17.9 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Ψηφιακές δεξιότητες και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Microsoft Ελλάδας, διοργάνωσε την ημερίδα «Digital Skills: Building the Future of Work in Greece». Η εκδήλωση ήταν μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ αντιπροσώπων τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, γύρω από το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και πώς αυτές διαμορφώνουν τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον της εργασίας και κατ’ επέκταση της εργασιακής αγοράς στην  Ελλάδα.

 

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η παρουσίαση της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία IDC για λογαριασμό της Microsoft. Η  έρευνα διεξήχθη την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2019 στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία και απεικονίζει την παρούσα κατάσταση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

 

Ως προς την Ελλάδα, τα κύρια ευρήματα είναι τα εξής:

 

•  Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν γενικά επίγνωση της σημασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά μόνο το 11,1% έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής του ως προς το DX. Καθώς αυξάνονται οι ανταγωνιστικές πιέσεις για δεξιότητες, η ικανότητα αυτών των εταιρειών να εκτελούν αναπτυξιακά πλάνα ενδέχεται να κατασταλεί από το συνδυασμό μικρής αγοράς εργασίας και την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης καταρτισμένου προσωπικού.

 

•  Οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι ψηφιακές δεξιότητες με σημαντικές αναντιστοιχίες ζήτησης-προσφοράς είναι οι δεξιότητες σχετικές με την κινητή τηλεφωνία (mobility) και οι δεξιότητες που σχετίζονται με το robotic process automation (RPA). Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα που μετείχε στην έρευνα, οι εταιρείες στην Ελλάδα στερούνται δεξιοτήτων στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και Internet of Things.

 

•  Οι Ελληνικές εταιρείες αναμένεται επίσης να παρατηρήσουν σημαντικό έλλειμμα στις ψηφιακές δεξιότητες στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα για δεξιότητες ασφάλειας, δεξιότητες αυτοματοποίησης και δεξιότητες που σχετίζονται με λύσεις mobility. Προς το παρόν, μόνο το 18,5% των Ελληνικών εταιρειών δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοί τους πληρούν πλήρως ή κατά πλειοψηφία τις απαιτήσεις που θέτουν για τις ψηφιακές δεξιότητες (ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών που μετείχαν στην έρευνα είναι 32,2%).

 

•  Ως προς τους εταιρικούς τομείς, οι Ελληνικές εταιρείες κρίνουν την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στους εργαζομένους ως ιδιαίτερα κρίσιμη στον τομέα των λειτουργιών (56,8%). Ο συγκεκριμένος τομέας αναφέρεται συστηματικά, από τους οργανισμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που μετείχαν στην έρευνα, ως ο πιο προβληματικός. Οι τομείς του ανθρώπινου δυναμικού και των πωλήσεων είναι οι άλλοι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από το κενό στις ψηφιακές δεξιότητες

 

•  Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής (προχωρημένοι χρήστες ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών) είναι πιθανό να είναι οι εργαζόμενοι με την υψηλότερη ζήτηση στο εγγύς μέλλον, υπερβαίνοντας τους δημιουργούς ψηφιακών λύσεων. Η ζήτηση για εργαζομένους στον τομέα της πληροφορικής δηλώνεται κυρίως από εταιρείες που έχουν ήδη υλοποιήσει λύσεις cloud.

 

•  Οι Ελληνικές εταιρείες θεωρούν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των λειτουργικών και επιχειρησιακών διαδικασιών ως το κύριο όφελος που προκύπτει από το αυξημένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (51,9%) με δεύτερο όφελος τη βελτιωμένη διατήρηση προσωπικού (34,6%).

 

•  Περίπου το 51,9% των Ελληνικών εταιρειών εφαρμόζουν προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων – ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το μέσο όρο (53,4%) των χωρών που μετείχαν στην έρευνα. Η αναβάθμιση εστιάζει κυρίως σε τεχνολογικές δεξιότητες.

 

•  Οι Ελληνικές εταιρείες υπολείπονται των αντίστοιχων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που μετείχαν στην έρευνα ως προς την υιοθέτηση σύγχρονων λύσεων και τεχνολογιών, όπως AI, επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα (AR/VR) και τρισδιάστατη εκτύπωση. Από την άλλη, είναι πρώτες στη λίστα μεταξύ των άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη χρήση blockchain και ιδίως στη χρήση εφαρμογών που αναπτύσσονται εσωτερικά (70,4%).

 

 

Τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Θ. Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την Ελλάδα, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Β. Διγαλάκη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χ. Δήμα, το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Λυγισάκη, και τον Τίμο Πλατσά, Philanthropies Director της Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης. Στη συνέχεια η συζήτηση άνοιξε συμπεριλαμβάνοντας αντιπροσώπους από τον Ο.Α.Ε.Δ., το Σ.Ε.Β., την Αμερικανική Πρεσβεία, το British Council και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στην προώθηση/ ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως τον Όμιλο Τιτάν, την Coca-Cola 3E, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, την Disk Α.Ε., την Peoplecert, το Found.ation, το Regeneration και την Humanus Capitis.

Σχετικά άρθρα

SAP: Cloud, cloud και… cloud

Kitriniaris

Διαγωνισμός εκπαιδευτικών με τη σφραγίδα της Microsoft. Δήλωσε συμμετοχή!

Kitriniaris

Οι νέες προτάσεις της Lenovo για τις απαιτήσεις της υβριδικής εργασίας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα