Η ψηφιακη εκτυπωση στον εκδοτικο χωρο. Μια νεα ευκαιρια για αναπτυξη

Ενώ η ψηφιακή εκτύπωση δεν είναι κάτι καινούριο, η χρήση της συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι καινοτομίες στην τεχνολογία μεταβάλλουν τον ρόλο της εκτύπωσης στην επικοινωνία, χάρη στην εξατομίκευση, τη διαδραστικότητα και τη mobile εμπειρία.

 

Ο εκδοτικός χώρος αλλάζει και εξελίσσεται. Αν και αρχικά φάνηκε να απειλείται από τις ηλεκτρονικές μορφές βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, το χαρτί φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά. Ωστόσο, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης και διανομής τείνει να εκλείψει καθώς το print-on-demand, η προσωποποίηση και ο έλεγχος του τιράζ, κάνουν την ψηφιακή εκτύπωση μια ακαταμάχητη ευκαιρία ανάπτυξης.

Έτσι, οι εκδότες στρέφονται στην ψηφιακή εκτύπωση για να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που εκτυπώνονται και διανέμονται τα βιβλία και για να κάνουν πραγματικότητα τα πλεονεκτήματα που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

 

Ενδιαφέροντα στατιστικά

  Το 86% των εκδοτών χρησιμοποιούν αποκλειστικά ψηφιακή εκτύπωση σε ολόκληρη την παραγωγή τους.

  Το 72% των αναγνωστών προτιμούν να διαβάζουν χάρτινα βιβλία και εφημερίδες και το 69% επιστρέφουν στο χαρτί για να κάνουν ένα «διάλειμμα» από τις οθόνες τους.

•  Οι πωλήσεις των eBooks έχουν μειωθεί κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ των βιβλίων αυξήθηκαν κατά 7,8%.

  Τα βιβλία αποτελούν τη μοναδική αγορά ψηφιακής εκτύπωσης που προβλέπεται να αυξηθεί τόσο στο ασπρόμαυρο, όσο και το έγχρωμο, κατά 15% στη Δ. Ευρώπη και κατά 7,3% στις ΗΠΑ σε βάθος πενταετίας.

 

Πλεονεκτήματα για τους εκδότες

Η ψηφιακή εκτύπωση έρχεται να λύσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο εκδοτικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τους επιχειρηματίες να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους συνεργασίες και να φτάσουν πιο κοντά στους στόχους τους.

Σε σχετική έρευνα της NAPCO σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης, οι εκδότες τα κατέταξαν ως εξής:

 

77% – Μείωση του κόστους του κύκλου ζωής του προϊόντος (αποθήκες και επιστροφές)

74% – Εκτύπωση βραχυπρόθεσμων τίτλων σε προσιτές τιμές

55% – Χρήση print-on-demand για ταχύτερη κυκλοφορία στην αγορά

47% – Εκτύπωση χαμηλού τιράζ σε παλαιούς τίτλους

32% – Μείωση εξόδων αποστολής και παράδοσης με κάλυψη ευρύτερων περιοχών

21% – Προσωποποιημένα ή προσαρμοσμένα στοιχεία

 

Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ψηφιακών μηχανών εκτύπωσης, τεχνολογιών αυτοματισμού, λύσεων επιχειρηματικής ανάπτυξης και κορυφαίας υποστήριξης, η Xerox οδηγεί τον μετασχηματισμό στον εκδοτικό χώρο.