13.7 C
Athens
22/01/2021
Biztech

Big Data: Μόνο ο εγκέφαλος μπορεί να τα ερμηνεύσει!

Στο μέλλον, η επιχειρηματική ευφυΐα θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από  τη συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή. Αυτή είναι η γνώμη του CTO της Targit, Δρ. Morten Middelfart.

“Από μια εποχή που αναλύατε δεδομένα που ήταν δικά σας ή είχατε τον έλεγχό τους, μεταβαίνουμε σε μια εποχή που θα δείτε ακόμα περισσότερα δεδομένα που είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Για παράδειγμα, τα δεδομένα που έρχονται σ’ εσάς μέσω του Διαδικτύου”, εξηγεί ο CTO της εταιρείας, αναφερόμενος στην έννοια των “Big Data”.

Τα Big data μεγαλώνουν
Τα Big Data αναφέρονται στα ειδικά εργαλεία και τις διαδικασίες που αναπτύσσουμε για να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως τα όρια επεκτείνονται συνεχώς καθώς ο αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων.

Η γνωστή εταιρεία αναλύσεων και συμβούλων, Forrester, ορίζει τα Big Data ως “τεχνικές και τεχνολογίες που θα καταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το χειρισμό των δεδομένων μια οικονομικά προσιτή διαδικασία”. Την ίδια στιγμή, η Forrester δηλώνει ότι “τα Βig Data δεν είναι σαν τα παραδοσιακά εργαλεία ΒΙ, αλλά θα φέρουν νέες διαδικασίες και θα επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή σας σχετικά με τη διακυβέρνηση των δεδομένων ολοκληρωτικά”.

“Σήμερα, οι χρήστες της Επιχειρηματικής Ευφυΐας γνωρίζουν το παραδοσιακό ΒΙ πολύ καλά. Δεν τίθεται θέμα για την ποιότητα των δεδομένων πια”, σημειώνει ο Δρ. Morten Middelfart. “Τα Big Data απαιτούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Μια προσέγγιση με σημείο αναφοράς την φιλοσοφία του προϊόντος που αναπτύσσει η Targit στο BI λογισμικό της, τη συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή”, λέει και συνεχίζει: “Η λειτουργία του εγκεφάλου σας είναι πρωτοφανής, όταν πρόκειται για την κατανόηση και την ερμηνεία κανόνων και προτύπων, αλλά  μπορεί να χειριστεί και να φιλοξενήσει μόνο μικρές ποσότητες δεδομένων. Αντιθέτως, ένας υπολογιστής μπορεί να χειριστεί και να παρουσιάσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά τα Big Data, αν και σπάνια μπορεί να έχει πλήρη επισκόπηση των δεδομένων, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ως εκ τούτου, ως ένα ανθρώπινο ον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική σας για να αξιολογήσετε ποια από τα στοιχεία είναι σημαντικά τη δεδομένη στιγμή και σε αυτό να συσχετίσετε και την ποιότητα και τις πληροφορίες που φέρουν”.

Όταν μιλάει για Big Data, ο Δρ. Morten Middelfart αναφέρεται σε όλους τους τύπους δεδομένων. “Το Διαδίκτυο ξεχειλίζει από αδόμητα Big Data, ενώ την ίδια στιγμή, οι υπολογιστές που στέλνουν αυτόματα τοποθεσίες GPS διανέμουν επίσης Big Data, αλλά σε μια δομημένη μορφή. Η λήψη διαχειριστικών αποφάσεων με βάση τα Big Data σχετίζεται με το χειρισμό ενός τεράστιου όγκου ‘γρήγορων’ δεδομένων. Και αυτό θα είναι πρόκληση τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για τον υπολογιστή σας, με έναν εντελώς νέο τρόπο”.

Η επιχειρηματική ευφυΐα αφορά στη διοίκηση
Μετά την εγκατάσταση ενός εργαλείου επιχειρηματικής ευφυΐας, οι υπολογιστές μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό να αποκτήσει μια επισκόπηση για την απόδοση του οργανισμού. Ακόμη πιο σημαντικό, από τη σκοπιά της συνέργειας, είναι το γεγονός ότι ο υπολογιστής έχει την ικανότητα να ειδοποιεί το προσωπικό για ενδεχόμενες προκλήσεις, προβλήματα ή ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κάθε υπαλλήλου το πώς θα χρησιμοποιήσει τις ειδοποιήσεις αυτές. Η βασική ιδέα έγκειται στο ότι ο υπολογιστής παρακολουθεί και τα πιο ασήμαντα δεδομένα – αφήνοντας εμάς να χρησιμοποιήσουμε τις ανθρώπινες ικανότητές μας σε καταστάσεις όπου η ερμηνεία και οι αποφάσεις είναι πιο περίπλοκες.

“Το προϊόν μας περιέχει agents που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαφορετικούς τύπους δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, το λογισμικό παρακολουθεί τις λειτουργίες της επιχείρησης, αφήνοντας χρόνο στο ανθρώπινο δυναμικό να επικεντρωθεί στην ηγεσία της επιχείρησης προς τη σωστή κατεύθυνση”, εξηγεί ο CTO της Targit. “Αυτό σημαίνει επίσης ότι το προσωπικό θα έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο να εστιάσει στα Big Data, που αποτελούν πρωτίστως δεδομένα πρόσβασης και ελέγχου εκτός της εταιρείας σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να φέρνετε άλλες τεχνικές, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα Big Data για επιχειρησιακούς σκοπούς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να συσχετίσετε δυναμικά τα τμήματα πληροφοριών, τις τάσεις και την ποιότητα, ώστε να λάβετε γνώση για τη συμπεριφορά που βρίσκεται πέρα από τον έλεγχο του οργανισμού σας”.

Σύμφωνα με τον κ. Middelfart, τα Big Data αφορούν πραγματικά τη  νοοτροπία της διοίκησης και όχι της τεχνολογίας. “Σπάνια είστε σε θέση να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας ή να τα αναλύσετε εντελώς. Ως ηγέτης, θα πρέπει να κάνετε κάποιες επιλογές ώστε να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς στην ‘μεγάλη θάλασσα’ των Big Data. Ως εκ τούτου, η συνέργεια ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη μελλοντική επιτυχία μας”, καταλήγει ο CTO της Targit.

Σχετικά άρθρα

Καταιγισμός νέων προϊόντων Canon

biztech

Cosmos BS και ΗP απογειώνουν την παραγωγικότητα

Kitriniaris

Το κανάλι ταιριάζει στην EMC

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα