Οι μεγαλοι εσωσαν την εικονα των εταιρειων τεχνολογιας

Σε σχετικά καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με άλλους κλάδους κινήθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2012 τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η πορεία πάντως αυτή αποδίδεται κυρίως στις βελτιωμένες επιδόσεις ορισμένων μεγάλων εταιρειών του κλάδου, όπως π.χ. ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (www.sepe.gr), συνολικά οι εταιρείες του κλάδου είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται μόλις κατά 1,9% και να διαμορφώνεται στα 4,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 7,4% στο 1 δις. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν και τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 345,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Όμως, ουσιαστικά, για την αύξηση στα καθαρά κέρδη ευθύνονται 2-3 εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν σημαντικά βελτιωμένα λόγω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Στην πληροφορική, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 13,7% στα 807,2 εκατ. ευρώ με τις καθαρές ζημίες, όμως, να ανέρχονται στα 15,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ πέρσι. Στις τηλεπικοινωνίες, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,7% στα 2,7 δισ. ευρώ με τα κέρδη –λόγω ΟΤΕ- να «εκτοξεύονται» στα 371,3 εκατ. ευρώ έναντι 22,9 εκατ. ευρώ.

Επιβαρυμένη είναι η εικόνα στην κατηγορία «Είδη – Λύσεις Πληροφορικής» όπου ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 12,5% στα 281,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν μόλις 2,2 εκατ. ευρώ (-35,4%).

Δημήτρης Μαλλάς