σε μία ομάδα 16 επιστημόνων από ιδρύματα της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής, για το έργο τους γύρω από τη σχεδίαση laser επιταχυντών ηλεκτρονίων με τη βοήθεια συστημάτων με ισχύ επιπέδου exascale. Η συγκεκριμένη έρευνα έκανε χρήση τριών υπερυπολογιστών της HPE, τους Frontier, Jean Zay και Perlmutter. Συνδυάζοντας τους τρεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να διεγείρουν επιταχυντές πλάσματος οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας πυρηνικής σχάσης έως και κατά 500 φορές(!) σε σχέση με πριν από 6 χρόνια, όταν και ξεκίνησε το εν λόγω project.

Επιπρόσθετα, είχαμε και ένα βραβείο Gordon Bell για την έρευνα γύρω από τον COVID, στην οποία συμμετείχε μία ομάδα 34 επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν χρήση του υπερυπολογιστή Polaris από την HPE, ενός συστήματος που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζονται και ταξινομούνται οι παραλλαγές του νέου ιού.

Οκτώ βραβεία από το HPCwire

Οι συντάκτες αλλά και οι αναγνώστες του HPCwire, απένειμαν φέτος συνολικά 8 βραβεία στην HPE, γύρω από τα επιτεύγματα της εταιρείας στον τομέα του HPC. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Top Supercomputing Achievement για την ανάπτυξη του πρώτου και ταχύτερου exascale υπερυπολογιστή στον κόσμο, του περίφημου πλέον, Frontier. O Frontier είναι ένας υπερυπολογιστής HPE Cray EX που έφτασε τα 1.1 exaflops σε επιδόσεις (ένα δισεκατομμύριο… δισεκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο!), επιτρέποντας στους επιστήμονες να λύσουν 10 φορές ταχύτερα, προβλήματα που ήταν έως και 8 φορές πιο πολύπλοκα!
  • Best Sustainability Innovation για την ανάπτυξη του πλέον ενεργειακά αποδοτικού υπερυπολογιστή στον κόσμο, επίσης του Frontier.
  • Best HPC Collaboration (Academia/Government/Industry) χρησιμοποιώντας τον υπερυπολογιστή Jean Zay για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μοντέλου επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) στον κόσμο, το οποίο μάλιστα είναι ανοικτό αλλά και πολυγλωσσικό.
  • Best Use of HPC in Physical Sciences, ένα βραβείο που αφορά στον υπερυπολογιστή Bridges-2, ο οποίος χρησιμοποιείται από το κέντρο υπερυπολογιστών στο Pittsburgh για την κατανόηση του σχηματισμού και της διατήρησης των γαλαξιών, εφαρμόζοντας προσομοιώσεις τεχνητής νοημοσύνης σε ομάδες γαλαξιών.
  • Best Use of High-Performance Data Analytics & Artificial Intelligence χρησιμοποιώντας και πάλι τον Bridges-2 (μεταξύ άλλων συστημάτων), προκειμένου να δημιουργηθούν παράγοντες αντίθεσης σε μαγνητικές τομογραφίες, μέσω ρομποτικής παραγωγής η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία machine learning ώστε να «αντιλαμβάνεται» και να «διορθώνει» αυτόματα κάθε διαδικασία. Ο αλγόριθμος που τελικά αναπτύχθηκε, οδήγησε σε αναπάντεχη βελτίωση των εικόνων της μαγνητικής τομογραφίας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για όλες τις λύσεις υπερυπολογιστών της HPE που αυτήν τη στιγμή επιλύουν μερικά από τα δυσκολότερα προβλήματα παγκοσμίως, επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση: 
https://www.hpe.com/us/en/compute/hpc.html

Σχετικά άρθρα

CPI: Νέα εφαρμογή smart print από την ΟΚΙ

Channel-Manager

Προηγμένη διαχείριση εγγράφων με υπογραφή Kyocera

Giorgos Athanassiadis

HP Neverstop: Ο πρώτος laser εκτυπωτής χωρίς δοχείο toner

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα