Η νεα πραγματικοτητα του storage

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που η μουσική πέρασε από το βινύλιο και την κασέτα στην ψηφιακή εποχή, πρώτα στο CD (με την αποτυχία του MiniDisc) και στη συνέχεια στο ψηφιακό download. Η εξελικτική αυτή διαδικασία κράτησε αρκετά χρόνια αν και τελικά μόνο μια τεχνολογία ήταν αυτή που την καθοδήγησε, τα ψηφιακά μέσα. Αυτή η αλλαγή δημιούργησε την ευκαιρία, την οποία άρπαξε και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Apple.

Με κάποια δόση υπερβολής μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα αντίστοιχο σημείο στην αγορά του storage. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για μία αλλά για πολλές τεχνολογίες (κάποιες από αυτές έχουν προκύψει από την έρευνα και κάποιες άλλες από τις αλλαγές των απαιτήσεων των καταναλωτών), οι οποίες “αμφισβητούν” πλέον τον τρόπο που αποθηκεύουμε και διαχειριζόμαστε τα δεδομένα μας και τις εφαρμογές μας.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων κάλυπταν τις ανάγκες από τη σταθερή ανάπτυξη των σκληρών δίσκων. Παρόλα αυτά βιώνουμε την παράλληλη ανάπτυξη μιας σειράς καινοτόμων τεχνολογιών storage, οι οποίες συμβαίνουν παράλληλα και τείνουν να παρέχουν στους επιχειρηματικούς πελάτες τις λύσεις που καλύπτουν τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες, κάτι που αλλάζει δραματικά την εικόνα της αγοράς, με πιο σημαντικές τις ακόλουθες:

  • Η τεχνολογία Flash που επιταχύνει τις βασικές εφαρμογές line of business, που μέχρι σήμερα υπέφεραν από τη χαμηλή απόδοση IOPS των legacy συστημάτων.
  • Η τεχνολογία scale-out, που απλοποιεί τη διαχείριση των δεδομένων για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αναπτύξει μεγάλους όγκους μη δομημένων δεδομένων.
  • Software defined Storage (SDS). Αφαιρώντας το επίπεδο διαχείρισης από το server hardware, το SDS παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Επιπλέον αυξάνει τον αυτοματισμό και ολοκλήρωση στο περιβάλλον VM, που επιτρέπει σαφώς πιο δυναμικό provisioning αποθηκευτικού χώρου.
  • Το cloud με τη σειρά του παρέχει την ευκαιρία για σημαντικά οικονομικά οφέλη με τη λογική των εταιρειών κοινής ωφελείας όπου η χρέωση γίνεται ενιαία για την πρόσβαση στα δεδομένα.

Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περίοδος στην αγορά του storage και είναι σίγουρο ότι θα δούμε και νέα ονόματα εταιρειών να φέρνουν καινούρια δεδομένα. Οι αλλαγές στο τεχνολογικό τοπίο θα φέρουν με τη σειρά τους αλλαγές και στο κανάλι και κατ’ επέκταση ευκαιρίες.

Η αγορά των μεσαίων επιχειρήσεων 
Για πολλούς συνεργάτες, το τμήμα των εταιρειών μεσαίου μεγέθους φαντάζει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόκληση ειδικά για το κομμάτι του storage. Οι τεχνολογικές δυνατότητες των εταιρειών αυτού του τύπου είναι αρκετά διαφορετικές. Έτσι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί μια ενιαία στρατηγική πωλήσεων. Θα πρέπει ο συνεργάτης να κατανοήσει τον τύπο του πελάτη, με τον οποίο συναλλάσσεται και ειδικότερα το επίπεδο εμπειρίας του στην πραγματοποίηση αγορών τεχνολογίας. Αυτή η κατανόηση είναι θεμελιώδους σημασίας και μπορεί να κάνει τη διαφορά για το αν θα κλείσει ή όχι μια δουλειά. Μια επιχείρηση με εμπειρία στις αγορές τεχνολογίας, είναι δεδομένο ότι θα έχει εμπλακεί σε σχετικά μεγάλες προμήθειες και στο παρελθόν, είτε μιλάμε για storage, είτε για δικτύωση ή για κάτι άλλο.

Η διαδικασία πώλησης για αυτούς τους πελάτες είναι συγκεκριμένη. Θα πρέπει ο συνεργάτης να κατανοήσει τις ανάγκες της εφαρμογής, είτε θέλουν να χρησιμοποιήσουν το storage για να μειώσουν το κόστος των εφαρμογών τους και να αυξήσουν την ταχύτητα ή να αναβαθμίσουν την ασφάλεια. Η ομάδα πωλήσεων θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια προσέγγιση γύρω από τις εφαρμογές του πελάτη, κάτι στο οποίο θα μπορεί να βοηθήσει και ο κατασκευαστής.

Για την περίπτωση των αγοραστών που δεν έχουν την αντίστοιχη εμπειρία, η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική. Αυτό που αποζητούν οι αγοραστές αυτού του τύπου είναι μια εύχρηστη λύση, που θα καλύψει τις εταιρικές τους ανάγκες. Οι συνεργάτες θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να το πετύχουν αυτό. Κάτι τέτοιο γίνεται πιο εύκολο με τη βοήθεια demos ή τη χρήση εικονικών συστημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις ένας λιγότερο έμπειρος αγοραστής θα αγοράσει storage την ίδια στιγμή που αγοράζει και κάποιον server. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό αν έχουν ήδη κάποιον συνεργάτη που εμπιστεύονται. Για αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία ισχυρών σχέσεων από τους συνεργάτες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της πώλησης. Ο κατασκευαστής θα μπορέσει να βοηθήσει παρέχοντας συμβουλές όπως και demos, για να δει ο πελάτης να δει τη λύση σε λειτουργία.

Η μόνη παγίδα που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι ο συνεργάτης να ακολουθήσει λάθος sales pitch. Με άλλα λόγια αν το κοινό δεν είναι τεχνικά καταρτισμένο μην προσπαθήσετε να του πουλήσετε χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα πιθανό ο πελάτης να κλείσει τη συζήτηση και να αναζητήσει ένα συνεργάτη που θα μιλά στο δικό του επίπεδο. Από την άλλη ένας πελάτης με μεγαλύτερο τεχνολογικό background θα πρέπει να πειστεί ότι ο συνεργάτης αντιλαμβάνεται τις επιχειρηματικές του ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση θα πρέπει να γίνει με χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν τον πελάτη, διαφορετικά μια γενικόλογη αναφορά είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο της πώλησης. Αν οι συνεργάτες μπουν στη διαδικασία να κατανοήσουν τις ανάγκες του πελάτη και έχουν τη στήριξη του κατασκευαστή, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η πώληση δεν θα είναι δύσκολο να γίνει. Βάλτε τον πελάτη στο κέντρο της διαδικασίας πώλησης, συζητήστε μαζί του στο σωστό επίπεδο αλλά επίσης φέρτε κοντά τον κατασκευαστή, στις λύσεις του οποίου στηρίζετε την πρότασή σας.

Flash storage: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει οι συνεργάτες να κοιτάξουν στο portfolio τους, είναι να έχουν διαφορετικά προϊόντα. Οι συζητήσεις γύρω από το storage που βασίζεται στο flash και αυτό που στηρίζεται στους παραδοσιακούς δίσκους, δίνουν και παίρνουν καταλήγοντας σχεδόν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα. Όσοι υποστηρίζουν την τεχνολογία flash επιχειρηματολογούν αναφέροντας ότι οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι έχουν μείνει εκτός εξέλιξης, ενώ αντίστοιχα όσοι υποστηρίζουν τον “παλιό” σκληρό δίσκο προσάπτουν ανωριμότητα στις λύσεις flash και υψηλό κόστος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούν ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους δίσκους ολοκληρωτικά στο άμεσο μέλλον. Αυτό που λείπει στις περισσότερες περιπτώσεις από αυτή τη συζήτηση είναι η εξέταση του ποια λύση αποτελεί την απάντηση σε συγκεκριμένη ανάγκη. Μια μεγάλη επιχείρηση που απαιτεί γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα, έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις ακόμη και από μια επιχείρηση ίδιου μεγέθους που όμως δεν υπάρχει η ανάγκη για άμεση πρόσβαση στα δεδομένα.

Τι πρέπει να κάνει το κανάλι; Για να ξεκινήσουμε, οι μεταπωλητές πρέπει να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις νέες τεχνολογίες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατανοούν αντίστοιχα και τις μοναδικές ανάγκες των πελατών τους. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει η τάση από τους συνεργάτες να προτείνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις ως απάντηση στα θέματα απόδοσης. Μια τέτοια προσέγγιση, όμως, πολλές φορές αφήνει απέξω τα θέματα budget και δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με τα θέλω της επιχείρησης. Για παράδειγμα, μια αλυσίδα τροφίμων έχει ανάγκη από 1.000.000 IOPS που θα προκύπτει από ένα array 10TB όλο σε flash; Η απάντηση είναι ότι μάλλον όχι. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τους παραδοσιακούς δίσκους. Κάποιοι άλλοι ίσως βρουν ότι η λύση που τους ταιριάζει καλύτερα είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών δίσκων και flash storage, ενώ υπάρχει και ένα αριθμός εταιρειών που θα ανακαλύψει ότι χρειάζονται μια λύση που στηρίζεται απόλυτα σε flash. Ας δούμε την κάθε περίπτωση πιο αναλυτικά:

Λύση μόνο Flash
Το flash storage είναι μια τεχνολογία σχετικά καινούργια, η οποία έχει αρκετό δρόμο ώστε να αναγνωριστεί ως μια αυτόνομη βιώσιμη λύση. Σίγουρα έχει υπάρξει αρκετός ενθουσιασμός γύρω από την απόδοση και τις δυνατότητες που φέρνει για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις οποίες η υιοθέτησή της μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τα έσοδα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι οι συνεργάτες μπορούν να προτείνουν λύσεις που στηρίζονται σε flash, σε εταιρείες με εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη πρόσβαση σε δεδομένα όπως βάσεις δεδομένων, online banking κ.α. Σε αυτήν την περίπτωση η τεχνολογία μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστική αν εξεταστεί από πλευρά TCO. Η μετακίνηση από μια λύση που στηρίζεται μόνο σε παραδοσιακούς δίσκους σε μια άλλη που στηρίζεται σε SSD μπορεί να φέρει αύξηση της απόδοσης της τάξης του 30% με 60%, με κόστος ανά IOP που φτάνει στο 1/3 της λύσης που στηρίζεται στους παραδοσιακούς δίσκους. Αυτό αυξάνει τις προοπτικές που υπάρχουν για το flash storage δημιουργώντας επιπλέον ευκαιρίες για το κανάλι.

Παραδοσιακές λύσεις
Οι κλασικοί σκληροί δίσκοι μας συνοδεύουν για πάνω από 60 χρόνια και παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές SSD τους έχουν αποκηρύξει είναι σίγουρο ότι έχουν αρκετή ζωή ακόμη, καθώς η πλειονότητα ων χρηστών τούς αντιμετωπίζει ως το παραδοσιακό μέσο αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, για κάποιες εφαρμογές όπως είναι το media streaming, το logging σε ένα web server και η επεξεργασία του video, που υπάρχει συνεχόμενος φόρτος εργασίας με μεγάλα αρχεία, η μετάβαση σε μια λύση SSD θα είχε πολύ μικρή επίπτωση στην απόδοση, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο. Είναι λοιπόν απίθανο να δούμε τους παραδοσιακούς δίσκους να αντικαθίστανται από τους SSDs και έχοντας ως δεδομένο ότι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της αποθηκευτικής λύσης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να παραμένουν στο portfolio των συνεργατών.

Υβριδική προσέγγιση
Κάποιοι συνεργάτες υποστηρίζουν τη χωρητικότητα, άλλοι την απόδοση, αλλά τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας πελάτης χρειάζεται και τα δυο; Πολύ συχνά τόσο στο IT όσο και στη ζωή, γενικότερα, υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι και όχι μόνο άσπρο και μαύρο. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, αλλά σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές όπως είναι για παράδειγμα το τέλος του τριμήνου ή του έτους, να χρειάζεται αυξημένη απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνεργάτες θα πρέπει να προσφέρουν συνδυαστικές λύσεις που αποτελούνται από ένα ποσοστό SSDs της τάξης του 5-10% και το υπόλοιπο θα είναι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι. Αν αυτό το μοντέλο συνδυαστεί μια λύση auto-tiering σε πραγματικό χρόνο, θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους απόκρισης. Η κίνηση σε πραγματικό χρόνο μιας λύσης auto-tiering είναι ζωτικής σημασίες και φέρνει σημαντικά οφέλη σε virtualized περιβάλλοντα, τα οποία απαντώνται ολοένα και πιο συχνά.

Οι συνεργάτες πρέπει να αναγνωρίσουν ποιες λύσεις tiering μετακινούν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ποιες είναι αυτές που πραγματοποιούν τη διαδικασία αυτή σαν batch process και δεν προσφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε workloads που αλλάζουν δυναμικά. Η σωστή ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών δίσκων και SSDs επιτρέπει στους συνεργάτες να σχεδιάσουν μια λύση που αποτελεί απάντηση στις απαιτήσεις απόδοσης, αξιοποιώντας στο έπακρο το budget του πελάτη και αναδεικνύοντας τον συνεργάτη σε έναν πραγματικό σύμμαχο, στον οποίο ο πελάτης θα στηριχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι αν θέλετε να αυξήσετε το μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνεστε και να τοποθετήσετε την επιχείρησή σας ως leader στον οποίο θα στραφούν οι πελάτες όταν θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στους SSDs, τότε προσθέστε τους στο portfolio σας και να θυμάστε ότι επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

6 projects στα οποία οι πελάτες χρειάζονται βοήθεια
Όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των λύσεων Storage Resource Management μειώνεται. Τεχνολογίες όπως το virtualization και οι online υπηρεσίες αλλάζουν σημαντικά το τοπίο του storage και η βιομηχανία μοιάζει να φεύγει από τις λύσεις SRM σε πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες διαχείρισης και παρακολούθησης. Παρά το γεγονός ότι οι λύσεις SRM δεν είναι στο προσκήνιο, η απαίτηση για διαχείριση των πόρων storage παραμένει. Από την άλλη οι απαιτήσεις όσον αφορά στη χωρητικότητα αυξάνονται συνεχώς. Τα Big Data μετατρέπονται από hype σε πραγματικότητα και οι πελάτες συνεχίζουν να παλεύουν με τη διαχείριση terabytes ή ακόμη και petabytes δεδομένων απαιτώντας αποτελεσματικές, κλιμακούμενες και προσιτές λύσεις. Αργά ή γρήγορα οι εταιρείες αυτές θα στραφούν στο κανάλι για να βρουν τη λύση.

Η πολυπλοκότητα των λύσεων virtualization κάνουν την κατανόηση του περιβάλλοντος του πελάτη αρκετά πιο δύσκολη, από τη στιγμή που συγκεκριμένοι πόροι δεν ακολουθούν την τυποποιημένη χαρτογράφηση 1-1 του παρελθόντος. Οι παραδοσιακές λύσεις SRM δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί χρειάζονται ένα τρόπο για να ξαναπάρουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος storage. Το ρόλο του από μηχανής Θεού σε αυτή την περίπτωση καλούνται να παίξουν οι συνεργάτες που θα παρέχουν το κατάλληλο εργαλείο reporting.

Υπάρχουν 6 βασικά projects, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να στηριχθούν σε legacy storage management tools, και απαιτούν τη σύνδεση διαφορετικών πηγών δεδομένων, την παροχή ιστορικών πληροφοριών και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διαφορετικά κοινά μέσα στην επιχείρηση. Πιο αναλυτικά:

Ενιαία οπτική
Η δυνατότητα εποπτείας όλης της υποδομής storage, ανεξαρτήτως πλατφόρμας ή κατασκευαστή, είναι βασική ανάγκη των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα ο πελάτης να βλέπει και να διαχειρίζεται το περιβάλλον και τη συμπεριφορά του με ενιαίο τρόπο, μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά θέματα και να αποτελέσει τον μοχλό και για τα άλλα πέντε projects.

Τάσεις και προβλέψεις
Η πρόβλεψη των απαιτήσεων storage και το παράθυρο χρόνου που θα γίνει αυτό αποτελούν εξαιρετικό τρόπο δικαίωσης για το κανάλι το οποίο δικαιολογεί άμεσα τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ένα εργαλείο reporting παρέχει άμεση πρόσβαση στις μελλοντικές απαιτήσεις αναλύοντας ακόμα και σενάρια what if.

Βελτιωμένη χρήση
Πολλοί χρήστες ζητούν από τους συνεργάτες να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την υπάρχουσα υποδομή, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα ασυνείδητο βήμα προς την αναβάθμιση. Η ικανότητα της παρακολούθησης και αναφοράς μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση συστημάτων storage που δεν χρησιμοποιούνται στο έπακρο, προβλήματα κυκλοφορίας δεδομένων και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως είναι το thin provisioning και το deduplication.

Μετρήσεις και χρεώσεις
Καθώς τα τμήματα IT πασχίζουν να μετατραπούν από κέντρα κόστους σε κέντρα κερδών, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία η μέτρηση της χρήσης του storage. Ένα εργαλείο μέτρησης βοηθά στην αυτόματη καταμέτρηση των πληροφοριών και βοηθά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων όταν αυτά ζητηθούν. Αν αυτό το εργαλείο μπορεί να ομαδοποιήσει χρήστες και servers ανά κέντρο κόστους, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου χρεώσεων κάτι που όπως θα διαπιστώσετε είναι αυτόματη πώληση.

Έλεγχος και συμμόρφωση
Οι συνεργάτες σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να βοηθήσουν στον σχεδιασμό ενός περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές καθώς ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδείξουν ότι τα δεδομένα είναι προστατευμένα. Και σε αυτή την περίπτωση ένα εργαλείο reporting μπορεί να κάνει σαφώς πιο απλές και ταχύτερες τις διαδικασίες ελέγχου, ώστε τελικά να έχουν μεγαλύτερη αξία για τον πελάτη.

Μετριασμός κινδύνων
Η αποφυγή των ελλείψεων storage και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από κάποια τέτοια περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις. Επίσης επαναλαμβανόμενα προβλήματα με την υποδομή μπορεί να οδηγήσουν σε ζητήματα εμπιστοσύνης. Για τον λόγο αυτό είναι θεμελιώδες για τους συνεργάτες να μπορούν να προβλέψουν πιθανά προβλήματα πριν αυτά συμβούν. Και σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα πρόσβασης στο περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο είναι εξαιρετικά βοηθητική.

Ένα σχεδόν πραγματικό σενάριο
Αντίστοιχα με το concept του Quality of Service στο χώρο του δικτύου, το storage QoS μας επιτρέπει να επιταχύνουμε, να ελέγξουμε και να εγγυηθούμε τα επίπεδα απόδοσης. Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας εταιρείας, η οποία θέλει να μπει στο χώρο της virtual υποδομής και η υπάρχουσα υποδομή αποτελείται από υψηλής απόδοσης Servers που συνδέονται με direct-attached storage (DAS). Ο αριθμός των servers από ένα σημείο και ύστερα γίνεται εξαιρετικά μεγάλος, οπότε η επιχείρηση αποφασίζει να προχωρήσει σε μια λύση virtualization. Τα οφέλη σε θέματα χώρου και ψύξης είναι προφανή, αλλά δείχνει περίεργο το για ποιο λόγο δεν είχαν αποφασίσει να κάνουν αυτή τη διαδικασία νωρίτερα. Η απάντηση κρύβεται πίσω από το θέμα της απόδοσης.

Η ενοποίηση πολλαπλών εφαρμογών σε ένα ενιαίο διαμοιρασμένο σύστημα αποθήκευσης σημαίνει ότι ο φόρτος εργασίας κάθε εφαρμογής θα είχε επιπτώσεις σε όλες τις άλλες εφαρμογές. Οι απαιτήσεις των εφαρμογών ως προς την απόδοση θα μπορούσαν να αλλάξουν σε ελάχιστο χρόνο, οδηγώντας σε πραγματικό χάος. H υποδομή που υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή και ακολουθούσε τη λογική DAS απέτρεπε αυτή ακριβώς την προοπτική, αφού υπήρχε αποκλειστικός αποθηκευτικός χώρος ανά εφαρμογή. Από τη μια η προσέγγιση αυτή μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών του πελάτη, από την άλλη η διαχείριση των servers με ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο για τον καθένα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Από τη στιγμή που η αλλαγή περιβάλλοντος είναι δεδομένη, ποιος είναι ο τρόπος να διασφαλιστούν τα επίπεδα απόδοσης, που είναι απαραίτητα για την παραγωγικότητα της επιχείρησης; Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το Quality of Service.

Διαχείριση της απόδοσης
Οι συνεργάτες προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους παρακολούθησης και ρύθμισης των διαμοιρασμένων συστημάτων storage και σε πολλές περιπτώσεις προχωρούν σε αγορές επιπλέον αποθηκευτικών μέσων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα ζητήματα απόδοσης. Η πλειονότητα λύσεων SAN και NAS που κυκλοφορούν στην αγορά επιβάλουν στους administrators να ρυθμίσουν την απόδοση και όχι να τη διαχειριστούν. Για να γίνει αυτό ο administrator καλείται να εκτιμήσει το
φόρτο εργασίας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις στο σύστημα storage με βάση τον αριθμό των drives. Με αυτό τον τρόπο μένουν με ένα ενιαίο pool αποθηκευτικού χώρου, το οποίο μοιράζονται όλες οι εφαρμογές χωρίς τρόπο να αποδώσουν πόρους ή έστω προτεραιότητες. Για να μπορέσουν να αποφύγουν τυχόν προβλήματα προχωρούν σε αγορές εξοπλισμού που δεν χρειάζονται.

Αν το σύστημα storage έχει χτιστεί πάνω σε παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, ο administrator υπολογίζει το μέγεθός του με βάση τον αριθμό των δίσκων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η επιθυμητή απόδοση. Αυτή η προσέγγιση σχεδόν πάντα οδηγεί στην αγορά υπερβολικά μεγάλου αποθηκευτικού χώρου.

Στην περίπτωση των solid states, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η χωρητικότητα υπολείπεται της απόδοσης. Ο administrator πραγματοποιεί αγορές βάσει της απαιτούμενης χωρητικότητας με αποτέλεσμα η απόδοση να είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη.

Τα δεδομένα, όμως, πλέον έχουν αλλάξει και οι administrators δεν χρειάζεται να ακολουθούν αυτή την προσέγγιση, αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν καινοτόμα χαρακτηριστικά διαχείρισης στη μορφή του QoS. Το QoS σε επίπεδο storage επιτρέπει στους administrators να εγγυηθούν την απόδοση για κάθε εφαρμογή και να απομονώσουν το ένα workload από το άλλο στον αποθηκευτικό χώρο.

Ο χαμένος κρίκος
Η βιομηχανία του storage έχει ξοδέψει πολλά χρόνια εστιάζοντας στη διαχείριση της χωρητικότητας. Με την ενοποίηση πόρων σε διαμοιρασμένα συστήματα, οι πελάτες είδαν το συνολικό κόστος ανά GB να μειώνεται και τη διαχείριση να γίνεται σαφώς απλούστερη. Παρόλα αυτά ο διαμοιρασμός του αποθηκευτικού χρόνου οδηγεί σε διαμοιρασμό της απόδοσης. Από τη στιγμή που η επεξεργαστική ισχύ των λύσεων x86 εκτινάχθηκε και σε συνδυασμό με το virtualization παρείχε τη δυνατότητα για την ταυτόχρονη λειτουργία πολλαπλών εφαρμογών σε ένα host, τα θέματα απόδοσης εμφάνισαν ένα τεράστιο ζήτημα από πλευράς διαχείρισης που αφορά στην απόδοση του διαμοιρασμένου αποθηκευτικού χώρου.

Το QoS του storage δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους IT administrators να επιταχύνουν, να ελέγξουν αλλά και να εγγυηθούν την απόδοση του αποθηκευτικού χώρου. Αυτή η δυνατότητα κάνει εφικτή την υποστήριξη πολλαπλών workloads σε ένα και μόνο SAN, συμπεριλαμβανομένων και εφαρμογών mission-critical χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.