12.8 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Η Intel “καλοβλέπει” την αγορά των cloud servers

Η αγορά έχει δείξει μια ιδιαίτερη προτίμηση στην υιοθέτηση ιδιαίτερα “πυκνών” servers για υλοποιήσεις cloud και η Intel ελπίζει να μπορέσει να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της εν λόγω αγοράς με τους επεξεργαστές που θα παρουσιάσει μέσα στο έτος. Πιο συγκεκριμένα, η Intel σκοπεύει να παρουσιάσει νέα motherboards που θα διαθέτουν ενσωματωμένα τα chips Broadwell-DE, τα οποία διαφοροποιούνται σε αυτό το σημείο από τους υπόλοιπους επεξεργαστές υψηλής απόδοσης. Οι νέοι επεξεργαστές αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Οι κατασκευαστές servers όπως οι Hewlett-Packard και Dell αναζητούν τρόπους για να παρουσιάσουν νέους servers, που θα συνδυάζουν υψηλή απόδοση με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Η HP ποντάρει στους Moonshot, έναν hyperscale server με εκατοντάδες πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης, που εξυπηρετούν αναζητήσεις σε web sites, posts στα social media αλλά και μια σειρά από άλλες ενέργειες στο cloud. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ένα σύστημα Moonshot των 4,3U αποδίδει περισσότερο από τους τυποποιημένους rack servers, καταλαμβάνοντας μικρότερο χώρο και καταναλώνοντας λιγότερη ισχύ.

Η λογική του System on a Chip που ακολουθεί η εταιρεία στον σχεδιασμό, αφαιρεί πολλά bottlenecks στην απόδοση. Τα νέα chips έχουν μεγάλο αριθμό από I/O controllers και ανάλογα με τις ανάγκες τροποποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες συστημάτων storage ή networking. Οι επεξεργαστές Broadwell-DE θα αποτελούν μία πιο γρήγορη πρόταση σε σχέση με τη σειρά Atom για servers της Intel και θα κατασκευάζονται με αρχιτεκτονική 14 μικρομέτρων.  Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή  παρέχει στην Intel τη δυνατότητα να μπει πιο δυναμικά στην των διασυνδεδεμένων συστημάτων (Internet of Things).

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει νέα σειρά Xeon, με την κωδική ονομασία Grantley που στηρίζονται στην μικροαρχιτεκτονική Haswell, στο δεύτερο μισό του έτους. Η εταιρεία μάλιστα αρχίζει να δοκιμάζει και τη δυνατότητα επιπλέον customization των chips παρέχοντας τη δυνατότητα σε πελάτες να ολοκληρώσουν δικές τους λύσεις στους επεξεργαστές με modular λογική.

Οι επεξεργαστές της Intel έχουν δημιουργηθεί γύρω από την τεχνολογία της εταιρείας, αλλά μέσα στο τελευταίο έτος αναβαθμίστηκε σημαντικά η δυνατότητα δημιουργίας custom chips για μεγάλους πελάτες, όπως είναι για παράδειγμα το Facebook και η Google. Το επίπεδο του customization στο οποίο προχωρά η εταιρεία σχετίζεται με το φόρτο εργασίας, τοn σχεδιασμό του data center και τις προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Για να καλύψει αυτές τις ανάγκες η εταιρεία έχει αλλάξει τη συχνότητα λειτουργίας των επεξεργαστών, πρόσθεσε accelerators, αύξησε την cache αλλά και παρουσίασε εκδόσεις των επεξεργαστών με επιπλέον πυρήνες. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Intel δημιούργησε chips στα οποία περιλαμβανόταν και προγραμματισμός από τους πελάτες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο έτος θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η Intel θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προτάσεις στο χώρο των επεξεργαστών για server που στηρίζονται στην αρχιτεκτονική ARM. Servers με επεξεργαστές ARM αναμένονται σχετικά γρήγορα και σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να εδραιωθεί η ARM στην αγορά των servers, αλλά η Intel μπορεί να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει κάποια πίεση σε επίπεδο τιμών των επεξεργαστών. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βλέπουν την ARM ως μια λύση για μείωση του κόστους των επεξεργαστών, αν και κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

Η Intel, όμως, βγήκε από ένα ιδιαίτερα καλό έτος, διαθέτει όλες τα απαραίτητα “όπλα” για να τα βγάλει πέρα με τον ανταγωνισμό και είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στην αγορά των servers χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και σε άλλες νέα αγορές.

Σχετικά άρθρα

Η Konica Minolta ηγέτης στην Ευρώπη

Channel-Manager

LG: κομβικό έτος το 2013 για την αγορά τηλεοράσεων

Kitriniaris

Epson EcoTank M2140: Ταχύτητα, ποιότητα και χαμηλό TCO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα