Το μελλον της επικοινωνιας ανηκει στα smartphones

Tο 40%, περίπου, όσων τηλεφώνων πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012 ήταν smartphones, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Mobility Report της Ericsson. Σαν άμεσο αποτέλεσμα, η κίνηση δεδομένων διπλασιάστηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2011 μέχρι την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 50% για το διάστημα 2012 έως 2018, κυρίως λόγω των εφαρμογών και της διακίνησης αρχείων video. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι συσκευές τύπου smartphone και tablet έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τόσο το διαδίκτυο όσο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι εφαρμογές online video έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην αύξηση της κίνησης στα δίκτυα κινητής, καθώς αντιπροσωπεύουν το 25% της συνολικής κίνησης των smartphones και το 40% της κίνησης των  tablets. Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν νέες ανάγκες στα δίκτυα, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν ποιοτική επικοινωνία οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος.

Το σύνολο των συνδρομητών στα δίκτυα κινητής αναμένεται να αγγίξει τα 6,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012 και τα 9,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2018. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομές που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ μηχανών (machine-to-machine). Το τρίτο τρίμηνο του 2012, η Κίνα συνέβαλε κατά 35%, περίπου, στις νέες συνδέσεις, με την προσθήκη 40 εκατομμυρίων νέων συνδρομητών. Η Βραζιλία με 9 εκατομμύρια, η Ινδονησία με 7 εκατομμύρια και οι Φιλιππίνες με 5 εκατομμύρια, ακολούθησαν από πλευράς νέων συνδέσεων. Συνολικά, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε το 91% το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το σύνολο των συνδρομητών να αγγίζει πλέον τα 6,4 δισεκατομμύρια περίπου. Σε ετήσια βάση, οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 9%, περίπου, με το 2% αυτών να προστίθεται το τελευταίο τρίμηνο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και όσον αφορά την εξάπλωση των δικτύων LTE. Μέχρι τα μέσα του 2012, η πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων LTE έφτανε τα 455 εκατομμύρια, περίπου, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένεται δε ότι μέσα σε πέντε χρόνια, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της γης αναμένεται να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα δίκτυα LTE, γεγονός εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο δίκτυο LTE εγκαταστάθηκε μόλις στα τέλη του 2009. Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν την LTE,  την τεχνολογία με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και αποδοχής στην ιστορία των κινητών επικοινωνιών. Αυτή τη στιγμή, αναπτύσσονται δίκτυα LTE σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι συνδρομητές τους, από τα περίπου 55 εκατομμύρια στο τέλος του 2012, αναμένεται να φτάσουν στο 1,6 δισεκατομμύριο το 2018.