Και η Cisco στο στοχαστρο της Κινας

Στη σκιά του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για εκατέρωθεν κυβερνοεπιθέσεις, κινεζικά ΜΜΕ που εκφράζουν τις απόψεις της κυβέρνησης έθεσαν μία ακόμη αμερικανική εταιρεία στο στόχαστρό τους μετά την IBM. Αυτή τη φορά οι Κινέζοι τα έβαλαν με τη Cisco χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορώντας την εταιρεία για “επαίσχυντο ρόλο” στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν το Διαδίκτυο!

Ειδικότερα, τα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν τη Cisco ότι λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στη δημιουργία των υποδομών στην Κίνα, βοήθησε συστηματικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δραστηριότητες κατασκοπείας εναντίον των κινεζικών συμφερόντων.

Μάλιστα οι συντάκτες των δημοσιευμάτων προτρέπουν τις κινεζικές αρχές να δημιουργήσουν μια υπηρεσία ασφαλείας η οποία θα εξετάσει όλα τα εισαγόμενα προϊόντα δικτύωσης, κάνοντας ειδική αναφορά σε εκείνα της Cisco.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν θορυβήσει τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν το έρεισμα που διατηρούν στην τεράστια και ραγδαίως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η Cisco απέστειλε επιστολή νωρίτερα αυτό το μήνα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα , ζητώντας του να εργαστεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ όσον αφορά τις πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων.