15.4 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Φως στο τούνελ για την παγκόσμια αγορά υπολογιστών

Η αγορά των υπολογιστών που περιλαμβάνει desktops, laptops και workstations συνεχίζει την ανοδική της πορεία εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που συνοδεύει την πανδημία του COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η IDC, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε με πολύ καλά αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη αγορά, με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 11,2% αγγίζοντας συνολικά τις 72,3 εκατομμύρια μονάδες. Καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο ενισχύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του τριμήνου, η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές συνέχισε να αυξάνεται προκειμένου οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει το έργο της εξ αποστάσεως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε η εφοδιαστική αλυσίδα στις αρχές του τριμήνου, το κόστος και η συχνότητα τόσο των αερομεταφορών όσο και των θαλάσσιων μεταφορών πλησίαζαν πιο κοντά στα προ-COVID επίπεδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής υπολογιστών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε τα προ-πανδημίας επίπεδα, σημαίνει ότι οι διανομείς ήταν έτοιμοι να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης.

«Η ισχυρή ζήτηση λόγων των αναγκών για εξ αποστάσεως εργασία και ηλεκτρονικά μαθήματα έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες προσδοκίες και έχει θέσει για άλλη μια φορά τον προσωπικό υπολογιστή στο επίκεντρο του τεχνολογικού εξοπλισμού των ανθρώπων», δήλωσε ο ερευνητής Jitesh Ubrani του Mobile Device Trackers της IDC. «Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν αυτή η ζήτηση και το υψηλό επίπεδο χρήσης θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και στην μετά-COVID εποχή, καθώς οι προϋπολογισμοί συρρικνώνονται τη στιγμή που τα σχολεία και οι χώροι εργασίας ανοίγουν ξανά».

«Οι πρώτοι δείκτες υποδηλώνουν αυξημένη ζήτηση υπολογιστών για εκπαίδευση, μεγάλες επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ αντίθετα οι μικρομεσαίες εμφανίζονται παγωμένες» δήλωσε ο Linn Huang, αντιπρόεδρος έρευνας στον τομέα Devices and Displays στην IDC. «Βλέπουμε ότι οι παραγγελίες θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο, ωστόσο καθώς προχωράμε βαθύτερα σε μια παγκόσμια ύφεση, αναπόφευκτα η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να φρενάρει».

Περιφερειακές αγορές

Ασία / Ειρηνικός (εκτός Ιαπωνίας): Οι πωλήσεις υπολογιστών στην περιοχή αυτή υπερέβησαν τις προσδοκίες της IDC με την αγορά να σημειώνει μικρή ανάπτυξη σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Μετά από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η βιομηχανία επηρεάστηκε από το κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα και τις ελλείψεις προμηθειών, οι αποστολές του 2ου τριμήνου σημείωσαν σημαντική βελτίωση, λόγω της αναπλήρωσης αποθεμάτων και των ισχυρών πωλήσεων laptops, που τροφοδοτήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση για εξ αποστάσεως εργασία και e-learning.

Καναδάς: Η αγορά υπολογιστών συνέχισε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της, για 16ο συνεχόμενο τρίμηνο. Μάλιστα, οι πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2020 έσπασαν ρεκόρ καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο τρίμηνο από το 2012. Στην περιοχή αυτή η ζήτηση εντοπίστηκε στην κατηγορία των Chromebooks τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η μετάβαση στις διαδικτυακές αγορές αύξησε την ταχύτητα με την οποία τα προϊόντα έφτασαν στον τελικό πελάτη, και είναι ενδεικτικό ενός υγιούς καναλιού με χαμηλά επίπεδα αποθέματος. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του δεύτερου εξαμήνου του έτους καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανοίγει και να μειώνονται οι περιορισμοί.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA): Οι παραδοσιακές αποστολές υπολογιστών ξεπέρασαν τις ήδη αισιόδοξες προσδοκίες, σημειώνοντας έντονη διψήφια αύξηση το 2Q20. Καθώς σταδιακά άρθηκαν τα lockdowns, η ανάκαμψη στην αλυσίδα εφοδιασμού σήμαινε ότι η άνευ προηγουμένου παρατεταμένη ζήτηση για mobile συσκευές για εξ αποστάσεως εργασία και τηλεκπαίδευση ήταν σε θέση να ικανοποιηθεί.

Ιαπωνία: Εδώ η αγορά υπολογιστών εμφάνισε μείωση το 2ο τρίμηνο του έτους, αλλά πέτυχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι είχε προβλεφθεί τόσο σε καταναλωτικούς όσο και σε εμπορικούς τομείς.

Λατινική Αμερική: Παρά την πτώση 4% σε ετήσια βάση στην αγορά υπολογιστών, οι αποστολές laptops αυξήθηκαν κατά 10%, νούμερο που αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά. Το mobility έχει καταστεί προτεραιότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής, με σημαντική μείωση των desktop συσκευών. Η απομακρυσμένη εργασία, η κατ’ οίκον εκπαίδευση και η ψυχαγωγία επηρέασαν θετικά την καταναλωτική και εμπορική αγορά φορητών υπολογιστών.

Ηνωμένες Πολιτείες: Οι πωλήσεις στην αγορά υπολογιστών στις ΗΠΑ σημείωσαν διψήφιο ρυθμό αύξησης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Ενώ το πρώτο τρίμηνο αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ εδώ και μια δεκαετία, το δεύτερο τρίμηνο ήταν ρεκόρ για τον αντίθετο λόγο. Με όγκους αποστολών που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια μονάδες, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τέτοια νούμερα από το τέλος του 2009.

Οι top 5 εταιρείες 2Q20
Αποστολές (σε χιλιάδες τεμάχια)/μερίδιο αγοράς/ανάπτυξη

2Q202Q202Q192Q192Q20/1Q19
ΕΤΑΙΡΕΙΑΑποστολέςΜερίδιο αγοράςΑποστολέςΜερίδιο αγοράςΑνάπτυξη
1. HP Inc.18.08225,00%15.36623,60%17,70%
2. Lenovo17.41124,10%16.21424,90%7,40%
3. Dell Technologies12.01016,60%11.60617,90%3,50%
4. Apple5.5947,70%4.1126,30%36,00%
5. Acer Group4.8286,70%4.2856,60%12,70%
Άλλοι14.33719,80%13.42020,60%6,80%
ΣΥΝΟΛΟ72.261100,00%65.003100,00%11,20%

Πηγή: DC Quarterly Personal Computing Device Tracker, Ιούλιος 2020

Σχετικά άρθρα

Μείωση 4,4% στην αξία της αγοράς servers το δ’ τρίμηνο

Kitriniaris

Η LG βάζει το cloud και το edge computing στο αυτοκίνητο

Giorgos Athanassiadis

Software Defined Networking (SDN): Η ανά-γέννηση του δικτύου

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα