18.1 C
Athens
01/05/2024
Biztech

Cloud ή on-premises; Η αγορά του storage στο νέο περιβάλλον

Οι ανάγκες για storage στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται δραματικά, καθώς ο όγκος των δεδομένων μεγαλώνει εκθετικά. Όμως οι εταιρείες πλέον έχουν να καλύψουν και μια σειρά από κανονιστικές ανάγκες που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάγκη διατήρησης αρχείων αλλά και της γρήγορης ανάκτησης τους.
Την ίδια στιγμή οι πελάτες βρίσκονται σε ένα δίλημμα επιλογής τεχνολογίας; Cloud ή λύση on-premises. Σε αυτή την επιλογή ο ρόλος του καναλιού είναι καταλυτικός, καθώς θα πρέπει να δει τις ανάγκες του κάθε πελάτη, να αξιολογήσει τη συνολική του υποδομή και να κάνει στο τέλος την πρόταση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του, παρουσιάζοντας στον πελάτη τα συν και τα πλην σε κάθε περίπτωση.


Όταν οι επιχειρήσεις καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους σε on-premise ή στο cloud (ή να τις μεταφέρουν από το ένα στο άλλο), η επιλογή φαίνεται περίπλοκη. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις —μεγάλες και μικρές— επιλέγουν μια λύση cloud. Στην πραγματικότητα, έρευνα του 2021 διαπιστώνει ότι το 41% των workloads εκτελείται σε πλατφόρμες public cloud, με ένα άλλο 22% να χρησιμοποιεί μια υβριδική επιλογή, η οποία είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι τα on-premises workloads θα συρρικνωθεί κατά 10% πριν από το τέλος του έτους – από 37% σε 27%.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μετακινούνται στο cloud storage, καθώς για τα δικά τους δεδομένα θεωρείται η καλύτερη λύση, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν είναι ιδανική. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο του cloud storage όσο και του on-premises.

On-premises storage σημαίνει ότι ο server της επιχείρησης που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση  δεδομένων φιλοξενείται εντός της υποδομής της. Ο server ελέγχεται, διαχειρίζεται, συντηρείται, προμηθεύεται κ.λπ. από την επιχείρηση και την εσωτερική ομάδα ΙΤ ή από κάποιον εξωτερικό συνεργάτη IT. Τα δεδομένα και άλλες πληροφορίες μοιράζονται μεταξύ υπολογιστών μέσω του τοπικού δικτύου.

Στο cloud storage ένας εξωτερικός πάροχος υπηρεσιών φιλοξενεί τα δεδομένα. Ο πάροχος cloud προμηθεύεται, εγκαθιστά και συντηρεί όλο το υλικό, το software και άλλες υποδομές υποστήριξης στα data centers του. Η επιχείρηση έχει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες και διαχειρίζεται τον λογαριασμό μέσω του Internet από το PC, έναν browser ή mobile app.

Συγκρίνοντας τις δαπάνες σχετικά με θέματα ασφάλειας, συντήρησης, συμμόρφωσης, επεκτασιμότητας, αξιοπιστίας και ολοκλήρωσης, το ερώτημα περί μετακίνησης ή όχι στο cloud φαίνεται δύσκολη απόφαση. Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση σε κάθε περίπτωση.

Έρευνα του 2021 διαπιστώνει ότι το 41% των workloads εκτελείται σε πλατφόρμες public cloud, με ένα άλλο 22% να χρησιμοποιεί υβριδικό μοντέλο. Η έρευνα προβλέπει ότι τα on-premises workloads θα μειωθούν έως και 10% πριν από το τέλος του έτους.

Κόστος και συντήρηση

On-premises: Βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη της εσωτερικής υποδομής της επιχείρησης σημαίνει επένδυση σε ένα μεγάλο ποσό κεφαλαίου εκ των προτέρων. Στη συνέχεια, θα απαιτηθεί επένδυση σε εσωτερικό ή εξωτερικό προσωπικό ΙΤ για συνεχή υποστήριξη, συντήρηση και ασφάλεια, καθώς και κάλυψη ενεργειακού κόστους, κόστους hosting και για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται στον χώρο εργασίας. Και φυσικά, συνεχείς ενημερώσεις και αγορές hardware, software και αδειών χρήσης.

Εάν το hardware δυσλειτουργεί και πρέπει να αντικατασταθεί—ή εάν χρειάζεται αναβάθμιση με νέο εξοπλισμό—αυτό θα απαιτήσει κάποιο επιπλέον κόστος. Για νέες επιχειρήσεις που μόλις ξεκινούν, η επένδυση κεφαλαίου μπορεί να είναι και μειονέκτημα.

Cloud: Ένα από τα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός παρόχου cloud είναι ότι δεν υπάρχει αρχικό κόστος. Η επιχείρηση πληρώνει μηνιαία συνδρομή. Η συντήρηση, το ενημερωμένο software, η ασφάλεια και η υποστήριξη είναι όλα ευθύνη του παρόχου. Επιπλέον, το προσωπικό δεν χρειάζεται να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Και οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν μεγάλες ποσότητες storage στις βασικές συνδρομές τους, μαζί με πλεονεκτήματα όπως αυξημένη ασφάλεια, κοινή χρήση αρχείων και όλα τα άλλα προνόμια που συνοδεύουν το cloud. Συχνά, το συνολικό cloud κόστος είναι μικρότερο από το ποσό των εξόδων για on-premises storage/server, ψύξη, χώρο, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όμως που θα πρέπει να δοθεί σημασία στα μικρά γράμματα, γιατί υπάρχουν για παράδειγμα υπηρεσίες που δεν επιτρέπουν την κλιμάκωση του χώρου ανά χρήστη με βάση τις ανάγκες του, οδηγώντας σε μεγαλύτερες δαπάνες από αυτές που είχαν προβλεφθεί εξαρχής.

Ασφάλεια

On-premises: Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν on-premises θεωρούν – και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι αλήθεια – ότι εφόσον όλα βρίσκονται τοπικά, αυτό τους προσφέρει περισσότερο έλεγχο. Και μιας και δεν εμπλέκεται τρίτος πάροχος, λιγότερα άτομα έχουν πρόσβαση στα πολύτιμα δεδομένα. Ωστόσο, η επιλογή αυτή σημαίνει απόλυτη ευθύνη για τη δημιουργία ενός απόλυτα επαρκούς συστήματος ασφαλείας. Απαιτείται το κατάλληλο επίπεδο τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας, συνεχής παρακολούθηση/συντήρηση φυσικών περιουσιακών στοιχείων (όπως hardware, servers, χώροι γραφείου) καθώς και του δικτύου. Επιπροσθέτως, θα απαιτηθούν εργαλεία ασφαλείας για τη δημιουργία firewall, καθώς και κρυπτογράφηση και ασφαλής έλεγχος πρόσβασης.

Cloud: Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να διστάζουν να μεταβούν στο cloud, η ασφάλεια στο cloud αποδεικνύεται εξαιρετική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gartner, τα public cloud service workloads θα υποστούν τουλάχιστον 60% λιγότερα συμβάντα ασφαλείας από εκείνα στα παραδοσιακά data centers. Οι κορυφαίοι πάροχοι cloud προσφέρουν ολοκληρωμένη ασφάλεια πολλαπλών επιπέδων που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης
  • Συνεχής παρακολούθηση απειλών
  • Κρυπτογράφηση δεδομένων
  • Φυσική ασφάλεια data center
  • Προστασία δικτύου
  • Ασφάλεια apps
  • Συνεχής επικύρωση
  • Προστασία μαζικής διαγραφής αρχείων
  • Παρακολούθηση ύποπτης σύνδεσης και δραστηριότητας

Ωστόσο, μπορούν να συμβούν παραβιάσεις, όπως συμβαίνει και στις on-premises λύσεις. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το cloud μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδικασίες onboarding/ offboarding για να διαχειριστούν την πρόσβαση των εργαζομένων και να εξετάσουν πώς και πότε οι υπάλληλοί τους χρησιμοποιούν εξωτερικές εφαρμογές.

Συμμόρφωση

On-premises: Είτε πρόκειται για τοπικούς, διεθνείς (βλ. GDPR) ή άλλου τύπου κανονισμούς, η συμμόρφωση σημαίνει ότι απαιτείται εξειδίκευση και η on-premises υποδομή μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή. Η επιχείρηση πρέπει να διασφαλίσει ότι συντηρεί σωστά τα συστήματά της ώστε να παραμείνουν σε συμμόρφωση, καθώς και ότι διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και πόρους.

Η τήρηση των κανόνων συμμόρφωσης σημαίνει την πρόσληψη προσωπικού που είναι εξοικειωμένο με τους συγκεκριμένους κανονισμούς, τη συνεχή παρακολούθηση συστημάτων/συστημάτων σύνδεσης, τη δημιουργία διαδικασιών συμβάντων και τη χρήση κρυπτογράφησης δεδομένων. Αν κάτι πάει στραβά, η ευθύνη πέφτει 100% στην επιχείρηση, καθώς κατέχει τους servers και τον χώρο αποθήκευσης.

Cloud: Η χρήση ενός παρόχου cloud θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το κόστος που φέρνει μαζί της η συμμόρφωση. Σε αντίθεση με μια λύση on-premises, ο πάροχος cloud διαθέτει ομάδες ειδικών που διαθέτουν πιστοποιήσεις συμμόρφωσης σε δεκάδες βασικούς κλάδους, όπως η υγεία, η κυβέρνηση, τα οικονομικά, η εκπαίδευση, η μεταποίηση και τα μέσα ενημέρωσης. Όπως επίσης και ομάδες που συνεργάζονται παγκοσμίως με κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, φορείς τυποποίησης και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς cloud storage αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας τα 376,37 δισεκατομμύρια δολ. έως το 2029. Η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει μέσο μικτό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 24,0% κατά την περίοδο 2022-2029.

Επεκτασιμότητα

On-premises: Όταν η εσωτερική υποδομή δεν μπορεί πλέον να χειριστεί το μεταβαλλόμενο workload, θα πρέπει γίνει επέκταση προσθέτοντας πόρους όπως νέο hardware και software, αυξημένη μνήμη και υπολογιστική ισχύς. Η επέκταση των υπολογιστικών πόρων απαιτεί χρήματα, εργασία, τεχνογνωσία, προμήθειες, συστήματα παρακολούθησης και πολύτιμο χρόνο. Και αν η άνοδος της ζήτησης απαιτείται για μικρό χρονικό διάστημα , η δαπάνη θα έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο απόσβεσης.

Cloud: Με την αποθήκευση στο cloud, δεν χρειάζεται να στοιβάζονται severs. Στο cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τα workloads με βάση ορισμένες μετρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες λειτουργίες. Αυτή η ευελιξία μειώνει δραματικά τα γενικά έξοδα που σχετίζονται με την παρακολούθηση και την επέκταση των πόρων με μη αυτόματο τρόπο.

Backup δεδομένων

On-premises:Στην περίπτωση των on-premises συστημάτων αποθήκευσης τα δεδομένα αποθηκεύονται σε έναν server, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο από την άποψη της απώλειας. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να διατηρούν χώρο αποθήκευσης εντός, αλλά με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκτός, για την αποφυγή απώλειας δεδομένων. Το 80% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν on-premises servers εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το cloud ως μέρος της στρατηγικής προστασίας δεδομένων τους.

Cloud: Ένας αξιόπιστος πάροχος cloud αποθήκευσης προσφέρει στις επιχειρήσεις πολλές δυνατότητες για την αποφυγή απώλειας δεδομένων, επιτρέποντας μικρότερο χρόνο ανάκτησης.

Τα πλεονεκτήματα μιας υβριδικής προσέγγισης

Η ικανότητα των επιχειρήσεων να αγκαλιάζουν τόσο το public cloud όσο και τα τοπικά δεδομένα έχει ένα αποτέλεσμα. Βελτιώνει την ευελιξία τους και μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά τους. Σε μια υβριδική λύση, τα δεδομένα και οι εφαρμογές μπορούν να μετακινούνται μεταξύ on-premise servers και public clouds για μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές ανάπτυξης. Στα οφέλη περιλαμβάνονται:

  • Έλεγχος: Η επιχείρηση μπορεί να διατηρεί ιδιωτική υποδομή για ευαίσθητα δεδομένα που αποτελούν και το IP της.
  • Ευελιξία: Θα μπορεί να επωφεληθεί από πρόσθετους πόρους στο public cloud όταν τους χρειαστεί
  • Οικονομική απόδοση: Με τη δυνατότητα επέκτασης στο public cloud, η επιχείρηση πληρώνει για επιπλέον υπολογιστική ισχύ μόνο όταν τη χρειαστεί
  • Ευκολία: Η μετάβαση στο cloud δεν χρειάζεται να είναι απότομη, επειδή η διαδικασία μετάβασης μπορεί να γίνει σταδιακά

Ενώ μια υβριδική λύση φαίνεται να προσφέρει το καλύτερο και των δύο κόσμων, για ορισμένες επιχειρήσεις είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτελούν ήδη το 43% του workload τους στο public cloud και η τάση είναι αυξητική. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τα πλεονεκτήματα της πλήρους μετεγκατάστασης στο cloud για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υποστελεχωμένα τμήματα IT.


Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Στο €1 δις η χρηματοδότηση για δίκτυα και ψηφιακές υπηρεσίες

Kitriniaris

Cosmos Business Systems: HP partner of the year για Ελλάδα και Κύπρο

Kitriniaris

Νέες λύσεις εκτύπωσης της Epson για εργασία εξ αποστάσεως

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα