21.4 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Η Ελλάδα στο ρυθμό του 5G. Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία της EETT

Vodafone

Η Vodafone Ελλάδας απέκτησε 600 MHz 5G φάσματος στη δημοπρασία της ΕΕΤΤ έναντι 130,2 εκατ. Ευρώ για 15 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα πέντε, που αποτελείται από 700 MHz– 2 x 10 MHz έναντι €51 εκατ, 2.1 GHz – 2 x 20 MHz έναντι €35,1 εκατ, 3.5 GHz – 140 MHz έναντι €37,5 εκατ. και 26 GHz – 400 MHz έναντι €6,5 εκατ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την απόκτηση φάσματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας κ. Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε:

«Η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη να αναπτύξει το 5G μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του απαιτούμενου φάσματος. Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες.

Αυτό που για όλους μας είναι συναρπαστικό είναι ότι το Vodafone Giga Network 5G, η νέα αυτή γενιά τεχνολογίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα επιταχύνει την οικονομία και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία, ισότιμη για όλους.

Έχοντας εξασφαλίσει από τον όμιλό μας τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι με τα δίκτυα και τις τεχνολογίες μας θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της πορείας της Ελλάδας προς το αύριο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. Ευρώ για το φάσμα.

Το ταξίδι του 5G θα είναι μακρύ – και τη διάρκειά του θα καθορίσει η διείσδυση των συσκευών και η επιτάχυνση της χρήσης των προηγμένων επιχειρηματικών εφαρμογών. Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία του 5G. Είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε αυτό το σπουδαίο έργο για να βοηθήσουμε να αλλάξει η Ελλάδα».

To WIND 5G ξεκινάει τη λειτουργία του στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, η WIND δέσμευσε τα τμήματα του φάσματος που είχε εξαρχής σχεδιάσει και συγκεκριμένα 10 τμήματα στα 3600-3800 MHz, 4 τμήματα στα 2GHz, 2 τμήματα στα 700ΜΗz και 1 τμήμα στα 26 GHz, καταβάλλοντας το ποσό των 119.051.153  ευρώ. 

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί για τη χώρα μας την είσοδο της σε μια τεχνολογική επανάσταση από την οποία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Η ανάπτυξη του 5G είναι μια τεράστια πρόκληση και αποτελεί για εμάς στη WIND μία από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδίου. Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους €500 εκατ.  προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας», δήλωσε οΝάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς.

Αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας, η WIND ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη λειτουργία του 5G  δικτύου της ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Η λειτουργία του δικτύου ξεκίνησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

Πρόσβαση στο δίκτυο WIND 5G μπορούν να έχουν όλοι οι συνδρομητές WIND , ιδιώτες κι επιχειρήσεις,  χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσύνδεση, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο WIND, όπως το Xiaomi Mi 10T, το Xiaomi Mi10T Pro, το Xiaomi Mi10T Lite, το Huawei P40 DS και το  Huawei P40 Pro DS. Eνώ σύντομα θα προστεθούν ακόμα περισσότερες όπως το Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, το Samsung Galaxy S20 Ultra και άλλες.

Έτσι οι συνδρομητές θα μπορούν να ζουν την εμπειρία των μέγιστων ταχυτήτων που σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Η WIND ως στρατηγικός επενδυτής σε υποδομές νέας γενιάς συνεχίζει να εξελίσσει το δίκτυο κινητής της στην Ελλάδα για να προσφέρει στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

«Ενεργοποιήσαμε το 5G δίκτυό μας συμμετέχοντας ενεργά στο ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε δυναμικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα από τις επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, προσφέροντας  στους συνδρομητές μας τις καλύτερες υπηρεσίες επικοινωνίας», δήλωσε ο Νίκος Πανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δικτύου της WIND.

Σχετικά άρθρα

Στον αστερισμό της Κίνας η Microsoft

Channel-Manager

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του ΣΕΚΕΕ

Giorgos Athanassiadis

Η Regate χορηγός σε διεθνές συνέδριο

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα