16.1 C
Athens
16/04/2021
Biztech

Το mobile είναι καλό για την Intel

Η μετάβαση στο mobile αποτέλεσε το επίκέντρο του πρόσφατου IDF, στο οποίο η Intel παρουσίασε μια σειρά από προϊόντα, που ξεκινούν από τους servers και φτάνουν στις wearable συσκευές.

Πιο συγκεκριμένα, η Intel βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη νέα οικογένεια επεξεργαστών με την ονομασία Quark, που είναι σχεδιασμένοι για embedded εφαρμογές όπως είναι τα βιομηχανικά σχέδια και οι wearable υπολογιστές. Η Intel μάλιστα ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω προϊόντα θα είναι διαθέσιμα από τρίτους κατασκευαστές και όχι από την ίδια.

Η Intel έθεσε επίσης τις βάσεις για το Bay Trail, τη νέα γενιά επεξεργαστών Atom, που θα παρουσιαστούν σε μια σειρά από προϊόντα, όπως τηλέφωνα, tablets αλλά και convertibles. Επιπλέον, η εταιρεία έδειξε ένα σύστημα, το οποίο στηριζόταν σε επεξεργαστή Broadwell (κωδική ονομασία της επόμενης γενιάς τεχνολογίας επεξεργαστών). Η πρώτη υλοποίηση ήταν σε επεξεργαστή Xeon.

Επίσης η Intel έδειξε έναν νέο επεξεργαστή τέταρτης γενιάς Core (πιο γνωστός ως Haswell) με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση και κατ’ επέκταση ιδιαίτερα χαμηλή έκλυση θερμότητας, έτσι ώστε να μην απαιτεί ανεμιστήρα. Πέρα από αυτά η εταιρεία επέδειξε μια σειρά από τηλέφωνα με την επόμενη γενιά επεξεργαστών, οι οποίοι κατασκευάζονται με αρχιτεκτονική 22 νανομέτρων και υποστηρίζουν την τεχνολογία LTE.

Η πρωτιά του νέου CEO
Το νέο Intel Developer Forum, ήταν και το πρώτο στο οποίο έκανε την εμφάνισή του ως επικεφαλής ο Brian Krzanich, ο νέος CEO της εταιρείας ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση τον προηγούμενο Ιούνιο. Η Renee James που είχε μιλήσει αρκετές φορές στο IDF αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο. Ο Krzanich μίλησε χωρίς περιστροφές αναφέροντας: “Η στρατηγική μας είναι εξαιρετικά απλή: σκοπεύουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε κάθε τμήμα του computing, συμπεριλαμβανομένων των servers, PCs, tablets, phones και μέχρι τα wearable computers”.

Η δουλειά του Krzanich είναι να επιβλέψει τη μετάβαση ανάμεσα στα παραδοσιακά μοντέλα στα οποία ξεχωρίζει η Intel, όπως αυτά των PCs και servers, και στο mobile. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το PC θα σημειώνει συνεχώς μείωση, και οι καταναλωτές αναμένεται να στραφούν σε ultraportable συσκευές, δύο σε ένα, tablets και smartphones.

Ενδεικτικό αυτής της αλλαγής είναι το γεγονός ότι και η ατζέντα του IDF δεν περιελάμβανε κάποια press conference, που να εστίαζε στους επεξεργαστές της Intel. Αντ’ αυτού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο data center, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των servers διαθέτουν τους Xeon της Intel αλλά και στο νέο Atom, με την κωδική ονομασία Bay Trail για τα tablets, από την οικογένεια επεξεργαστών Silvermont που θα χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε από microserver μέχρι και συστήματα ψυχαγωγίας εντός αυτοκινήτων. Το μήνυμα που μετέφερε οι Krzanich ήταν και εδώ συγκεκριμένο: “Η μετάβαση στο mobile θα είναι καλή για τη βιομηχανία, καλή για την Intel και καλή για τους developers της Intel”. 

Πέρα από το PC
Η ομιλία του Krzanich ξεκίνησε από το data center, στο οποίο η Intel μπαίνει δυναμικά με τους νέους επεξεργαστές της οικογένειας Atom (με κωδικές ονομασίες Avoton και Rangeley). Αντίστοιχα έγινε η προαναγγελία του Xeon Z5, που αφορά στους παραδοσιακούς servers. Η εταιρεία διαθέτει και προϊόντα για το άλλο άκρο. Επεξεργαστές, οι οποίοι αφορούν σε wearable προϊόντα όπως είναι το Pebble smartwatch και το Google Glass.

Στόχος της εταιρείας δεν είναι πάντως να βγάλει τα δικά της προϊόντα στην αγορά, αλλά να παρέχει στους πελάτες της την υποδομή ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα για το συγκεκριμένο οικοσύστημα, τα οποία θα διαθέσουν αγορά μόνοι τους. Παρ’ όλα αυτά, η Intel θα δημιουργήσει και μερικές συσκευές (ως ένα είδος αναφοράς), έτσι ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ανάγκες των καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παρουσίασε την οικογένεια προϊόντων Quark, τα μικρότερα System on a Chip που έχει δημιουργήσει ποτέ. Το μέγεθός τους είναι το 1/5 αυτού του Atom, λειτουργούν με το 1/10 της ενέργειας και είναι κατασκευασμένο για την εποχή του Internet of  Τhings. Το πρώτο μοντέλο θα φέρει την ονομασία Quark X1000.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Dell EMC: Προστασία σε περιβάλλοντα multi-cloud

Gold Partner της Microsoft η Bluestream Solutions

Giorgos Athanassiadis

Σύμβαση μεταξύ Q&R και Cosmote

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα