Μειωση 4,4% στην αξια της αγορας servers το δ’ τριμηνο

Μπορεί οι πωλήσεις σε απόλυτους αριθμούς τεμαχίων να αυξήθηκαν ωστόσο η αξία της αγοράς servers γνώρισε συρρίκνωση της τάξης του 4,4% σε ετήσια βάση, κατά το δ’ τρίμηνο του 2013, όπως αναφέρει στο τελευταίο report της η IDC. Αιτία είναι η ασθενής ζήτηση για higher-end συστήματα, τονίζει η εταιρεία ερευνών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις servers κατά το δ’ τρίμηνο του 2013 έφτασαν τα $14,2 δις γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται μείωση πωλήσεων, σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις servers σε τεμάχια αυξήθηκαν κατά 8,2%, στα 2,5 εκατομμύρια μονάδες, ωστόσο την τιμητική τους είχαν τα lower-end x86 συστήματα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη μεσαία και high-end κατηγορία. Ωστόσο η IDC εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 μπορεί να αναθερμάνει τη ζήτηση και τις πωλήσεις καθώς οι επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν έναν κύκλο ανανέωσης του εξοπλισμού τους.  Μάλιστα, η IDC συνιστά στους κατασκευαστές να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε συστήματα που εξυπηρετούν ανάγκες για το mobile Internet, το social networking και το cloud computing, ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις ευκαιρίες που δίνει η αγορά. 

Όσον αφορά τους vendors, κατά το δ’ τρίμηνο, η HP ισοβάθμησε στην κορυφή μαζί με την IBM στα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, η HP είχε 26,9% μερίδιο της συνολικής αγοράς, μόλις 0,1% μπροστά από την IBM. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η HP κατέγραψε 5,7% αύξηση σε ετήσια βάση, ενώ η IBM είδε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών, με ποσοστό 28,5%.

Όπως, όμως και το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία “ODM Direct “, μια ομάδα των αναδυόμενων server vendors από την Ταϊβάν, όπως οι Compal, Inventec και Quanta Computer, οι οποίοι πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους σε εταιρείες όπως η Amazon και η Google .

Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές είχαν μερίδιο αγοράς 6,4%, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 47,3%. Έτσι, βρέθηκαν στην τέταρτη θέση της λίστας, πίσω από την Dell η οποία είχε μερίδιο αγοράς 14,5%.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.