7 C
Athens
19/01/2021
Biztech

Απαιτήσεις …εν πλω και όχι μόνο!

Μαζί με αυτήν του τουρισμού, η αγορά ναυτιλίας, όχι απλά αποτελεί έναν από τους κλάδους ανάπτυξης στη χώρα μας, αλλά παράλληλα μας κάνει και εθνικά υπερήφανους καθ’ όλη την ιστορία της χώρας μας.

Καθώς η εξάρτηση κάθε επιχείρησης από την τεχνολογία αυξάνει, η αγορά ναυτιλίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των ευκαιριών που δίνει, αλλά και λόγω των εξειδικευμένων απαιτήσεων της.

 

Ξεκινάμε λοιπόν μία σειρά σχετικών άρθρων για αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα αγορά, καταγράφοντας στο πρώτο μας άρθρο, τις απαιτήσεις …εν πλω!

 

Υψηλές απαιτήσεις

Με εξαίρεση τους χρόνους αντίδρασης σε θέματα υποστήριξης, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σχεδόν… μηδενικοί, η αγορά ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από το επίθετο «μεγάλος» στα περισσότερα θέματα που την αφορούν. Όσο «μικρό» και αν είναι κάτι, μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε «μεγάλο» λόγω του πολλαπλασιασμού των μεγεθών που χαρακτηρίζουν ένα πλοίο και πολύ περισσότερο έναν στόλο, αλλά και λόγω του όγκου των ναυτιλιακών εταιρειών.

 

Από την άλλη, μία μέρα καθυστέρησης μπορεί να στοιχίσει από λίγες εκατοντάδες Ευρώ μέχρι κάποια εκατομμύρια. Ένα ανταλλακτικό που δεν ήρθε στην ώρα του, ενδεχομένως  ισοδυναμεί με απώλεια του συμβολαίου υποστήριξης και ένα υλικό εκτός προδιαγραφών ενδεχομένως  με μήνυση. Τα πράγματα είναι τόσο απλά και τόσο πολύπλοκα!

 

lykouresis
Διονύσης Λυκούρεσης, Διευθυντής Πωλήσεων @ACTIVE Computer Systems S.A.

Οι προτεραιότητες των τμημάτων προμηθειών και IT των ναυτιλιακών εταιρειών είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία σε συνδυασμό με την αμεσότητα και το χαμηλό κόστος.  Θα λέγαμε λοιπόν, ότι στοιχεία όπως η ποιότητα και η αξιοπιστία (όλα όψεις του ίδιου νομίσματος πρακτικά) θεωρούνται δεδομένα. Αναφορικά με  το κόστος, ακόμη και η παραμικρή βελτίωση μπορεί να μεταφραστεί σε πολύ μεγάλα ποσά. Η αμεσότητα σε όλα τα επίπεδα (από την υποβολή της πρότασης μέχρι την παράδοση των αγαθών) αποτελεί βασική προτεραιότητα και το ίδιο συμβαίνει και με αυτό που ονομάζουμε Operational Excellence. Κάθε τρόπος βελτίωσης των operations μεταφράζεται είτε σε εξοικονόμηση χρόνου, είτε σε εξοικονόμηση χρημάτων, με το πρώτο να ισοδυναμεί πάντοτε με χρήμα. Επομένως, η έννοια του κόστους μεταφέρεται σε επίπεδο βελτιστοποίησης διαδικασιών και ως εκ τούτου το ζητούμενο για τους συνεργάτες και τις εταιρείες τεχνολογίας, δεν είναι μόνο το πόσο χαμηλότερη τιμή θα δώσουν, αλλά το πόσο έξυπνη και αξιόπιστη λύση θα σχεδιάσουν και πόσο άμεσα θα ανταποκριθούν. Στη ναυτιλία τα πάντα μετρώνται σε δύο ισοδύναμα νομίσματα: Χρόνο και χρήμα.

 

Άλλα στοιχεία που θέτουν εξίσου σημαντικούς περιορισμούς και απαιτήσεις, είναι τα εξής:

 

* Μέγεθος (footprint): Η αγορά ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα μεγέθους, αφού και η παραμικρή μείωση συνεπάγεται εξοικονόμηση χώρου (τόσο μέσα στο πλοίο όσο και κατά τη μεταφορά) και (συνήθως) βάρους.

 

* Κατανάλωση Ενέργειας: Η κατανάλωση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερες φθορές, εξοικονόμηση καυσίμων και γενικότερα πόρων, πιο εύκολη συντήρηση, δυνατότητα ευρείας διασποράς κ.λ.π.

 

* Επικοινωνία: Η σπουδαιότητα είναι προφανής, δεδομένου ότι το business της ναυτιλίας βασίζεται εν πολλοίς στα συστήματα επικοινωνίας. Το κόστος τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα αλλά από την άλλη, η έγκαιρη, έγκυρη και ακριβής πληροφορία είναι χρήμα.

 

* Ασφάλεια: Όπως και ο πλους, καθετί που αφορά δεδομένα και επικοινωνίες οφείλει να είναι διασφαλισμένο. Απώλεια δεδομένων η λάθος επικοινωνία στην ναυτιλία ισοδυναμεί με σημαντική ζημία.

 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το globalization που χαρακτηρίζει τις ναυτιλιακές εταιρείες, με πλοία παντού στις θάλασσες  και γραφεία σε κομβικά σημεία ανά τον κόσμο, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο αλλά πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Μείνετε συντονισμένοι, για ακόμη περισσότερα insights για τον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και στις ευκαιρίες που αυτός δημιουργεί σε τεχνολογικό επίπεδο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα