19/04/2024
Biztech

ΖΤΕ: Θέλουμε το δίκτυο οπτικών ινών

Την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει σε 1,2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά ενδιαφέρεται να αναλάβει εξ΄ολοκλήρου η κινεζική ΖΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΖΤΕ έχουν ήδη προσεγγίσει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και έχουν προτείνει να είναι αυτοί οι ιδιώτες επενδυτές που θα υλοποιήσουν το δίκτυο οπτικών ινών που έχει ανακοινωθεί από το 2007, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Μενέλαος Δασκαλάκης, είχε γνωστοποιήσει πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει σταλεί στην ΕΕ ο φάκελος με το έργο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου δικτύου οπτικών ινών (FTTH) που θα φθάνει σε περίπου 1,2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Δασκαλάκης είχε αναφέρει πως θα είναι έργο ΣΔΙΤ και ο προϋπολογισμός θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ με την κρατική συμμετοχή να κινείται μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από την κινεζική πλευρά αναφέρουν πως είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ως πλεονέκτημα ότι το κόστος του συνολικού έργου θα είναι χαμηλότερο καθώς, όπως είναι προφανές, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι της ΖΤΕ. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όποιος αναλάβει το συγκεκριμένο έργο θα πάρει «πακέτο» και τα υπάρχοντα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών (ΜΑΝ) που έχουν κατασκευαστεί σε 75 δήμους της χώρας. Το έργο για την εύρεση του παρόχου που θα αναλάβει να «τρέξει» τα 75 ΜΑΝ έχει βγει μεν σε δημόσια διαβούλευση, αλλά ουσιαστικά δεν έχει προκηρυχθεί και απ’ ότι φαίνεται τα έργα των δικτύων οπτικών ινών πρακτικά θα ενοποιηθούν.

Πάντως, η υλοποίηση του έργου απαιτεί και την εμπλοκή τηλεπικοινωνιακού παρόχου με τους Κινέζους να ζητούν αυτός να είναι ο ΟΤΕ. Όμως, η διοίκηση του τελευταίου δεν έχει δείξει την τελευταία 4ετία ουδεμία πρόθεση να συμμετάσχει στο FTTH και ακολουθεί τη δική της στρατηγική που εστιάζει αρχικά στο VDSL.

H ZTE είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, πάντως, σχεδόν το σύνολο των πωλήσεων της αφορά τερματικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, USB modems αλλά και ADSL modems) με πελάτες σχεδόν όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους). Σημειωτέον πάντως πως στην Αθήνα βρίσκεται η έδρα της εταιρείας για ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Προκατασκευασμένα data centers από τη Schneider Electric

Kitriniaris

Επιτυχημένη η παρουσία της CBS και της HPE στην ΔΕΘ

LG 34UC89G: Ultra Wide & κυρτή. Τι άλλο να ζητήσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα