Νεο data center απο την Amazon στην Ευρωπη

Μία ακόμη αμερικανική εταιρεία cloud υπηρεσιών εγκαινίασε data center επί ευρωπαϊκού εδάφους στην προσπάθειά της να μην χάσει πελάτες από τη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας των ανησυχιών για υποκλοπές από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο λόγος για την Amazon η οποία έθεσε σε λειτουργία το δεύτερο data center της στην EE και συγκεκριμένα στην Φρανκφούρτη. Το συγκεκριμένο data center θα προσφέρει ολόκληρο το πακέτο των Amazon Web Services η διαχείριση των οποίων θα υπόκειται απολύτως στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Το πρώτο data center της Amazon επί ευρωπαϊκού εδάφους δημιουργήθηκε στην Ιραλανδία, και όπως παραδέχτηκε εμμέσως ο Andy Jassy, senior vice president of AWS, ο λόγος για την ευρωπαϊκή επέκταση της Amazon είναι οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την ασφάλεια των δεδομένων τους. “Οι περισσότερες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται βαθιά για την κρυπτογράφηση των δεδομένων τους. Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση από όλο τον κόσμο ζητά στοιχεία από την AWS, εμείς δεν απαντάμε εκτός και εάν ένα δικαστήριο μας διατάξει”, ξεκαθάρισε ο Jassy.

Στην τελευταία αποστροφή της φράση του κρύβεται η “μπηχτή” για την πολιτική που ακολουθούν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διατάξει μεγάλους cloud providers να δώσουν δεδομένα των πελατών τους. Το γεγονός αυτό κάνει πολλές επιχειρήσεις να αποφεύγουν πλέον τις αμερικανικές εταιρείες cloud υπηρεσιών που διατηρούν τις υποδομές – άρα και τα δεδομένα των επιχειρήσεων – επί αμερικανικού εδάφους. Αντιθέτως, το νομοθετικό πλαίσιο για τα δεδομένα στην ΕΕ είναι πολύ πιο “σφικτό” και πολύ δύσκολα μια επιχείρηση θα δει τα δεδομένα της να μοιράζονται σε δικαστικές αρχές.