11.7 C
Athens
23/01/2021
Biztech

BYOD: Τι είναι και γιατί σας ενδιαφέρει

Η εποχή που εργαζόμασταν στο γραφείο, έχει παρέλθει προ πολλού. Πλέον «γραφείο» αποτελεί κάθε φορητή συσκευή με την οποία αποκτάμε πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα και τα αξιοποιούμε όπου κι αν βρισκόμαστε. Κατά μέσο όρο έχουμε 2 έξυπνες συσκευές και απαιτούμε να είναι φιλικές, γρήγορες στην απόκριση, μικρές σε όγκο και κατανάλωση ρεύματος. Σύμφωνα με την Gartner, το μόνο καλώδιο που χρειαζόμαστε για να εργαστούμε είναι αυτό του ρεύματος.

 

staboulidis
Σταμπουλίδης Κωνσταντίνος, Solutions Presales Specialist @ ACTIVE Computer Systems S.A.

Οι νέες επιχειρηματικές ανάγκες για άμεση λήψη αποφάσεων με ταυτόχρονη μείωση κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας ορίζουν ένα νέο μοντέλο κτίσης της απαραίτητης έξυπνης συσκευής. Το κόστος για την επιχείρηση της κάθε θέσης εργασίας είναι μεγάλο ανά χρόνο, ανά εργαζόμενο και για αυτό το λόγο πολλές επιχειρήσεις πλέον επιδοτούν την αγορά της από τον εργαζόμενο με περιορισμό στην επιλογή της συσκευής ώστε να πληροί κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας για το εταιρικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει ήδη την συσκευή που πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας καλωσορίζουν την κίνηση αυτή και αναφέρεται ως BYOD “Bring Your Own Device” ή CYOD “Carry Your Own Device”, ενώ είναι υποχρεωμένες να παρέχουν τα απαραίτητα προγράμματα ασφαλείας της συσκευής.

 

Το φαινόμενο BYOD δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς το mobility γνωρίζει πρωτοφανή αύξηση, η γενιά των νέων εργαζομένων δεν έχει γνωρίσει τον κόσμο χωρίς internet και έχει προσαρμοστεί τόσο με την τεχνολογία ώστε να εργαστεί με οποιαδήποτε συσκευή νιώθει άνετα.

 

Η πληθώρα των συσκευών και προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε για να επεξεργαστούμε εταιρικά δεδομένα καθώς και ο συνεχώς μεταβαλλόμενος ρυθμός αλλαγής τους κάνουν την ασφάλεια και διαχείριση της εταιρικής πληροφορίας έναν ολοένα αυξανόμενο πονοκέφαλο για το IT τμήμα της επιχείρησης. Αν σε αυτό προσθέσουμε την δραματική αύξηση των επιθέσεων στα εταιρικά δεδομένα, συνήθως για λύτρα,  τότε έχουμε μια καλή εικόνα της σημερινής πραγματικότητας.

 

Ο έλεγχος της ταυτότητας του χρήστη, της συσκευής και της πληροφορίας πρέπει να είναι διαφανής για όλο το δίκτυο, ενσύρματο ή ασύρματο,  με στόχο την γρήγορη, ασφαλή πληροφόρηση του χρήστη όπου και αν βρίσκεται από μία ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης η οποία θα παρέχει ευκολία εγκατάστασης, ανάπτυξης, logging και reporting. Το κόστος της λύσης πρέπει να ακολουθεί το μοντέλο pay as you go και χρέωση ανά χρήστη, ανά μήνα ή ανά έτος καθώς ο χρήστης μπορεί να είναι εποχικός, ώστε η δαπάνη της ασφάλειας των δεδομένων να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

 

Οι  σύγχρονες λύσεις που παρέχουν η HP και η Microsoft ως επικρατέστερες στον χώρο, χρησιμοποιούν υπηρεσίες IT as a Service ελαχιστοποιώντας την on premise δαπάνη. Προσφέρουν κρυπτογραφημένη πρόσβαση από παντού αφού πρώτα εξακριβωθούν τρεις ταυτότητες: ο χρήστης, η συσκευή και η πληροφορία που αναζητεί. Η εξακρίβωση γίνεται βάση δύο ανεξάρτητων πηγών: το username και password που εισάγει ο χρήστης από την καταχωρημένη συσκευή και τον κωδικό επαλήθευσης που θα σταλεί στο κινητό που έχει καταχωρίσει.

 

Η συσκευή του χρήστη μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο αρκεί να αποκτήσει πρόσβαση στο internet έτσι ώστε αν χαθεί ή κλαπεί, η διαγραφή των εταιρικών δεδομένων και το κλείδωμά της να αποτρέψει την διαρροή τους. Ας μην ξεχνάμε την ενσωματωμένη ασφάλεια που προσφέρουν οι καινούργιες συσκευές και λειτουργικά συστήματα όπως αυτο-επισκευή του bios της συσκευής (HP Sure Start), αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων και κάμερες αναγνώρισης προσώπου (Windows Hello), απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω της τεχνολογίας Intel vPro, Trusted Platform Module (tpm) αισθητήρων ώστε ακόμη και αν αποσυναρμολογηθεί η συσκευή του χρήστη η ανάκτηση των δεδομένων να είναι αδύνατη λόγω κρυπτογράφησης τους.

 

Όλες αυτές οι αλλαγές στην δομή και την λειτουργία των επιχειρήσεων συμβαίνουν ήδη και η διάρκεια υλοποίησης δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες, επηρεάζοντας όσον το δυνατό λιγότερο την ομαλή λειτουργία τους.

 

Η Active Computer Systems S.A. Partner First Platinum της HP και της Microsoft σχεδιάζει και υλοποιεί την λύση σύμφωνα με την ανάγκες της κάθε επιχείρησης προσφέροντας αύξηση στην αποδοτικότητα και εύκολη μετάβαση στην ασφαλή εργασία από παντού.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα