23.4 C
Athens
02/05/2024
Biztech

Optoma ZW350e: Laser projector για υψηλές απαιτήσεις στο meeting room

Η Optoma είναι πασίγνωστη για τους εκπληκτικούς της projectors για το σαλόνι. Τώρα έρχεται να κατακτήσει και το γραφείο με έναν projector για ειδικές αποστολές!


Με την Optoma έχουμε μεγάλη εμπειρία, έχοντας δοκιμάσει πολλούς projectors της τα τελευταία 15 χρόνια. Το φόρτε της εταιρείας είναι projectors για home cinema, με μοντέλα ιδιαιτέρως φωτεινά, ενώ η προσοχή των σχεδιαστών καλύπτει και την οπτική εμπειρία, χρησιμοποιώντας φίλτρα υψηλής καθαρότητας και colour wheels περισσοτέρων χρωμάτων για την ελαχιστοποίηση του rainbow effect. Το νέο μοντέλο, το ZW350e, ακολουθεί τις παραδόσεις της Optoma και δεν απογοητεύει, ούτε σε χρήση στο meeting room.

Ο ZW350e είναι ένας projector ο οποίος χρησιμοποιεί laser για την παραγωγή του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης κατά 45% ενώ η φωτεινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 4000 lumens. Παράλληλα, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε προσανατολισμό σε 360°, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και 24/7 με διάρκεια ζωής του laser να φτάνει τις 30.000 ώρες!

Εικόνα

Ο ZW350e είναι ένας projector με εγγενή ανάλυση 1280×800 και βασίζεται σε ένα τσιπάκι DLP της Texas Instruments. Αυτό του δίνει εξαιρετικό contrast και καθαρότητα εικόνας, καθώς το φως δεν έχει να περάσει από στρώματα γυαλιού, όπως στους LCD projectors, ούτε υπάρχει και light bleed μεταξύ των pixels. Η εικόνα του projector είναι απλά εξαιρετική, ακόμη και σε χώρους με αρκετό φως. Δεν χρειάζεται να γίνει πλήρης συσκότιση για να είναι ορατή η εικόνα· αρκεί απλά να μην πέφτει άμεσο ηλιακό φως στην επιφάνεια προβολής και η εικόνα είναι ευκρινής από οποιαδήποτε γωνία.

Στις δοκιμές μας, η αλήθεια είναι πως του βάλαμε δύσκολα, αγνοώντας το ότι είναι projector για conference rooms. Η υστέρηση του σήματος στον Optoma είναι ελάχιστη, το lag μηδενικό – δεν υπάρχουν άλλωστε υγροί κρύσταλλοι – σε πολύ γρήγορες εναλλαγές, ενώ στο πιο απαιτητικό test, το starfield test στο οποίο πολλοί DLP projectors αποτυγχάνουν, ο μικρός Optoma διέπρεψε έχοντας πραγματικά ελάχιστο rainbow effect.

Συνδέσεις και δυνατότητες

Στο πίσω μέρος του projector βρίσκουμε δύο εισόδους HDMI 1.4a με υποστήριξη 3D, μία θύρα D-sub-9 για RS-232 (για απομακρυσμένο έλεγχο), ένα jack 3,5mm για έξοδο ήχου, και τέλος ένα USB type A για τροφοδοσία έως 1,5Α.

Στο θέμα ήχου, ο ZW350e διαθέτει ένα ηχείο ικανού μεγέθους και το σύστημα ήχου έχει δυνατότητα ενίσχυσης στα 15W, κάτι που του επιτρέπει να παράγει ήχο καλής ποιότητας και ικανής έντασης, ώστε να ακούγεται ακόμη και σε μεγάλες αίθουσες. Προφανώς δεν είναι στέρεο, αλλά δεν είναι αυτό το target του Optoma. Υπάρχει, όμως, έξοδος στερεοφωνικού ήχου, για σύνδεση σε ηχοσύστημα.

Εντυπώσεις

Ο ZW350e είναι ένας projector ο οποίος δεν προορίζεται για θέαση ταινιών ή για gaming. Η δουλειά του είναι να προβάλλει υλικό σε αίθουσες συνεδριάσεων. Η ποιότητα της εικόνας, όμως, καθώς και η φωτεινότητα, είναι υψηλού επιπέδου και θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως δεν θα τον θέλαμε ακόμη και στο σαλόνι μας. Ο Optoma είναι ένας projector ο οποίος μπορεί να μπει οπουδήποτε. Έχει ανάλυση “τόσο όση” για να δεις χωρίς πρόβλημα το οτιδήποτε, από slides παρουσιάσεων μέχρι και ταινία, έχει φωτεινότητα τόσο υψηλή ώστε μπορεί να λειτουργήσει και… μέρα μεσημέρι, ενώ μπορεί να παράξει εικόνα πάνω από 100 ίντσες (σε διαγώνιο) χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και χωρίς να πέφτει η φωτεινότητα σε απαράδεκτα επίπεδα. Παράλληλα, ο θόρυβος που παράγει (ο ανεμιστήρας που ψύχει το laser) είναι ελάχιστος, αλλά και το μέγεθος του projector είναι τέτοιο που μπορείς άνετα να τον μεταφέρεις, είτε από αίθουσα σε αίθουσα, είτε από το γραφείο στο σπίτι, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Στα χαρακτηριστικά του, βρίσκουμε αυτόματο σύστημα διόρθωσης γεωμετρίας, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια και πράγματι δεν χρειάστηκε καν να ασχοληθούμε με ρυθμίσεις όπως το keystone, μιας και το firmware της Optoma κάνει τέλειες διορθώσεις αυτομάτως. Από την άλλη, δεν βρήκαμε “περίεργες” ρυθμίσεις· η πιο χρήσιμη ήταν αυτή της επιλογής του χρώματος της επιφάνειας προβολής, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί με τέλεια χρώματα τόσο σε ειδικό πανί προβολής όσο και στον μπεζ τοίχο του γραφείου. Επίσης υποστηρίζει διάφορες (μεγαλύτερες) αναλύσεις εκτός της εγγενούς, αλλά κι αυτό είναι εν πολλοίς περιττό. Συνολικά, είναι ένας projector άξιος του ονόματος “Optoma”.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σύστημα προβολής: DMD
Πηγή φωτός: Laser
Φωτεινότητα: 4.000 lumens
Λόγος αντίθεσης: 2.000.000:1
Λόγος πλευρών: 16:10
Λόγος βεληνεκούς: 1,54 – 1,72
Μέγεθος προβολής: 20 – 300 ίντσες
Εγγενής Ανάλυση: WXGA (1280×800)
Τραπεζοειδής διόρθωση: vertical ± 40°
Εστίαση: Χειροκίνητα
Συνδεσιμότητα: 2× HDMI 1.4a (Full 3D support), USB 2.0 type A, έξοδος ήχου stereo jack 3,5mm
Κατανάλωση ενέργειας: 139 Watt (max), <0,5 Watt (standby)
Θόρυβος: 31dB
Διαστάσεις: 274×216×114 mm (ΠxΒxY)
Βάρος: 3,0 kg

Κατασκευαστής: Optoma
Διάθεση: CPI, 210-4805800
Προτεινόμενη τιμή λιανικής: € 1.250

Σχετικά άρθρα

Η Ericsson δημιουργεί το κοινωνικό δίκτυο των πραγμάτων

dmallas

Και πάλι κέρδη ρεκόρ για τη Samsung

Kitriniaris

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο!

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα