19.3 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Η Ελλάδα στο ρυθμό του 5G. Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία της EETT

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, μετά από έξι γύρους υποβολής προσφορών. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κατακυρώθηκε στις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind Ελλάς το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος.

Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας με την κατακύρωση των συγκεκριμένων φασματικών περιοχών αναμένεται να προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές. Πέραν όμως αυτών, το σωρευτικό όφελος εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να επηρεάσει ριζικά ευρύ πλήθος διαστάσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Διαβάστε σχετικά τη μελέτη της ΕΥ Ελλάδος στο άρθρο μας εδώ.

Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Οι καινοτομίες και η δημιουργία του «Φαιστός» Fund

Σημειώνεται ότι η δημοπρασία περιλάμβανε παγκόσμιες καινοτομίες καθώς δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά έχουν κρατηθεί εκτός συχνότητες προκειμένου να παραχωρούνται δωρεάν σε startups που καινοτομούν με όχημα το 5G, σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Παράλληλα δημιουργείται το επενδυτικό Fund «Φαιστός», το οποίο θα συγκροτηθεί με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Τα έσοδα από τις συχνότητες επιστρέφονται στην ανάπτυξη της αγοράς, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα και δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.

Σχετικά άρθρα

Η… ultra-θαυμαστή αγορά των thin & light laptops!

Επιτέλους τέλος, το roaming

Kitriniaris

CPI: Νέα Α4 Enterprise Class πολυμηχανήματα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα